Σε ηλικία 93 ετών έφυγε από τη ζωή η Ιταλίδα σκηνοθέτρια, Lina Wertmüller. Η Wertmüller υπήρξε η πρώτη γυναίκα που προτάθηκε ποτέ για Oscar σκηνοθεσίας για την ταινία του 1975, «Ο Πασκουαλίνο και οι 7 καλλονές». Η ίδια άφησε την τελευταία της πνοή στο σπίτι της στην πόλη όπου γεννήθηκε, τη Ρώμη.

Έχοντας αποφοιτήσει από δραματική σχολή στη Ρώμη, η Wertmüller ξεκίνησε την καριέρα της δουλεύοντας στο θέατρο, σε θέσεις σκηνογράφου, μαριονετίστριας, αλλά και υπεύθυνης επικοινωνίας. Η ίδια βρέθηκε σε περιοδεία επί τέσσερα χρόνια με μια avant-garde ομάδα μαριονετιστών.

Στα ‘60s, η Wertmüller αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη της στον κινηματογράφο, δουλεύοντας στενά με τον σκηνοθέτη Federico Fellini. Η ίδια υπήρξε βοηθός του στην ταινία του 8 ½, προτού κάνει το σκηνοθετικό της ντεμπούτο με την ταινία I basilischi την ίδια χρονιά.

Η Wertmüller έγινε παγκοσμίως γνωστή στα ‘70s μέσα από ταινίες όπως το Μίμης, ο σιδεράς και Η κυρία και ο ναύτης. Η δεύτερη μάλιστα ψηφίστηκε ως η καλύτερη ξενόγλωσση ταινία της χρονιάς (1975) από το US National Board of Review.

Την ίδια χρονιά, η Wertmüller σκηνοθέτησε τον Πασκουαλίνο και τις 7 καλλονές, μέσα από το οποίο και καταξιώθηκε παγκοσμίως. Η ταινία απέσπασε τέσσερις υποψηφιότητες για Oscar: Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Καλύτερης Ερμηνείας για Giancarlo Giannini, Καλύτερου Σεναρίου, αλλά και Καλύτερης Σκηνοθεσίας για την Wertmüller. Η ίδια δεν κέρδισε το βραβείο, χάνοντας τελικά από τον John G. Avildsen για το Rocky, ήταν όμως η πρώτη και η μόνη γυναίκα επί δεκαετίες που ακολούθησαν με αντίστοιχη υποψηφιότητα στα βραβεία. (Η Jane Campion ήταν η πρώτη γυναίκα μετά την Wertmüller που απέσπασε την ίδια υποψηφιότητα το 1993, ενώ η Katheryn Bigelow ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε τελικά το βραβείο το 2010 για το Hurt Locker).

Μετά την υποψηφιότητά της για το Oscar, η Wertmüller υπέγραψε ένα συμβόλαιο με την Warner Bros. για τέσσερις ταινίες. Όταν κυκλοφόρησε το La fine del mondo nel nostro solito letto in una notte piena di pioggia το 1978, η ταινία απέτυχε εισπρακτικά, με αποτέλεσμα η Warner Bros. να σπάσει το συμβόλαιο. Η Wertmüller συνέχισε ωστόσο μια επιτυχημένη καριέρα στο θέατρο μέχρι και τον θάνατό της.

Το 2019, της αποδόθηκε ένα τιμητικό βραβείο της Ακαδημίας, αλλά και ένα αστέρι στο Hollywood Walk of Fame.

Η ίδια υπήρξε παντρεμένη με τον art designer Enrico Job, που πέθανε το 2008, ενώ έχει μια υιοθετημένη κόρη.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured