View More

Terry Callier

Χώρος
Club 22, Αθήνα
Ημερομηνία διεξαγωγής
12/1/2003
avopolis.team
avopolis.team

Το να δούμε έναν θρύλο της μαύρης μουσικής σαν τον Terry Callier στη χώρα μας αποτελούσε ένα όνειρο για πολλούς, και όνειρο ήταν τελικά αυτό που έζησαν όσοι προσήλθαν εκείνο το βράδυ στην μαγευτική εμφάνισή του.

Μια απ' τις σπουδαιότερες φωνές που παρέμειναν άγνωστες για πολλά χρόνια -και όχι μόνο στο ευρύ κοινό αλλά και στο πιο υποψιασμένο- και ένας σπουδαίος επίσης συνθέτης, ο Callier κέρδισε πολύ εύκολα τις εντυπώσεις παίζοντας μια μουσική που εκπέμπει γοητεία και στυλ αβίαστα, χωρίς φανφάρες και τρυκ εντυπωσιασμού. Όπως και οι δίσκοι του -ιδιαίτερα το ζωντανά ηχογραφημένο "Alive" του 2001, του οποίου η συναυλία που παρακολουθήσαμε ήταν μια σχετική αντιγραφή με εμβόλιμες προσθήκες από το νέο περυσινό άλμπουμ του "Speak Your Peace"- o Callier επί σκηνής είναι απλός και ουσιαστικός, αφήνοντας τη φωνή και τα τραγούδια του να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς παρεμβολές από ορθολογιστικούς κανόνες και συναισθηματικούς περιορισμούς.

Η μουσική και η φωνή του Terry Callier αντανακλά την ευγένεια της ψυχής του, μια ευγένεια που ζάλισε όσους είχαν την ευτυχία να τον γνωρίσουν από κοντά, και μια τόσο εσωτερική κατάθεση ψυχής δεν μπορεί παρά να σε αιχμαλωτίσει όταν την ακούσεις. Αν ακόμη προσθέσετε στο συνολικό μείγμα και μια απίστευτη παρέα μουσικών, βετεράνων όλων στη ευρύτερη σύγχρονη τζαζ σκηνή, τότε έχετε μια βραδιά όπου επικράτησε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα (με άλλα λόγια, ήταν το είδος της συναυλίας που στις ήσυχες στιγμές της οι φωνές απ' τις συνομιλίες δεν υπερτερούσαν του ήχου που έβγαινε απ' τα ηχεία), επειδή όλοι ένιωθαν να κοινωνούν θεία μουσικά δώρα.

Από το "Ordinary Joe" μέχρι το τέλος, δυόμισι αν υπολόγισα καλά ώρες αργότερα, απολαύσαμε μια γιορτή της ψυχής και του σώματος, κι ευχόμαστε να μην περάσει πολύς καιρός μέχρι να έχουμε την ευκαιρία να ξαναζήσουμε αυτή την εμπειρία που στάθηκε τελικά εκείνη η βραδιά.

ΥΓ. Μπορώ να πω ένα μπράβο στην πρωτοβουλία οι συναυλίες να ξεκινούν σε μια λογική ώρα που είναι περίπου στις 10.30 (και γιατί όχι και νωρίτερα); Κάτι μου λέει ότι έτσι θα προσέρχονται περισσότεροι θεατές, που σήμερα δεν το κάνουν γιατί είναι δυσβάσταχτο το ξενύχτι σε συνδυασμό με το ξύπνημα για την εργασία της επομένης!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λίγα λόγια για τη δεύτερη ημέρα του Summer Nostos Festival στο ΚΠΙΣΝ, με Good Job Nicky, Masked ...

Όλα όσα έγιναν την τρίτη ημέρα του φετινού Release Athens Festival με οικοδεσπότες τον Parov ...

FEATURED TODAY

Λίγα λόγια για τη δεύτερη ημέρα του Summer Nostos Festival στο ΚΠΙΣΝ, με Good Job Nicky, Masked Wolf και μεγάλη πρωταγωνίστρια της βραδιάς τo next big thing της soulful r'n'b, Jorja Smith. 

Με τον υδράργυρο να ανεβαίνει, οργανώνουμε θερινές προβολές στα αστικά μας μπαλκόνια, με ταινίες φτιαγμένες να ιδωθούν τους θερμότερους μήνες του χρόνου

Ο Μιχάλης Δέλτα μιλάει για το νέο του δίσκο A new beginning στην Αγγελική Λάλου.

Top