Είναι πολλά τα acts χορευτικής μουσικής που μπορούν να μας προσφέρουν αξέχαστες βραδιές στο dancefloor ή στην αρένα ενός μεγάλου club νenue, ακόμα περισσότεροι οι ταλαντούχοι DJs που μπορούν να τα στελεχώσουν κι είναι ένας ωκεανός χωρίς σύνορα η ηλεκτρονική μουσική που τους ενώνει. Είναι όμως λίγες οι φορές που δεν μπορείς να ισχυριστείς ότι δεν πήγες απλώς σε ένα ακόμα «πολύ καλό house πάρτι» αλλά ότι βίωσες κάτι πραγματικά σπάνιο, ένα κορυφαίο act που συμβαίνει και κατακτά τον κόσμο τώρα, μια βαθιά σύγχρονη πολύτιμη house εμπειρία.

Τα shows του Black Coffee, του DJ που γεννήθηκε το 1976 ως Nkosinathi Innocent Maphumulo στη Νότια Αφρική, είναι ακριβώς αυτό, με τον τρόπο που παντρεύει την αφρικανική εμπειρία με τη house φόρμα να φέρνει στη σύγχρονη house κάτι από την παλιά, κλασσική της αίγλη από μια φρέσκια, εναλλακτική πόρτα. Αν και ο Black Coffee έχει εδραιωθεί σχετικά πρόσφατα στην κάστα των super stars DJs και παραγωγών, ιδίως μετά την κυκλοφορία του album Subconsciously το 2021 που του χάρισε το βραβείο Grammy στην κατηγορία Best Dance/Electronic Album η επιτυχία του μόνο τυχαία και ξαφνική δεν είναι αφού είναι χτισμένη σε τρεις δεκαετίες συνεπούς και ουσιαστικής προόδου album το album και gig το gig, με αδιάκοπη πίστη πάνω στην προοπτική μιας χορευτικής μουσικής με ισχυρή την ταυτότητα της πατρίδας του: Από τα πρώτα του βήματα το 1994 μέχρι το ορόσημο της συμμετοχής του στο Red Bull Academy το 2004 ως εκπρόσωπος DJ της Νότιας Αφρικής κι από τα πρώτα μεγάλα Sonar φεστιβάλ στα mid 00s μέχρι το Coachella και τις συνεργασίες με τον David Guetta και τον Drake, ο Black Coffee προσπαθούσε να σηκώνει πάντα ψηλά -όπως δηλώνει και ο ίδιος- τη σημαία της χώρας του αλλά και όλης της Αφρικής με όραμα έναν δρόμο ακόμα πιο ανοιχτό και σπαρμένο με ακόμα περισσότερες ευκαιρίες για τις δεξαμενές ταλέντου της αφρικανικής ηπείρου. Και μάλλον τα κατάφερε αν σκεφτεί κανείς ότι τον Οκτώβριο του 2023 θα γίνει ο πρώτος Νοτιαφρικανός DJ – headliner στο Madison Square με το μεγαλύτερο αμερικανικό show του και μια βραδιά που αναμένεται να γράψει τη δικιά του ιστορία στις dance βραδιές του Madison Square όπου ήδη πρόσφατα έχουν διαπρέψει με sold out εμφανίσεις ο Skrillex και ο Fred Again..

Αυτό ακριβώς το momentum και το peak είναι που έκανε και την επίσκεψη του Black Coffee στην Ελλάδα και το shοw του στο κλειστό γήπεδο του Tae Kwon Do το βράδυ της Παρασκευής 21 Απριλίου τόσο σπουδαίο, σχεδόν συλλεκτικό και ανεπανάληπτο. Μετά τα εναρκτήρια sets των Korrila και Liva K που ζέσταναν για τα καλά το κοινό που ολοένα και πύκνωνε, o Black Coffee έκανε την εμφάνισή του, μερικά λεπτά μετά τη 01.30, με στιλ που άνετα θα ταίριαζε σε κάποιον guest star του Black Panther, ξεκινώντας με χαρακτηριστική άνεση αυτό που θα εξελισσόταν σε ένα τρίωρο απολαυστικό ταξίδι ήχων, αναφορών και ηλεκτρονικών ιδιωμάτων, χαρακτηριστικών του tracks και remixes–εκπλήξεων που δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο.

Περίπου 6.000 αμετανόητοι πιστοί του dancefloor στην αρένα και στο backstage VIP χόρεψαν μέχρι το πρωί υπό τους ήχους και τα δημιουργικά twists του Black Coffee που διαφέντευε τη νύχτα με τη σιγουριά, τη σοβαρότητα και την αισθητική του ανθρώπου που έχει επιλέξει επί χρόνια τη δουλειά και τη μουσική του να μιλάνε γι’ αυτόν.

Κάπως έτσι, λίγoυς μήνες πριν το όνειρο του Black Coffee για ένα ντεμπούτο στο Madison Square γίνει πραγματικότητα, ένα άλλο όνειρο, αυτό χιλιάδων ακολούθων της εγχώριας dance κοινότητας που διψάνε για events εφάμιλλα αυτών των μεγάλων clubs του εξωτερικού, έγινε πραγματικότητα με την εμφάνιση του βασιλιά της σύγχρονης house να ξεπερνάει τις προσδοκίες τους. Thank you for the dance Mr. Black Coffee.

black-coffee-taekwondo-1black-coffee-taekwondo-2black-coffee-taekwondo-3black-coffee-taekwondo-4black-coffee-taekwondo-5black-coffee-taekwondo-6black-coffee-taekwondo-7black-coffee-taekwondo-8black-coffee-taekwondo-9

 

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Πετσάβας για το Ejekt Festival

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured