Το Σάββατο της 1ης Μαρτίου είχαμε τη τιμή (γιατί περί τιμής πρόκειται) να απολαύσουμε ένα από τα κορυφαία ονόματα της σύγχρονης Metal σκηνής, γνωστότερους ως Soulfly. Το άκουσμα και μόνο του συγκροτήματος του Max Cavalera αρκούσε για να γίνουν sold-out και οι δύο μέρες.

Η διοργανώτρια αρχή υποθέτω ότι εξεπλάγη από τις πωλήσεις των εισιτηρίων, γι'αυτο ίσως και να μετέφερε τη συναυλία στο Ρόδον. Όπως και να 'χει όμως, δεν μας πέφτει λόγος επί αυτού, η ενημέρωση αυτής της αλλαγής (όπως και της αλλαγής της ώρας έναρξης) προς το κοινό ήταν ανεπαρκής, αφού όσοι δεν είχαν ειδοποιηθεί εγκαίρως βρέθηκαν προ εκπλήξεων. Ας περάσουμε όμως στο 'ζουμί' της ημέρας, αφήνοντας τις (δικαιολογημένες κατά την ταπεινή μας γνώμη) γκρίνιες για τις μεταβολές της τελευταίας στιγμής.

Γύρω στις 20:45 οι έμπειροι πια Skindread ανέβηκαν στη σκηνή και παρέδωσαν μαθήματα του πως θα πρέπει να παίζεται το nu metal: Δυνατό, επιθετικό, με συνεχείς αλλαγές και πολλά groove-άτα περάσματα. Ειλικρινά, δεν περίμενα από ένα Ελληνικό συγκρότημα να αποδώσει εμφάνιση τόσο υψηλών standards. Οι Skindread αξίζουν αναμφισβήτητα περισσότερη αναγνώριση από το εγχώριο κοινό, κάτι που πιστεύω ότι είναι πιο προσιτό πια μετά από αυτή τη συναυλία. Στο τέλος του set τους διασκεύασαν τα Children Of The Grave και Ace Of Spades, που μου φάνηκαν κάπως άσχετα και αποκομμένα από τα υπόλοιπα.

Όσο και αν μας εξέπληξαν οι Skindread, σίγουρα το κυρίως θέμα της βραδιάς ήταν οι Soulfly. Στις 21:55 τα φώτα έσβησαν και ακούστηκαν οι πρώτοι Tribal ρυθμοί από τα drums του Joe Nunez. Όταν όμως εμφανίστηκε ο πατέρας-μορφή-ορόσημο του ακραίου ήχου Max Cavalera, τότε το Ρόδον παραλίγο να κατεδαφιστεί! Οι πιο παλιοί θυμήθηκαν την αξέχαστη συναυλία των Sepultura το 1993, ενώ οι πιο νέοι κατάλαβαν πως είναι να αντικρίζεις ένα άνθρωπο που έχει προσφέρει σώμα, ψυχή και έμπνευση (κοινώς τα μέγιστα) στο Metal. Οι Soulfly ξεκίνησαν -όπως αναμενόταν άλλωστε- με το Downstroy και συνέχισαν με κομμάτια από όλο το φάσμα της δισκογραφίας τους, όπως τα Back To The Primitive, Last Of The Mohicans, Seek 'N Strike, Bring It, Jumpdafuckup, Eye For An Eye και αρκετά άλλα. Ευχάριστη έκπληξη μου προκάλεσε η εκτέλεση πολλών μη-Soulfly τραγουδιών, αφού ακούστηκαν τα Inner Self, Roots Bloody Roots, Terrorist, Arise, Attitude, Nailbomb, μέχρι και το Territorial Pissings των Nirvana!

Μία ώρα και δέκα λεπτά σίγουρα ήταν αρκετά για να μεταδοθεί η ενέργεια των Soulfly στα 2000 άτομα που κατέκλυσαν το Ρόδον. Ήταν δίχως αμφιβολία μία από τις καλύτερες συναυλίες που έχουν γίνει εδώ και χρόνια στη χώρα μας. Όλα καλά λοιπόν; Δυστυχώς όχι... Κατά την αποχώρηση του κόσμου από τον περιβάλλοντα χώρο, μερικοί 'αντιστασιακοί' και δήθεν 'κατά του συστήματος' προκάλεσαν επεισόδια πετώντας πέτρες και ξύλα σε ένα περιπολικό της αστυνομίας που διέσχιζε εκείνη τη στιγμή την οδό Μάρνη. Λίγα λεπτά αργότερα τα πνεύματα ηρέμησαν, αφού και άλλα περιπολικά κατέφθασαν στη περιοχή.

Οφείλω μετά από τόσα κρούσματα βίας στις metal συναυλίες να κάνω μια έκκληση στους 'αντιστασιακούς': Αν εσείς έχετε επιλέξει να γίνετε τιποτένιοι και να παραμείνετε αιωνίως στην ανυπαρξία σας, κάντε μας τη χάρη και αποχωρήστε από τη σκηνή. Είστε η αιτία που φέρει το metal κακό όνομα και που διάφοροι δυστυχείς μικρόμισθοι πολίτες πλήρωσαν πολύ ακριβά τα αυτοκίνητα και καταστήματα που σπάσατε στους Rage Against The Machine. Προφανώς δεν έχετε εργαστεί ποτέ για να καταλάβετε με τι κόπο συντηρούσε ο κάθε ένας από τους προαναφερθέντες δυστυχείς την ιδιοκτησία που εσείς καταστρέψατε. Δεν ήθελα ο επίλογος αυτού του κειμένου να ήταν έτσι, αλλά δυστυχώς το συγκεκριμένο γεγονός με ανάγκασε.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured