«Ένας από τους πιο καταξιωμένους καλλιτέχνες της Ανατολίτικης μουσικής και κουλτούρας, πλαισιώνεται από τους καλύτερους Έλληνες μουσικούς του παραδοσιακού ιδιώματος». Έτσι έγραφε το επίσημο δελτίο τύπου για τη συναυλία του Omar Farouk Tekbilek και με αυτήν τη σκέψη –και με την ανάλογη περιέργεια να ακούσω τι θα παρουσιάσουν– ανηφόρισα κι εγώ τη Δευτέρα προς τη σωτήρια δροσιά του Θέατρου Βράχων. 
 
Oftek_2
 
Άνθρωποι όλων των ηλικιών βρίσκονταν ήδη στον συναυλιακό χώρο, ψάχνοντας θέση να καθήσουν για να πάρουν μια ανάσα από τη μεγάλη ανηφόρα που οδηγεί στο θέατρο. «Η καλή μουσική δεν έχει ηλικιακά όρια» σκέφτομαι κι ένα χαμόγελο εμφανίζεται στα χείλη μου. Καθώς η ώρα πέρναγε, το θέατρο γέμισε σχεδόν όλο –εκτός από τη δεξια κερκίδα, η οποία μπορούσε να φιλοξενήσει λίγο κόσμο ακόμα. Στις 21:30 (την καθορισμένη δηλαδή ώρα έναρξης) ακούστηκε το πρώτο δειλό χειροκρότημα, ενώ ένα τεστ φωτισμού της σκηνής έκανε την ανυπομονησία μας να μεγαλώσει. 20 λεπτά αργότερα, οι μουσικοί παίρνουν θέσεις στα όργανά τους και o Tekbilek ελέγχει το κούρδισμα στο σάζι του. 
 
-Faruk καλησπέρα! Τι κάνεις; Φωνάζει κάποιος από τους τυχερούς που βρίσκονταν στα μπροστινά καθίσματα.
- Καλά, ευχαριστώ! απαντά ο πάντα ταπεινός Tekbilek, και η συναυλία ξεκινά.
 
Oftek_3
 
Από την πρώτη εισαγωγή που έπαιξε με το καβάλ του μας καθήλωσε· σταματήσαν μάλιστα να ακούγονται μέχρι και οι τελευταίοι ψίθυροι στο βάθος, σαν να μας μάγεψε με κάποιο μαγικό ραβδί. Κατόπιν αρχίζει να τραγουδά και εικόνες από άλλους τόπους και χρόνους κατακλύζουν τις σκέψεις μας. Κάπως έτσι τελειώνει το εισαγωγικό τραγούδι της συναυλίας, για να ακολουθήσει μια σύνθεση του υπέροχου Μιχάλη Νικολούδη (στις κιθάρες), στην οποία συμμετέχει και ο Τούρκος μουσικός δισκογραφικά. Στη συνέχεια ακούσαμε ένα τραγούδι από την πολυετή συνεργασία του με τον Brian Keane και η πρώτη ώρα είχε σχεδόν ολοκληρωθεί.
 
Oftek_4
 
Στο «mid-tempo» πρώτο μέρος επικράτησε μια τζαζ διάθεση, με τα έγχορδα όργανα να παίρνουν σολιστικά μέρη με τη σειρά. Δεν παρέλειψαν να κάνουν ανταλλαγές μεταξύ τους, κάτι που με ξάφνιασε θετικά, δεδομένου ότι στη δισκογραφία του ο Tekbilek δεν εμπεριέχει τέτοιες Δυτικές τεχνοτροπίες, οι οποίες κατά τα άλλα ενδείκνυνται για την ανάδειξη της δεξιοτεχνίας των μουσικών μιάς ορχήστρας, ειδικά ζωντανά. Σιγά-σιγά οδηγηθήκαμε έτσι στην πρώτη έκπληξη της βραδιάς: μια υπέροχη διασκευή στο "Spain" των Return To Forever, που ήρθε να ολοκληρώσει την πρώτη ώρα. Παράλληλα, ακούστηκαν τα πρώτα ρυθμικά χειροκροτήματα και η ανάγκη του κοινού να χορέψει έγινε εμφανής. Το "Spain" τελείωσε και ο Tekbilek ευχαρίστησε όσους συντελεστές έκαναν πραγματικότητα τη νέα του εμφάνιση στα μέρη μας, μα και τον κόσμο που ήρθε να τον δει, αφήνοντας λίγο χρόνο ξεκούρασης στους υπόλοιπους μουσικούς. Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφέρει πως το όλο υπέροχο αποτέλεσμα ήταν παράγωγο τριών μόλις ημερών πρόβας!
 
Oftek_5
 
Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε στις 23.00, με τους Βαγγέλη Καρίπη & Κώστα Μερετάκη σε τρομερά κέφια, να ανεβάζουν τις ταχύτητες και τη διάθεση του κόσμου με ένα υπέροχα πομπώδες σόλο στα κρουστά. Το καβάλ παραχώρησε εντωμεταξύ τη θέση του στον ζουρνά και το τουμπερλέκι αντικαταστήθηκε από το νταούλι, προμηνύοντας τον χαμό που θα ακολουθούσε. Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα, ο χορός δεν σταμάτησε μέχρι το τέλος της συναυλίας. Μια καταιγίδα από τα γνώριμα στα ελληνικά αυτιά τσιφτετέλια μας απογείωσε και μας κράτησε στους αιθέρες για ολόκληρη την επόμενη ώρα. Το ένα τραγούδι διαδέχτηκε το άλλο, μέχρι το άκουσμα του υπέροχου "Imaginary Traveler", με το οποίο κι ολοκληρώθηκε η κανονική διάρκεια της βραδιάς.
 
Ακολούθησε encore, όπου κρυβόταν η δεύτερη έκπληξη του λάιβ. Οι μουσικοί ανέβηκαν στη σκηνή μετά από το απαιτητικό χειροκρότημα του κόσμου και μοιράστηκαν μαζί μας μια εκτέλεση του "Shinanai", με τον Tekbilek να τραγουδάει το ρεφρέν στα ελληνικά, αφήνοντάς μας να επιστρέψουμε στα σπίτια μας άμεσα ταυτισμένους με την ανατολίτικη μουσική και παράδοση.
 
Oftek_6
 
Παραμένοντας λοιπόν πιστός στα όσα μας έχει συνηθίσει, ο Tekbilek παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο και μεστό πρόγραμμα στο Θέατρο Βράχων, συμπεριλαμβάνοντας τραγούδια από όλο το φάσμα της πολυετούς καριέρας του. Όσοι αρέσκονται σε ανατολίτικα ή έθνικ ακούσματα και δεν έχουν έρθει ακόμα σε ζωντανή επαφή με τον υπέροχο αυτό Τούρκο μουσικό, προτείνω ανεπιφύλακτα να είναι παρόντες την επόμενη φορά που θα μας επισκεφτεί. Όσοι τώρα είχαμε τη χαρά να τον απολαύσουμε τη Δευτέρα, σίγουρα ανανεώνουμε το ραντεβού μας. Δεν έμεινε κανείς μας ασυγκίνητος.
 
Setlist:
 
Sufi
Αρμενιστής
Oglan Boyun
Spain
Twilight Dawn
I love you
Elation
Hijaz Raks
Shashkin
Imaginary Traveler
 
Encore:
 
1. Shinanai

{youtube}3ui4MPWdphY{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured