Ενα κοντινό πλάνο ενός γυναικείου ματιού φαίνεται πάνω σε ένα τεράστιο λευκό πανί που καλύπτει όλη τη σκηνή. Ένας ήχος από τύμπανα και στρατιωτικά εμβατήρια ακούγεται και από πάνω μια φωνή: «Queremos Paz” (Θέλουμε ειρήνη). Ένα κόκκινο φως σαν αίμα φωτίζει από πίσω το πανί και διακρίνονται 7 μουσικοί λουσμένοι σε μια απόμακρη πορτοκαλί ανταύγεια.

Είναι οι Gotan Project, ένα group Αργεντίνων και Γάλλων μουσικών. Gotan σημαίνει tango στη slang του Buenos Aires. Για την επόμενη μιάμιση ώρα γέμισαν τη βροχερή καλοκαιρινή νύχτα του Τορίνο με ένα μείγμα από κλασικό tango και dance beats.

Το κυρίαρχο όργανο στη μουσική τους είναι το bandoneon, το αργεντίνικο ακκορντεόν, με ένα ήχο όμως πολύ πιο γεμάτο, πολύ πιο μελαγχολικό από το κλασικό ακκορντεόν. Στη σκηνή ακόμα ένα πιάνο, ένα βιολί, μια κιθάρα και η Αργεντινή τραγουδίστρια Christina Vilalonga, που σε πολλές στιγμές η ερμηνεία της θύμιζε την τραγουδίστρια των Madredeus.

Πίσω από το group, οι προγραμματιστές Philippe Cohen-Solal και Christoph Mueller μετέτρεπαν την παραδοσιακή ενορχήστρωση του tango σε ένα "dubbed out, funky groove".

To αποτέλεσμα ήταν μαγευτικό και, σαν να μην έφτανε η μαγεία της μουσικής, ένας άντρας και μια γυναίκα χόρευαν tango αισθησιακά στην άκρη της σκηνής.

Μετά το τέλος της συναυλίας, ο κόσμος χειροκροτούσε αρκετά λεπτά, παρασυρμένος από την εμφάνιση των Gotan Project.

Τη βραδιά άνοιξε με τον καλύτερο τρόπο το Quinteto Astor Piazzolla Fundacion, που παρουσιάστηκε από την Laura Escalada-Piazzolla, χήρα του μεγάλου Αστορ, που ένωσε 5 καταπληκτικούς σολίστες και ταξιδεύουν όλοι μαζί τον κόσμο για να μεταφέρουν τη μουσική του μαέστρου τους.

Χαρακτηριστικό της μουσικής του Piazzolla είναι ο ήχος του bandoneon, ενώ οι συνθέσεις του σπάνε τους κανόνες του κλασικού tango, κάνοντας τη μουσική του φρέσκια και ζωντανή.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι οι Gotan Project διάλεξαν το τραγούδι του “Vuelvo Al Sur” για να το διασκευάσουν σε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους και ένα από τα highlight της βραδιάς...

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured