news.team

Εργαστήρι Σύνθεσης Τραγουδιού
Στο Ωδείο Ορφείο Αθηνών
Από τον Χρήστο Αλεξόπουλο*

* Ο Χρήστος Αλεξόπουλος είναι συνθέτης (τραγούδι, θέατρο, κινηματογράφος, τηλεόραση) και label manager της δισκογραφικής εταιρείας Puzzlemusik. Διδάσκει Θεωρητικά στο Ορφείο από το 1999.


Αντικείμενο: Τεχνικές Σύνθεσης Τραγουδιού μέσα από παραδείγματα γνωστών τραγουδιών (Radiohead, U2, Springsteen, Pixies, Archive, Pink Floyd, Kurt Weill, Χατζιδάκις, Κραουνάκης κ.α.). Πρακτική εφαρμογή.
Απευθύνεται σε: Το Εργαστήρι απευθύνεται σε ανθρώπους που ήδη γράφουν (ή έχουν δοκιμάσει να γράψουν) τραγούδια και νιώθουν πως τους λείπει η τεχνική κατάρτιση προκειμένου να εξελιχθούν ή/και επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Πως γράφεται ένα τραγούδι; Είναι τελικά τόσο δύσκολο όσο συχνά πιστεύεται; Ποιες βασικές αρχές διατρέχουν τη σύνθεση ενός τραγουδιού στη βάση του, πέρα από στιλιστικές και ενορχηστρωτικές αναζητήσεις; Αυτά και άλλα ερωτήματα βρίσκουν τη λύση τους σε αυτό το εργαστήρι  που ετοίμασε για φέτος το χειμώνα ο Χρήστος Αλεξόπουλος. Το εργαστήρι θα πραγματοποιείται (από την Τρίτη 2 Νοεμβρίου) στο χώρο του Ωδείου Ορφείο Αθηνών στο κέντρο της Αθήνας (Ασκληπιού και Βαλτετσίου γωνία). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν σχετικά ή/και να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο ή τη Γραμματεία του Ωδείου Ορφείο Αθηνών (τηλ. 210- 3635320 και 210-3634432).


Πληροφορίες:
Στα τηλέφωνα της γραμματείας του Ωδείου Ορφείο Αθηνών, 210- 3635320 και 210-3634432.
Στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (με θέμα «Εργαστήρι Σύνθεσης Τραγουδιού»)

Εγγραφές: Ωδείο Ορφείο Αθηνών, Ασκληπιού & Βαλτετσίου 4 γωνία

Κόστος Εργαστηρίου: 85€ το μήνα (40€ το μήνα, για όσους είναι ήδη σπουδαστές του Ωδείου)
Διάρκεια Εργαστηρίου: Νοέμβριος 2010 ως και τον Μάιο του 2011. Οι συναντήσεις του Εργαστηρίου θα γίνονται κάθε Τρίτη σε απογευματινή ή βραδινή ώρα που θα καθοριστεί. Κάθε συνάντηση θα διαρκεί μία ώρα και τριάντα λεπτά.
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: Σάββατο 30 Οκτωβρίου
Πρώτη συνάντηση Εργαστηρίου: Τρίτη 2 Νοεμβρίου (σε ώρα που θα ανακοινωθεί στους ενδιαφερόμενους)


Αναλυτικά το Εργαστήρι έχει ως εξής:

Σύνθεση Τραγουδιού - Βασικές Αρχές Τραγουδοποιίας

Το τραγούδι – αρχετυπικός τρόπος έκφρασης των ανθρώπων ανά τους αιώνες- έχει παραμείνει σχεδόν αναλλοίωτο από τον 11ο αιώνα ως τις μέρες μας όσο αφορά στα δομικά του χαρακτηριστικά και στους κοινωνικούς σκοπούς που εξυπηρετεί.

Το πώς γράφεται ένα τραγούδι στη βάση του –πέρα από αισθητικές κατευθύνσεις ή/και ενορχηστρωτικές προτιμήσεις- είναι μία συναρπαστική, σχεδόν μαγική διαδικασία η οποία έχει και το επιπλέον προσόν να είναι αρκετά συγκεκριμένη.

Η πρόσληψη του από τον ανθρώπινο εγκέφαλο είναι αφηρημένη (βλ. ακοή) αλλά όχι η κατασκευή του.

Βασικές αρχές τραγουδοποιοίας, ανάλυση γνωστών τραγουδιών σε ένα  εργαστήρι από το οποίο φεύγεις έχοντας γράψει για πρώτη φορά το δικό σου τραγούδι ή έχεις ανακαλύψει καινούργιες διεξόδους εάν ήδη έγραφες στο παρελθόν.

Αρκεί να μπορείς να το παίξεις με μία κιθάρα ή ένα πιάνο.


Το Εργαστήρι χωρίζεται στις εξής επιμέρους ενότητες:
- «Δομική ανάλυση»: Δομική ανάλυση τραγουδιών και παρουσίαση (μέσα από ένα μεγάλο εύρος παραδειγμάτων) των δομικών τύπων με βάση (ή – και γιατί όχι- με παραβίαση) των οποίων γράφεται ένα τραγούδι.
- «Πρακτική εφαρμογή / Άσκηση»: Κατασκευή σκελετού τραγουδιού (κύκλοι συγχορδιών και μελωδία) μέσα στο πλαίσιο ορισμένης δομής.
- Επιλογή 2 τραγουδιών από όσα γράφτηκαν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου και ηχογράφηση τους σε στούντιο.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured