Sarah Neufeld + Βροδοδάκτυλος Σελάννα

Η Καναδή σολίστ που αρκετοί έμαθαν από τη συμμετοχή της στους Arcade Fire χάρισε μια σάρκινη και πληρέστατη βραδιά στους λίγους που κόπιασαν να τη δουν στο Six d.o.g.s., δημιουργώντας ονειρικά πεδία ταύτισης και κλίμα εκκλησιαστικής κατάνυξης...

Χώρος
Six d.o.g.s., Αθήνα
Ημερομηνία διεξαγωγής
5/1/2017
Φωτογράφος
Ντιάνα Καλημέρη
Ανδρέας Κύρκος
Ανδρέας Κύρκος

Σε μια εποχή που τη συναυλιακή Αθήνα κατακλύζουν απροβάδιστα λαϊβάκια, καλλωπισμένα καραόκε και προηχογραφημένες performances, κάποιοι τυχεροί είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μια σάρκινη, μετωπική, πληρέστατη συναυλία στη σκηνή του Six d.o.g.s.

024Neufeld_2.jpg

Τη βραδιά άνοιξε το σχήμα Βροδοδάκτυλος Σελάννα, με τα μέλη του να απολαμβάνουν τους fusion αυτοσχεδιασμούς και την αναλογική funk, επιδεικνύοντας υπερβολή στο παίξιμο και υπέρμετρο ενθουσιασμό. Πρόκειται για ένα συγκρότημα που σε μια ανοιχτή, φεστιβαλική σκηνή ίσως καταφέρει να «μιλήσει» σε περισσότερο κόσμο, όσους τυχόν εκτιμήσουν τη μεθοδευμένη τους βιρτουοζιτέ.

024Neufeld_3.jpg

Υπό έναν συνεχή ambient ήχο, η Sarah Neufeld ανέβηκε κατόπιν στην υποφωτισμένη σκηνή και στωικά δοκίμαζε τα εφέ με τα οποία την εξόπλισε. Χρησιμοποιούσε τα samples σε αληθινό χρόνο, με τη μπότα της ή με τα χέρια της, ενώ με τις φωνητικές οιμωγές έδινε ιδιαίτερο πανωφόρι στην αποδραστική δύναμη της μουσικής της, προσανατολίζοντας κάθε οργανική χρήση του βιολιού στην καλαισθησία.

024Neufeld_4.jpg

Η υπέροχη Sarah Neufeld έδειξε τι σημαίνει γνώση του ευρηματικού υλικού, άριστη δεξιοτεχνία και αντοχή. Όταν δεν εκτελεί τα βιοποριστικά της καθήκοντα ως ένα από τα βασικά μέλη των Arcade Fire, χάνεται στα γεμάτα θέρμη και πρωτοτυπία βιολιστικά της αναπτύγματα. Αυτά ακριβώς που παρουσίασε μπροστά στους λιγοστούς θεατές στο Six d.o.g.s., δημιουργώντας ονειρικά πεδία ταύτισης μαζί τους και χτίζοντας κλίμα εκκλησιαστικής κατάνυξης, χωρίς στιγμή να χαθεί σε αχρείαστες επιδειξιομανίες πάνω στις κλασικές φόρμες. Κατάφερε έτσι και κατασκεύασε ένα ηχητικό δίχτυ από το οποίο δεν ήθελες να ξεφύγεις.

024Neufeld_5.jpg

Χάρη στον εκλεκτισμό της και το καλοκουρδισμένο της παίξιμο, η Καναδή σολίστ απέδειξε ότι οι τετραγωνισμένοι, μινιμαλιστικοί ήχοι μπορούν να είναι μεγαλόπρεπα αφηγηματικοί και φιλόδοξοι. Έτσι, ανθρώπινα και με χάρη, προσέφερε τους καρπούς της προς πάσα κατεύθυνση και μας μετέδωσε αυτή την καθαρτική τάση να θέλουμε να αγκαλιάσουμε τις αξίες της παράδοσης της folk (και όμως) και κυρίως της κλασικής μουσικής, τις οποίες έχουμε πλέον ταυτίσει με πολυπληθείς φιλαρμονικές και με soundtracks βουτηγμένα στην έπαρση.

024Neufeld_6.jpg

Σεμνή η ίδια και με επαρκή εκφραστικότητα στα λίγα τετραγωνικά του Six d.o.g.s., μας χάρισε την τρυφερή ανάμνηση ενός κονσέρτου το οποίο δολιχοδρομούσε ανάμεσα στον πηγαίο πειραματισμό των εφέ –που δημιουργούσαν ένα θάμβος– και στη μοναχική μέθεξη του βιολιού· όργανο που στα χέρια ενός αληθινού δεξιοτέχνη μπορεί και γίνεται ζωντανός οργανισμός, πλέκοντας μαιάνδρους στον αέρα.

Να μας ξανάρθει σύντομα. Χωρίς τους υπόλοιπους Arcade Fire.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Δημήτρης Λιλής παρακολούθησε τη συναυλία των Future Islands σε ζωντανή μετάδοση από τη Βαλτιμόρη

Ο Άγγελος Κλειτσίκας  βρέθηκε  στην πρώτη ημέρα του In Orbit στο ΚΠΙΣΝ 

Φεγγάρι, ψυχεδελικός φωτισμός, κατανυκτική ατμόσφαιρα, ένας ήχος άλλοτε απογυμνωμένος, άλλοτε

FEATURED TODAY

Νομίζω ότι ήρθε η ώρα, όλοι εμείς που αγαπήσαμε (και) την ποπ μουσική/κουλτούρα των 80s να ευχαριστήσουμε το ΠΑΣΟΚ. Κάποια επόμενη γενιά, το ίδιο θα έκανε με τον Sean Parker του Napster (και έναν από τους πρώτους χρηματοδότες του Spotify).

Κατευνάζουν τον ηδονισμό για να ξορκίσουν τον θάνατο, σε έναν καθοριστικό δίσκο, πίσω από το φερμουάρ του οποίου θα τους ακούμε πάντα στην πιο άμεση, ειλικρινή και (ενίοτε) ωμή πτυχή τους...

Το χρονικό της φιλίας των δύο ανδρών, λίγο πριν την προβολή του Gonzo: The Life and Work of Dr. Hunter S. Thompson στο Backstage Film Festival (Σάββατο 24/4). Μάθετε ακόμα πως θα διεκδικήσετε μία από τις 50 κόπιες από το Μεθυσμένο Ημερολόγιο του Hunter S. Thompson που κληρώνουμε σε συνεργασία με τις εκδόσεις Οξύ.

HOT STORIES

Ακούστε τη νέα εκδοχή του κομματιού από το After Hours.

O τραγουδιστής του συγκροτήματος ήταν 65 ετών.

Top