Δελτίο Τύπου

mikistheodorakis2

Οι Έλληνες του κόσμου «συγκεντρώθηκαν» το προηγούμενο Σάββατο στο Ηρώδειο, στη συναυλία που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη, με τη συμμετοχή μεγάλων ερμηνευτών, συνθετών, ηθοποιών, συγγραφέων. Ο Γιάννης Τζουανόπουλος, εμπνευστής της γιορτής του Απόδημου Ελληνισμού που διοργανώνεται εδώ και 23 χρόνια στα Μακρίσια της Ολυμπίας, ο οποίος είχε και την καλλιτεχνική επιμέλεια της βραδιάς, παρουσίασε τους μεγάλους Έλληνες που λάμπρυναν με την παρουσία και το έργο τους τη χώρα μας στα πέρατα της γης.

Το κοινό χειροκρότησε θερμά όλους τους συντελεστές της μαραθώνιας αυτής συναυλίας, αλλά και τους Έλληνες του κόσμου που με το πνεύμα και το έργο τους έδωσαν το παρών σ αυτή τη βραδιά στο Ηρώδειο, τους: Θόδωρο Αγγελόπουλο, Οδυσσέα Ελύτη, Κωνσταντίνο Καβάφη, Νίκο Καζαντζάκη, Μιχάλη Κακογιάννη, Μαρία Κάλλας, Ιάκωβο Καμπανέλη, Μελίνα Μερκούρη, Γιάννη Ρίτσο, Γιώργο Σεφέρη, Διονύσιο Σολωμό, αλλά και στους Βασίλη Βασιλικό, Κώστα Γαβρά, Νάνα Μούσχουρη, Βαγγέλη Παπαθανασίου και βέβαια τον παρόντα Μίκη Θεοδωράκη, που στο τέλος της βραδιάς πήρε το μικρόφωνο και έκανε αναφορά στον αδικοχαμένο Παύλο Φύσσα. Το κοινό τον επευφημούσε δείχνοντας του ότι πάντα δείχνει σεβασμό στις εύστοχες παρεμβάσεις του.

Στις πολύ όμορφες στιγμές της βραδιάς η Ζέτα Δούκα σε ρόλο Μελίνας Μερκούρη, με τον Όθωνα Μεταξά να μοιράζονται ένα στιγμιότυπο από την κινηματογραφική της ζωή. Ο Γιάννης Σπανός που έπαιξε πιάνο με την Άρλέτα να τραγουδά. Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου επίσης στο πιάνο με την λευκοντυμένη Φωτεινή Δάρρα. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας που τραγούδησε Χατζιδάκι και Θεοδωράκη. Ο Βασίλης Σαλέας που καθήλωσε με το κλαρίνο του. Η συγγραφέας Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ που απήγγειλε συγκινητικά ένα ποίημα της, η Εύα Κοταμανίδου συγκλονιστική στις δικές της απαγγελίες Καβάφη και Σεφέρη, κι ακόμα λαϊκές στιβαρές ερμηνείες κατέθεσαν οι: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Μελίνα Ασλανίδου, Δημήτρης Μπάσης, Πέτρος Γαϊτάνος. Σε λυρικούς τόνους οι: Βασίλης Γισδάκης, Βασίλης Λέκκας, Δημήτρης Ψαριανός. Κρητική πινελιά από τον Μιχάλη Τζουγανάκη, αποκάλυψη σε παραδοσιακό τραγούδι a capela η Βασιλική Καρακώστα. Στη βραδιά έλαμψαν επίσης με την παρουσία τους οι ηθοποιοί: Σταύρος Ζαλμάς, Άννα Φόνσου, ο συνθέτης Σάκης Τσιλίκης. Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε η Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, που επανήλθε δριμύτερη με την επίβλεψη της Μαργαρίτας Θεοδωράκη.

Μεγάλη συγκίνηση προκάλεσε η εκτέλεση του «Τραγουδιού της φωτιάς» από το φωνή του Πέτρου Γαϊτάνου, σε μουσική Μανώλη Καραντίνη και στίχους Γιάννη Τζουνόπουλου.
Παραβρέθηκαν οι βουλευτές Παναγιώτης Κουρουπλής, Αλέξης Μητρόπουλος, ο ακαδημαϊκός Αδαμάντιος Πεπελάσης, μαζί με τον ηθοποιό Λάκη Κομνηνό και άλλοι από το χώρο της τέχνης και του πολιτισμού.

Ήταν μια σπάνια βραδιά που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όσων είχαν την τύχη να παραβρεθούν. Να σημειώσουμε ότι λόγω της μεγάλης επιτυχίας της, η συναυλία θα επαναληφθεί σε άλλο χώρο το χειμώνα 2013-14.

{youtube}f52dXOkVihw{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured