Η πιο πολυσυζητημένη σειρά του καλοκαιριού που μας πέρασε (και που το Avopolis πρότεινε τότε με κλειστά μάτια) υπήρξε χωρίς καμία αμφιβολία το The Bear του FX, ένα εθιστικό μαγειρικό dramedy δια χειρός Christopher Storer (Ramy) και με τον Hiro Murai, σκηνοθέτη του Atlanta, στον ρόλο του executive producer. Εδώ και λίγες ημέρες, το The Bear stream-άρει και επίσημα στην Ελλάδα μέσα από το Disney+, γι’ αυτό ήρθε επιτέλους η στιγμή να μιλήσουμε λίγο πιο αναλυτικά για τη σειρά που μας έψησε να μπούμε έστω και για λίγο στην κουζίνα (όποια σχέση κι αν είχαμε προηγουμένως με αυτήν), αλλά και κατέστησε τον Jeremy Allen White (ναι, εκείνον από το Shameless) στο πιο ανέλπιστο sex symbol της πρόσφατης περιόδου.

Στο The Bear, ο Jeremy Allen White ερμηνεύει τον Carmen 'Carmy' Berzatto, έναν πολυβραβευμένο σεφ από τον κόσμο του fine dining, ο οποίος παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο απόγειο της γαστρονομικής του καριέρας (σε έναν χώρο μάλιστα εξαιρετικά ανταγωνιστικό), θα επιστρέψει στη γενέτειρά του πόλη, το Σικάγο, για να αναλάβει την οικογενειακή του επιχείρηση: ένα παραδοσιακό ιταλικό σαντουιτσάδικο. Και μπορεί η κίνησή του αυτή να φαντάζει αψυχολόγητη εκ πρώτης όψεως, αυτό που μαθαίνουμε ωστόσο όσο ξετυλίγεται η υπόθεση του The Bear είναι ότι η επιστροφή αυτή του Carmy στο ταπεινό εστιατόριο της οικογένειάς του έρχεται αμέσως μετά την αυτοκτονία του αδερφού του, ο οποίος και το διεύθυνε με τον κολλητό του φίλο, όμως τελικά αποφασίζει να το κληροδοτήσει αποκλειστικά σε αυτόν.

t

Στα πρώτα επεισόδια της σειράς παρακολουθούμε λοιπόν τον Carmy, όσο εκείνος έρχεται αντιμέτωπος με τη διεύθυνση ενός χώρου εστίασης που επιβιώνει έχοντας μπει στον αυτόματο, με υπέρογκα χρέη, χρόνια προβλήματα και παθογένειες, αλλά και τρομακτική καθημερινή πίεση, που συχνά μεταφράζεται σε mental breakdowns όσων εργάζονται εκεί. Όλα αυτά μέσα από τα μάτια του πρωταγωνιστή, ο οποίος κάνει μια βουτιά στον αγχώδη κόσμο της εστίασης που απευθύνεται στο πρεκαριάτο των δρόμων του Σικάγο, μερικά έτη φωτός μακριά από τις δημιουργικές ανησυχίες που μπορούσε άλλοτε να εξερευνήσει εργαζόμενος σε haute cuisine εστιατόρια με βραβεία Michelin.

Αυτή τη δημιουργική ανησυχία, που συνδέεται με τη μαγεία της μαγειρικής όπου κι αν αυτή πραγματοποιείται, θα τη δούμε όμως στα επόμενα επεισόδια μέσα από τα μάτια ενός άλλου χαρακτήρα της σειράς, αυτού της Sydney. Η Sydney (την οποία και ερμηνεύει εξαιρετικά η Ayo Edebiri) είναι μια νεαρή σεφ με όρεξη και όραμα γύρω από τη μαγειρική, η οποία έχοντας δει ότι ο Carmy έχει βρεθεί στο Σικάγο και την οικογενειακή του επιχείρηση, θα αφήσει πίσω της τα καλά εστιατόρια στα οποία και εργαζόταν προηγουμένως, μόνο και μόνο για να βρεθεί δίπλα του και να μαθητεύσει ουσιαστικά στην κουζίνα του, έστω και μαγειρεύοντας σάντουιτς που θρέφουν τους μικροεμπόρους ναρκωτικών της περιοχής.

Οι κανόνες, οι παγίδες, τα ευτράπελα και η διαρκής αγωνία του κόσμου της επαγγελματικής μαγειρικής περιπλέκονται στο The Bear αριστοτεχνικά, με τις ιστορίες ανθρώπων της διπλανής πόρτας, τα πάθη, τις φιλοδοξίες, τα ψυχολογικά προβλήματα και τα οικογενειακά δράματα να βρίσκουν σαν κύριο εκφραστή τους έναν συμπαθή αντιήρωα, ο μόνος εχθρός του οποίου (θα αποδειχθεί ότι) δεν είναι άλλος από τον ίδιο του τον εαυτό.

Αυτό που εντυπωσιάζει στο The Bear είναι ότι καθ’ όλη την εξέλιξη της σειράς παρακολουθούμε στην κουζίνα του εστιατορίου του Carmy διαφορετικούς μάγειρες και βοηθούς, οι οποίοι βιώνουν ταυτόχρονα την ήττα και την ακραίας μορφής πίεση μαζί με τους προσωπικούς τους θριάμβους, που μπορεί να είναι από την τελειοποίηση μιας συνταγής για donuts, μέχρι την εύρεση της κατάλληλης μεθόδου για να μην θρυμματίζεται ένα brioche bun. Όλα αυτά με έναν καταιγιστικό ρυθμό που κόβει την ανάσα και που θυμίζει διαρκώς μια χύτρα που βράζει, με το περιεχόμενό της να κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να χυθεί καταστρέφοντας τα πάντα.

the-bear-3

Jeremy Allen White και Ebon Moss-Bachrach (στον ρόλο του κολλητού φίλου του αδερφού του Carmy και συνεταίρου του στο εστιατόριο), προσφέρουν δύο από τις πιο συναισθηματικά φορτισμένες και καθηλωτικές ερμηνείες που έχουμε δει το τελευταίο διάστημα σε τηλεοπτική παραγωγή, πρωταγωνιστώντας σε σκηνές με αγωνιώδεις καβγάδες τόσο εκρηκτικούς και αληθοφανείς, που το σασπένς τους δικαίως παραπέμπει σε σεκάνς βγαλμένη από ταινία τρόμου (μόνο που στην οθόνη παρελαύνουν τελικά sloppy σάντουιτς και άνοστα, σύμφωνα με τον Carmy τουλάχιστον, πιάτα με σπαγγέτι).

Το The Bear αποτελεί την απόλυτη αναλογία δράματος, κωμωδίας και food porn απεικόνισης, που φέρνει στη μικρή οθόνη την κόλαση της επαγγελματικής κουζίνας που ποτέ δεν βλέπουμε, αλλά και κατανοεί ταυτόχρονα τη γοητεία που αυτή δύναται να προκαλεί σε όσους βρεθούν σε ένα από τα απαιτητικά πόστα της. Ένας απρόσμενος εφιάλτης στην κουζίνα, δημιουργεί ένα εξίσου απολαυστικό στη θέαση τηλεοπτικό προϊόν στην μικρή οθόνη που δεν πρέπει για κανέναν λόγο να χάσετε.  

Όλα τα επεισόδια του The Bear είναι διαθέσιμα στο Disney+.

Δείτε το trailer της σειράς εδώ:

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured