news.team

 


ΨΑΡΑΝΤΩΝΗΣ: Τραγούδι, Λύρα, Μαντολίνο, Τζουρά
Νίκη Ξυλούρη: Τραγούδι, Μπεντίρ, Στάμνα
Νεκτάριος Κοντογιάννης: Λαούτο

Τιμή εισιτηρίου: 15 eur με ποτό (όρθιοι, bar) – 20 eur με ποτό (τραπέζι)

Ωρα έναρξης: 22.00

Για πρώτη φορά στο PassPort, η θρυλική μορφή της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής σκηνής από τα Ανώγεια της Κρήτης, ο Ψαραντώνης, για μια μοναδική εμφάνιση, πλαισιωμένος από την Νίκη Ξυλούρη, να τον συνοδεύει στο τραγούδι και όχι μόνο, και τον Νεκτάριο Κοντογιάννη, στο λαούτο.


Μέσα στη μουσική του Ψαραντώνη ζει η πανάρχαια μυθολογία της Κρήτης. Είτε μιλά για τον Δία, είτε για την κατασκευή της πρώτης λύρας από το μυθικό βοσκό Χαντίπερα, είτε για τους Κουρήτες, είτε εκφράζει με τη λύρα του αυτό που αισθάνεται ως ζωντανό μύθο της πατρίδας του, ο Ψαραντώνης επικυρώνει, με τη φυσική παρουσία του και με την τέχνη του, τους πανάρχαιους μύθους της Κρήτης. Γιατί ο Ψαραντώνης ζωντανεύει τους μύθους όχι μόνο με τη δεξιοτεχνία του, αλλά και με την πίστη του σε αυτούς, καθώς τους προσεγγίζει «με λογισμό και μ’ όνειρο», πιστεύοντας στη σύγχρονη παρουσία και την ενέργειά τους.
Νέος μαζί και πανάρχαιος, ο Ψαραντώνης έχει τη δυναμική του ραψωδού και με την αδευτέρωτη δύναμή του στον αυτοσχεδιασμό κατορθώνει να δημιουργεί την ατμόσφαιρα του δέους, της ταραχής και του ρίγους, όπως ακριβώς οι μεγάλοι μουσικοί της τζαζ. Bαθύς γνώστης και πραγματικός λάτρης της παράδοσης μα και από τη φύση του απείθαρχος και ανήσυχος, απρόοπτος και αποκαλυπτικός, ο Ψαραντώνης θεωρείται σήμερα ως ο τολμηρός, αλλά συγχρόνως και στοχαστικός ανανεωτής της παράδοσης.
 
Passport


Μουσική/Θέατρο/Βιβλίο/Εικαστικά
Καραΐσκου 119, Πλατεία Κοραή, Πειραιά, τηλ. 2104296401
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6940 558558

 


 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured