Η γοητεία των μπλουζ εντοπίζεται πρωτίστως στη διαχρονικότητά τους. Γιατί μερικά πράγματα μένουν αναλλοίωτα στον χρόνο και δεν αλλάζουν ποτέ, όπως ο αρσενικός πόνος στα μπλουζ σόλο ή το αίσθημα του ανεκπλήρωτου και της αδικίας που ριζώνει από τη βαμβακοφυτεία του Μισισίπι μέχρι τους καταραμένους έρωτες του Σικάγο. Δεν αλλάζει επίσης ποτέ κι αυτή η πειθώ και το ειδικό βάρος που αποκτάει ένας αυθεντικός μπλουζίστας στο πέρασμα του χρόνου. Έτσι, ο 75χρονος Nick Gravenites κέρδισε την αγάπη του κόσμου με το που κάθισε στην καρέκλα του πάνω στη σκηνή του Half Note –σαν άλλος BB King.

Nickgrv_2

Τα 50 χρόνια εμπειρίας του Nick Gravenites άστραψαν και βρόντηξαν την Παρασκευή, την ίδια ώρα που έξω άνοιγαν οι ουρανοί και έπεφτε επιθετικό χαλάζι. Χωρίς τάσεις επιδειξιμανίας και χωρίς υπερπροσπάθεια, ο παλαίμαχος blues man διασκέδασε με την ψυχή του –ίσως περισσότερο από το ελιτίστικο κοινό του ξηροκάρπιου– τις μπλουζ συνθέσεις που έχει παίξει χιλιάδες φορές στο παρελθόν. Πρόσχαρος, με διάθεση να επικοινωνήσει το παίξιμό του μέχρι τον τελευταίο ακροατή κι έχοντας διασκεδαστικές ιστορίες από τη νιότη του για να αφηγηθεί ανάμεσα στα τραγούδια, ο Gravenites απέδειξε ότι δεν κάνει αρπαχτές για τα ένσημα, αλλά ότι εύχεται να τον βρει μια μέρα το τέλος κρατώντας την κιθάρα του σε ένα απομακρυσμένο μπλουζ στέκι.

Nickgrv_3

Nickgrv_4

Η βραδιά ήταν άκρως απολαυστική, χωρίς ερμηνευτικά στερεότυπα στην εκτέλεση των τραγουδιών και με απόλυτη χημεία στη rhythm section που πλαισίωνε τον αυτοκρατορικά καθήμενο αρχηγό της. Ίσως βέβαια ένα πιο έμπειρο αυτί να διαπίστωνε ότι η all-white μπάντα του, οι The Backbone, ήταν μεν φιλόδοξη και εναρμονισμένη με τη σκαμμένη φωνή του Nick, αλλά σαφώς χαμηλοτάβανη σε σχέση με ανάλογες μαύρες μπάντες, που δεν έχουν «μελετήσει» σαν καλοί μαθητές το manual του μπλουζ αλλά το ζουν και το αναπνέουν. Δεν πρόκειται για φυλετική διαπίστωση, μα για αξίωμα που προκύπτει ακόμα και από την πιο επιδερμική μελέτη της μπλουζ δισκογραφίας.

Σε κάθε περίπτωση, ο Nick Gravenites άφησε το αποτύπωμά του στον χώρο του Half Note. To λέει η ψυχή του…

 

{youtube}Cw9oGBAya3k{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured