«Η λέξη "μοναδικός” χρησιμοποιείται πολύ συχνά για καλλιτέχνες, αλλά στην περίπτωση της Sevdaliza είναι όντως η πραγματικότητα». Αυτό διαβάζαμε στην πρώτη σειρά του δελτίου τύπου που ανακοίνωνε το πρώτο live της δημοφιλούς καλλιτεχνικής περσόνας στην Ελλάδα στο Gagarin 205 για να διαπιστώσουμε με χαρά το βράδυ της Παρασκευής 26 Απριλίου ότι ήταν όντως έτσι. Μαζί μας και οι 1.200 περίπου εκπρόσωποι διαφόρων ηλικιών νεαρόκοσμου που γέμισαν το venue της Λιοσίων σε ένα από τα πιο outsider ϊσως sold-outs της σεζόν.

Η περίπτωση της Ιρανο-Ολλανδής Sevdaliza είναι πράγματι ξεχωριστή και ο τρόπος με τον οποίο έχει ενσωματώσει πολλαπλά κοινωνικά μηνύματα (από τα πλέον «συνηθισμένα» καλλιτεχνικά μανιφέστο κατά των πάσης φύσεως διακρίσεων μέχρι πιο «δύσκολα» αντιπολεμικά μηνύματα) σε υβριδικές ποπ φόρμες που ξεκινούν από την r‘n’b και την trip hop και φτάνουν να αγκαλιάσουν διάφορες μουσικές του κόσμου είναι τουλάχιστον εντυπωσιακός. Τουλάχιστον τόσο εντυπωσιακός όσο χρειάζεται για να λάβεις μια πρόσκληση για το support act slot της Madonna και για να δεις τη μουσική σου να καταγράφει το ένα εκατομμύριο μετά το άλλο στα streams των μεγαλύτερων πλατφορμών παγκοσμίως.

Leather και sneakers, ενέργεια υψηλής τάσης καρυκευμένη με τον sui generis αισθησιασμό  μιας καλλιτεχνικής ύπαρξης που ξέρει να χτίζει πάνω και να εξάγει ουσία από δύσκολες ταυτοτικές ισορροπίες.  Παιχνίδια με το κοινό, αιφνιδιαστικές λήψεις με το κινητό εκείνης που βρέθηκε στο σωστό μέρος, στη σωστή στιγμή της πρώτης σειράς, παιχνίδια με το σώμα, παιχνίδια με το μυαλό. Ύμνοι H βραδύκαυστη σαγήνη του “Human” (το single με το οποίο έκανε το πρώτο της breakthrough το 2016 για να το σφραγίσει λίγο αργότερα με την κυκλοφορία του πρώτου της album ISON), οι απαλές αισθησιακές εναλλαγές του “On My Own”, το δεκτό με αλαλαγμούς αποθέωσης success story του “Ride or Die Pt. 2” (η συνεργασία της με την πορτορικανή ράπερ Villano Antillano και τη Δομινικανή ράπερ Tokischa απευθείας από το παγκόσμιο top 40 του Spotify και της Apple Music), τα Grimes vibes and beats του “Nothing Lasts Forever”, η ανεστραμμένη, καθηλωτική θηλυκότητα του “Rhode” να αναπηδά προς το τέλος σαν την άλλη όψη του “Human” νομίσματος.

Sevdaliza Live 1Sevdaliza LiveSevdaliza Live 2

Κάπως έτσι το Ride-or-Die αφήγημα της Sevdaliza μεταφράστηκε σε μια έμπρακτη σκηνική απόλυτη  επιτυχία που ήδη προδιαγράφει την επόμενη επίσκεψη της στην Ελλάδα, μάλλον πολύ σύντομα. Το suspended kid από την Τεχεράνη που μετανάστευσε στην Ολλανδία με την οικογένεια της σε ηλικία βρήκε το μονοπάτι που την οδηγεί στο status ενός σύγχρονου καλλιτεχνικού συμβόλου και είναι απολαυστικό να τη βλέπουμε καθώς το διασχίζει.

Sevdaliza Live 3Sevdaliza Live 4Sevdaliza Live 5Sevdaliza Live Audience aSevdaliza Live Audience bSevdaliza Live 6

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured