Αν κάτι μοιάζει να έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια σαν κατάσταση στη λατρεμένη μας pop culture, είναι ότι κανένας και καμία από εμάς δεν έχει στην πραγματικότητα πια τον χρόνο να είναι αυτό που λέμε «πλήρως ενημερωμένος/-η για το τηλεοπτικό τοπίο». Η γενιά του streaming έχει πια κουραστεί για τα καλά από τους ραγδαίους ρυθμούς με τους οποίους κάτι αποκτά hype και γίνεται talk of the Internet, μόνο και μόνο για να αντικατασταθεί δύο-τρεις μέρες μετά από την επόμενη must-watch παραγωγή. Και τι κάνεις λοιπόν όταν μαζεύονται σε μια εβδομάδα 3-4 διαφορετικές σειρές για τις οποίες όλοι σου λένε ότι δεν μπορείς να ζήσεις αν δεν τις δεις; Κατά πάσα πιθανότητα βάζεις ένα πιάτο από το αγαπημένο σου comfort food και κάνεις rewatch κάποιο επεισόδιο Friends, όπως τουλάχιστον μας λένε τα στατιστικά. Είναι όμως βέβαιο και το ότι σε μια περίοδο που η τηλεόραση είναι ο βασιλιάς του entertainment παγκοσμίως (θα μιλήσουμε άλλη στιγμή για τον θάνατο του σινεμά), υπάρχουν πράγματι ορισμένες σειρές που ξεχωρίζουν και που αξίζουν τον ολοένα και πιο πολύτιμο χρόνο μας. Να λοιπόν ποιες αγάπησε το Avopolis το 2023 και που αξίζει να βάλετε στο πρόγραμμα τις ήσυχες μέρες των Χριστουγέννων.

Beef

Υπήρξε η μεγάλη έκπληξη της χρονιάς ως η πρώτη τηλεοπτική παραγωγή των πολυσυζητημένων στούντιο της Α24, παράγοντας αρκετός για τη δημιουργία ανεξέλεγκτου hype. Πέρα από αυτό όμως, η μαύρη κωμωδία του Lee Sung Jin σάρωσε σε υποψηφιότητες βραβείων Emmy και στις Χρυσές Σφαίρες για τον εξής απλούστατο λόγο: δεν υπήρξε καμία άλλη τηλεοπτική παραγωγή των τελευταίων ετών που να εκφράζει μέσα στην υπερβολή της καλύτερα την εξέλιξη του τρόπου ζωής στις μοντέρνες (και υπό κατάρρευση) κοινωνίες. Μέσα στην τσίτα και τα νεύρα, σε έναν διαρκή αγώνα δρόμου για κάποιο εντελώς ανούσιο deadline και με την απόσταση από τα συναισθήματα και τις ανάγκες μας να μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο όλο και περισσότερο. Αυτά ακριβώς τα υλικά υπήρξαν ο πυρήνας της δημιουργίας μιας limited σειράς εκδίκησης και κάκιστου anger management με τους Ali Wong και Steven Yeun στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Σίγουρα μια από τις καλύτερες επιλογές στο Netflix εδώ και καιρό.

https://www.youtube.com/watch?v=AFPIMHBzGDs

Rain Dogs

Σίγουρα under the radar για τα δεδομένα των φετινών τηλεοπτικών παραγωγών, σίγουρα όμως και μια από τις πιο intimate και ιδιαίτερες σειρές των τελευταίων ετών που αξίζει να ανακαλύψετε (και από τον κολοσσό του είδους, ΗΒΟ, σε συνεργασία με το BBC). Στο Rain Dogs η εκπληκτική Daisy May Cooper πρωταγωνιστεί ενσαρκώνοντας την Costello, μια χορεύτρια peep-show που όνειρό της είναι να γίνει συγγραφέας. Η ίδια πασχίζει για την επιβίωσή της μαζί με την υπερβολικά ώριμη για την ηλικία της έφηβη κόρη της και σύντομα θα βρεθεί να δημιουργεί μια πολύ ιδιαίτερη chosen family με τον gay κολλητό της φίλο, που συντηρείται από την παχυλή περιουσία των προγόνων του. Ο ενοχικός όμως χαρακτήρας της Costello – απότοκο της κακοποίησής της ως παιδί – , αλλά και η σαδιστική πλευρά του φίλου της Florian (Jack Farthing), θα δημιουργήσουν το απόλυτο τοξικό δίδυμο. Συναισθηματικό dramedy που θα σας φέρει μπόλικα δάκρια στα μάτια, με την απαραίτητη δόση σπαρταριστού και ταξικότατου Βρετανικού χιούμορ.

Dead Ringers

Δεν ξέραμε ότι χρειαζόμασταν μια sex-swapped διασκευή της κλασικής ταινίας του David Cronenberg από το 1988, κι όμως το Prime Video έκανε την έκπληξη. Και η Rachel Weisz στον ρόλο των ομοζυγωτικών διδύμων γυναικολόγων των Elliot και Beverly Mantle (που είναι όμως πολύ διαφορετικές μεταξύ τους), υπήρξε μια από τις κορυφαίες τηλεοπτικές προσωπικότητες της χρονιάς. Ένα σκοτεινό σχόλιο γύρω από τη μοντέρνα τεκνοποιία και γονιμότητα που δεν θα μετανιώσετε να δείτε.  

https://www.youtube.com/watch?v=FA_XOruRFfU

The Bear

Για δεύτερη συναπτή χρονιά η φράση «Yes, Chef» ήχησε αρκετές φορές στην οθόνη μας για να μας γεμίσει κι εμάς με στρες σαν να δουλεύαμε σε κουζίνα, κι όμως δεν μετανιώνουμε τίποτα. Το The Bear προσγειώνεται ξανά στη λίστα μας με τις καλύτερες σειρές της χρονιάς, αφού ο Carmy του Jeremy Allen White το έκανε ξανά και αυτή τη φορά καλύτερα. Και βέβαια στη δεύτερη σεζόν δεν είχαμε μόνο το απαραίτητο character development και all-star guest stars, αλλά και μερικές σπουδαίες μουσικές επιλογές για το ντύσιμο σκηνών που θα θέλαμε να είχαμε σκεφτεί εμείς.

Lessons In Chemistry

Λίγο πριν το σβήσιμο της χρονιάς, η Brie Larson υπήρξε η τηλεοπτική της αποκάλυψη στον ρόλο μιας χαρισματικής χημικού από τα ‘50s που αναγκάζεται να γίνει τηλεοπτική μαγείρισσα για την επιβίωση της ίδιας και της κόρης της. Όλα αυτά έχοντας πέσει φυσικά θύμα μιας πάντοτε σαρωτικής πατριαρχίας που της κόβει τα φτερά. Το Lessons In Chemistry του Apple TV+ είναι βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Bonnie Garmus (που κυκλοφορεί μάλιστα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο) και θα σας θυμίσει σε πολλές στιγμές του το Mad Men, σε μια εκδοχή του όμως στα πανεπιστημιακά έδρανα και τα τηλεοπτικά πλατό μια εποχής που η γυναικεία χειραφέτηση ξεκίνησε σιγά σιγά να γιγαντώνεται.  

Fargo

Μπορεί τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο η σειρά να βρίσκεται μόλις στη μέση της 5ης και πολυαναμενόμενης σεζόν της, κάποια πράγματα όμως είναι εμφανή από νωρίς. Το Fargo επέστρεψε το 2023 στους δέκτες μας (με μικρή καθυστέρηση λόγω της απεργίας στο Hollywood) και για ακόμη μια φορά δεν απογοήτευσε τους φανατικούς θαυμαστές της μαύρης κωμωδίας και crime drama ανθολογίας του FX, εμπνευσμένης από την ομώνυμη ταινία των αδερφών Coen. Σε αυτό το installment, Juno Temple και Jon Hamm δίνουν πραγματικά ρέστα.

https://www.youtube.com/watch?v=6SCn6UDXw_I

A Murder at the End of the World

Ούτε το A Murder at the End of the World έχει ακόμα ολοκληρωθεί όσο γράφονται αυτές οι σειρές – μας τα φύλαγαν όλα απ’ ό,τι φαίνεται για την εκπνοή του έτους. Όσο περιμένουμε όμως το τελευταίο επεισόδιο του ατμοσφαιρικού ψυχολογικού θρίλερ/whodunit με φόντο την παγωμένη Ισλανδία, τόσο περισσότερο εκτιμάμε την Emma Corrin στον ρόλο της χάκερ και ερασιτέχνη ντετέκτιβ, Darby Hart, που καλείται να εξιχνιάσει τον φόνο του έρωτα της ζωής της, προτού η ίδια είναι η επόμενη. Ευπρόσδεκτη και η επιστροφή του Clive Owen που είχαμε να δούμε καιρό, αλλά και αυτή του Harris Dickinson που γνωρίσαμε στο Beach Rats και στο Τρίγωνο της Θλίψης.

https://www.youtube.com/watch?v=AnPl4PuNb5U

Poker Face

Όσο προχωρά αυτή η λίστα, είναι προφανές ότι το 2023 υπήρξε η χρονιά του whodunit. Και από αυτήν δεν θα μπορούσε να λείψει μια από τις πιο απολαυστικές σειρές της, το Poker Face. Στην εξαιρετική και γεμάτη από λαμπερές εμφανίσεις στο cast παραγωγή του Peacock, η υπερταλαντούχα Natasha Lyonne ενσαρκώνει την Charlie, η οποία φέρει ένα τρελό χάρισμα: μπορεί να αντιληφθεί πάντα όταν κάποιος της λέει ψέματα. Και αυτό της το χάρισμα θα την βάλει φυσικά στις πιο τρελές περιπέτειες και εξιχνιάσεις εγκλημάτων, όσο βρίσκεται on the road για να γλιτώσει η ίδια από κάποιον που τη θέλει νεκρή.

The Curse

Προσγειώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες στο Paramount+ και εύκολα σκαρφάλωσε στις κορυφαίες θέσεις με τα καλύτερα της χρονιάς. Καθόλου άσχημα για μια σειρά στην οποία το συναίσθημα που κυριαρχεί είναι αυτό της ετεροντροπής (του cringe δηλαδή, αν δυσκολευτήκατε με την ελληνική του απόδοση). Στο The Curse με τους Emma Stone και Nathan Fielder, η awkward TV βρίσκεται στα καλύτερά της σε μια από τις πιο ιδιαίτερες παραγωγές της χρονιάς, που ξεχωρίζει λόγω εφευρετικότητας, προκλητικότητας και χιούμορ γεμάτου από σκληρές αλήθειες. Στη σειρά που υπογράφει ο Fielder με τον Benny Safdie (τον ένα εκ των δύο αδερφών που μας χάρισαν το Uncut Gems), παρακολουθούμε ένα ζευγάρι που επιχειρεί το make over μιας ολόκληρης πόλης στο Νέο Μεξικό, για τη μετατροπή της στο απόλυτο eco-dreamscape που θα διώξει και τον τελευταίο εναπομείναντα αυτόχθονα μεροκαματιάρη από το σπίτι του. Όλο αυτό, για τις ανάγκες του δικού του reality show με τίτλο Flipanthropy. Τα πράγματα όμως θα γίνουν αρκετά περίπλοκα όταν το ζευγάρι καταλάβει ότι ίσως κάποιος το έχει καταραστεί. Ή μήπως είναι οι ίδιοι η απόλυτη κατάρα μέσα από τις πράξεις του;

The Last Of Us

Οι Κυριακές για τις ΗΠΑ και οι Δευτέρες για τα μέρη μας είχαν άλλη χάρη τις εβδομάδες που παρακολουθήσαμε με κομμένη την ανάσα την τηλεοπτική μεταφορά του iconic video game του The Last Of Us δια χειρός ΗΒΟ. Και μπορεί το ταλέντο του Pedro Pascal και της Bella Ramsey να ήταν αρκετό για να μετατρέψει την postapocalyptic σειρά σε τηλεοπτικό φαινόμενο του 2023, στην πραγματικότητα όμως αυτό που έφερε την παραγωγή στην κορυφή των προτιμήσεων του κοινού ήταν ότι κατάφερε να μιλήσει με συγκινητική ανθρωπιά για την μεταποκαλυπτική περίοδο της απόλυτης αποκτήνωσης. Όλα αυτά, θέτοντας στο επίκεντρο θεματικές όπως το πένθος και η νοσταλγία για πράγματα που δεν ζήσαμε ποτέ, η γονεϊκότητα από την ανδρική σκοπιά και η ομοερωτικότητα. ΟΚ, το ότι έσκασε και σε μια περίοδο που μόλις είχαμε σταματήσει να σκεφτόμαστε 24/7 για ιούς και εμβόλια ίσως να έπαιξε και κάποιο ρόλο!

Succession

Το 2023 η pop culture σημαδεύτηκε από την ολοκλήρωση της τηλεοπτικής saga της οικογένειας Roy, καθιστώντας το Succession του ΗΒΟ σε TV royalty στο πλάι εμβληματικών σειρών όπως οι Sopranos, The Wire, Mad Men και Six Feet Under. Και αυτό το κλείσιμο της ιστορίας της Murdoch-like μιντιακής δυναστείας – στη στιγμή που έπρεπε και χωρίς να τραβηχτεί από τα μαλλιά – είναι το τηλεοπτικό γεγονός της χρονιάς, για μια παραγωγή που θα μνημονεύεται για πάντα.

Fleishman Is in Trouble

Για το τέλος μιας χρονιάς που είδαμε μπόλικη τηλεόραση, ένα ανέλπιστο διαμάντι του Disney+, που παραμένει στη σκέψη όσων το είδαν μήνες μετά την πρεμιέρα του. Στο Fleishman Is in Trouble ο πρόσφατα χωρισμένος γιατρός Toby Fleishman (Jesse Eisenberg) επιστρέφει μια μέρα στο σπίτι του και ανακαλύπτει ότι η σύζυγός του και επιφανής θεατρική παραγωγός, Rachel (Claire Danes), έχει εξαφανιστεί. Είναι σε yoga retreat με τον εραστή της; Έχει εγκαταλείψει για τα καλά τα παιδιά και τον σύζυγό της, που στα μάτια της ήταν πάντα πολύ λίγος; Ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο; Μια διεισδυτική ματιά στις ματαιώσεις που αναπόφευκτα φέρνει η μέση ηλικία, μαζί με τα ανεκπλήρωτα απωθημένα της ζωής, μέσα από μοναδικές ερμηνείες και καταστάσεις που θα σας φανούν επώδυνα relatable ακόμα κι αν μόλις μπήκατε στα πρώτα -άντα και όλα αυτά σας μοιάζουν μακρινά. Ειδική μνεία στο εκπληκτικό side story της δευτεραγωνίστριας, Lizzy Caplan, που κλέβει την παράσταση.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured