Ελάτε τώρα... Πίστεψε κανείς τους Scorpions όταν το 2010 ανακοίνωσαν ότι θα διαλύονταν μετά την τότε παγκόσμια περιοδεία τους; Προσωπικά, ούτε στιγμή δεν μπόρεσα να φανταστώ τους πέντε Γερμανούς να παίρνουν σύνταξη ή να το ρίχνουν σε σόλο πρότζεκτ. Έτσι βρίσκω όλη τη συζήτηση περί «κοροϊδίας» κομματάκι υποκριτική. Και τελικά άσκοπη.

Αλλού είναι το ζήτημα που θα έπρεπε να μας έχει απασχολήσει, κατά τη γνώμη μου: η ίδια η συνθήκη του MTV Unplugged, στα πλαίσια του οποίου πραγματοποιούνται αυτές οι τρεις αθηναϊκές εμφανίσεις. Γιατί πάντα υπάρχει η πιθανότητα να προκύψει προβληματική η επανεπεξεργασία του υλικού μιας μπάντας με χρήση αποκλειστικά ακουστικών οργάνων –ακόμα και καταστροφική. Ειδικά για καλλιτέχνες που έχουν στηρίξει όλη τους την καριέρα στο ηλεκτρικό στοιχείο, η απογύμνωση του ήχου ενδέχεται να εκθέσει όλες τα παικτικά μειονεκτήματα στο λεπτό.

Scorpn_2

Απ’ ό,τι φάνηκε βέβαια, οι Scorpions τις ήξεραν τις αδυναμίες τους και φρόντισαν να μην κατέβουν μόνοι στην Αθήνα. Κουβάλησαν που λέτε μαζί μια πολυεθνική και πολυπληθή ομάδα μουσικών: ένα οκτέτο εγχόρδων, τρεις έξτρα κιθαρίστες, έναν κρουστό κι έναν πιανίστα/ακορντεονίστα. Μιλάμε λοιπόν για μια υπερπαραγωγή με συνολικά 18 (αν μέτρησα σωστά) άτομα επί σκηνής• χώρια όσοι βαστάζοι πήγαιναν κι έφερναν τα όργανα που άλλαζαν οι μουσικοί ανά τραγούδι. Αλλά και το σκηνικό το οποίο στήθηκε στον Λυκαβηττό, με κίονες να περιστοιχίζουν τη σκηνή, παραστάσεις από μελανόμορφα αγγεία ως φόντο κι ένα κιονόκρανο για να ακουμπάει ο Klaus Meine το... νερό του –αν και αμφιλεγόμενης αισθητικής αξίας– έδινε έναν τόνο χλιδής και βαρύτητας.

Scorpn_3

Όλο αυτό το οπτικό και ηχητικό μπούγιο, όμως, δεν στάθηκε δυνατό να αποκρύψει τα πάντα. Όπως ας πούμε το γεγονός ότι ως οργανοπαίκτες οι Scorpions είναι μέτριοι και αρκετά προβλέψιμοι. Σε πολλά σολαρίσματα του Matthias Jabs, λ.χ., διαπίστωνες ότι τα δάχτυλά του σκάλωναν στις χορδές, ενώ τα τύμπανα του James Kottak ακούγονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς κάπως ερασιτεχνικά. Αλλά η συμμετοχή των έξτρα μουσικών προσέδωσε τελικά στον ήχο, πέρα από όγκο, την απαραίτητη επαγγελματικότητα. Ένα γυάλισμα χωρίς το οποίο μάλλον δεν θα είχε ιδιαίτερο νόημα το όλο εγχείρημα.

Στα συν της βραδιάς συγκαταλέγονται και οι επιλογές του σετ. Δίπλα δηλαδή στα γνωστά κι αγαπημένα του ελληνικού κοινού (έλειψε μόνο το “Holiday”) μπήκαν και άλλα τραγούδια, λιγότερο ακουσμένα• κάποια μάλιστα δεν είχαν παιχτεί ποτέ ζωντανά, λόγω της εκτελεστικής δυσκολίας τους (π.χ. το “When You Came Into My Life” ή το “Where The River Flows”). Ακούστηκαν επίσης και μερικά καινούργια κομμάτια (“Dancing In The Moonlight”, “Follow Your Heart”), τα οποία δεν πρόσθεσαν ωστόσο κάτι σε όσα ήδη ξέρουμε για τους Γερμανούς. Ούτε, πάντως, έμοιασαν να ενοχλούν και κανέναν.

Scorpn_4

Άλλες στιγμές οι οποίες αξίζει να αναφερθούν: η έναρξη με το “Sting In The Tail” (παρότι ασταθής και μουδιασμένη, ως εκτέλεση αποδείχθηκε πολύ πιο ενδιαφέρουσα από τη στουντιακή), τα τρία ντουέτα του Meine (“In Trance” με την Cathe από το Αμβούργο, “Rock You Like A Hurricane” με τον Johannes Strate των Revolverheld και “Wind Of Change” με τον πολύ καλό Morten Harket των A-Ha), καθώς και το “Still Loving You” –με τον αειθαλή φρόντμαν να τραγουδά τυλιγμένος με τη γαλανόλευκη.

Θα έλεγα ωστόσο ότι δεν είναι τελικά ξεκάθαρο αν η ζυγαριά έγειρε υπέρ ή κατά των Scorpions στην πρώτη από τις τρεις προγραμματισμένες εμφανίσεις τους στο θέατρο του Λυκαβηττού. Σίγουρα υπήρξαν στιγμές όπου το κοινό ανταποκρίθηκε με εκδηλώσεις λατρείας στο σύνολό του, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν ένας πυρήνας φανατικών οπαδών που έκανε την περισσότερη φασαρία. Και η απόδοση όμως της μπάντας, ενώ οπωσδήποτε μάς χάρισε και στιγμές ανατριχίλας, παρουσίασε συνολικά αρκετές διακυμάνσεις, με μόνη εξαίρεση τον Klaus Meine: παρά τα 65 του χρόνια δείχνει να το λέει ακόμα η ψυχούλα του.

Είπαμε βέβαια, Scorpions και ακουστικός ήχος είναι συνδυασμός που, μαζί με τη συγκίνηση, επόμενο είναι να φέρει και τα χασμουρητά...  

Setlist:

1. Sting In The Tail 2. Can't Live Without You 3. Pictured Life 4. Speedy's Coming 5. Born To Touch Your Feelings 6. The Best Is Yet To Come 7. Dancing With The Moonlight 8. In Trance (δις) 9. When You Came Into My Life 10. Delicate Dance 11. Love Is The Answer 12. Follow Your Heart 13. Send Me An Angel 14. Where The River Flows 15. Passion Rules The Game 16. Rock You Like A Hurricane 17. Hit Between The Eyes 18. Σόλο κρουστά 19. Rock' N' Roll Band 20. Blackout

Encore

21. Still Loving You 22. Big City Nights 23. Wind Of Change 24. No One Like You 25. When The Smoke Is Going Down

Scorpn_5

{youtube}jZeR67EqEUM{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured