Ο Ντεβ Πατέλ (Slumdog Millionaire) δεν εμφανίζεται στην οθόνη παρά μόνο μετά από μια ώρα μετά την έναρξη της ταινίας, αλλά όταν συμβαίνει καταφέρνει να κάνει το ενδιαφέρον να στραφεί πάνω του. H ιστορία της ταινίας διαδραματίζεται στη Δυτική Ινδία της δεκαετίας του 80, όταν ο πεντάχρονος Σαρού χάνεται από μια άτυχη στιγμή σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό. Χωρίς να μιλάει τη γλώσσα, ο μικρός χάνεται στους επικίνδυνους δρόμους της Καλκούτα, εν μέσω καθημερινών απειλών. Από τα παγκάκια και αφού τον μαζέψει ένα σκληρό ορφανοτροφείο, θα καταλήξει τελικά σε μια αυστραλιανή ανάδοχη οικογένεια που θα τον μεγαλώσει με αξίες και ιδανικά. 

1ll.jpg

Η ιστορία ενός ανυπεράσπιστου αγοριού που θα αποκοιμηθεί σε ένα τρένο και θα κάνει 25 ολόκληρα χρόνια να επιστρέψει στη γενέτειρά του, αποτελεί ένα πρώτης τάξεως tearjerker που κραυγέζει την επιθυμία του για όσκαρ σε κάθε του ανθρωπιστικό πλάνο. Ο Σαρού θα ανήκει στα τυχερά παιδιά που θα γνωρίσουν την αγάπη από ανάδοχη οικογένεια -η Nicole Kidman είναι εξαιρετική στον σύντομο ρόλο της ως επίμονη και σιδηροστόμαχη γυναίκα που αποδεικνύεται πολύ πιο τρυφερή και έντιμη από οποιαδήποτε έχει κοιλοπονέσει – αλλά η ανάγκη για απαντήσεις τον κυριεύει. Ο Σαρού δεν μπορεί να ξεχάσει την καταγωγή του και ύστερα από 25 χρόνια ξεκινά, με σκόρπια στοιχεία από μνήμης και με οδηγό το Google Earth, να βρει το δρόμο της επιστροφής. 

2ll.jpg

Η αφήγηση δεν λοξοδρομεί σημαντικά, ακόμα και στο αποπροσανατολιστικό ρομάντζο του ήρωα με την συμφοιτήτριά του (Rooney Mara). Ο φακός του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη εστιάζει στην επιμονή του ήρωα για απαντήσεις, στη δύναμη της μνήμης και στην ανάγκη για ταυτότητα. Μια τραγωδία ενός γλυκύτατου και αθώου αγοριού που από ένστικτο επιβίωσης και τύχη δεν έχασε τη ζωή του σαν αδέσποτο σκυλί, γίνεται μια συγκινητική ιστορία θριάμβου για όλη την οικογένεια. Η ταινία στα καλύτερά της στέκει στον αντίποδα του μίζερου συναισθηματικού εκβιασμού ενός Ινιαρίτου (Biutiful, Babel) και στα χειρότερά της προκαλεί εύκολα δάκρυα από τους μηχανισμούς ενός Πάμε Πακέτο. Εκεί ανάμεσα, μπορεί να χτυπάει μια καρδιά Λιονταριού, αλλά χωρίς να έχει τη δύναμη για βρυχηθμό.

3.jpg

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured