Λοιπόν έχουμε και λέμε. Νότια παράλια Αγγλίας, θερμοκρασία γύρω στους 20 βαθμούς, ο ήλιος έχει μόλις αρχίζει να πέφτει, και υπομονετικά περιμένω με τη σειρά μου να μπω στις Πυραμίδες, τον συναυλιακό χώρο πάνω στην παραλία του Portsmouth. Με πoιο σκοπό; Just to Rawk with the Queens Of The Stone Age, όπως θα έλεγαν και οι γύρω στους 500 φίλους ή και οπαδούς της αμερικανικής μπάντας, που είχαν από νωρίς βρεθεί στο συμπαθέστατο live-άδικο

Την βραδιά άνοιξαν οι Goatsnake, φιλαράκια των QOTSA από την νότια California, με το επιτυχημένο μείγμα σύχρονου metal, hard core, και stoner rock. Όμως είναι ακόμα νωρίς για headbanging, ούτε μία μπύρα δεν πρόλαβα να καταναλώσω ακόμα, ο χώρος σχετικά άδειος, οπότε αρκέστηκα να παρατηρώ το group από την ζεστασιά του bar, αλλά και τους σωσίες του Nick Oliveri που είχαν αρχίσει να συρρέουν.

Ωραία λοιπόν, με τους Goatsnake, ένα αρκετά ταιριαστό group με τους Queens Of The Stone Age, με αρκετές συγγένειες στον ήχο αλλά και στην νοοτροπία. Οι King Adora όμως που κολλάνε; Το θέμα είναι ότι το νέο αυτό βρετανικό group σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί την κατάλληλη επιλογή για support act στους QOTSA. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάω ότι πίσω τους έχουν ένα πολύ μεγάλο hype τους τελευταίους μήνες, με προώθηση από το βρετανικό ραδιόφωνο και το ΝΜΕ, αλλά και το πιο σημαντικό, πολυάριθμους φανατικούς οπαδούς, πολύ νεαρής βέβαια ηλικίας. Αν σας έλεγα ότι υπήρχαν πάνω από 50 άτομα, που αμφιβάλλω αν γνώριζαν πάνω δύο-τρία τραγούδια των QOTSA, τα οποία είχαν έρθει με βασικό σκοπό να δουν τους King Adora; Σημεία των καιρών.

Ενώ η πιτσιρικάρια κρεμόταν από τα χείλη των θυληπρεπέστατων King Adora, με το ας πούμε, προκλητικό και «προσωπικό» τους στυλ, κάτι ανάμεσα σε glam κωλοπαιδισμό και επιφανειακή punk αισθητική, γρήγορα έγινε εμφανέστατη η δυσφορία πολλών φίλων των QOTSA, ειδικά αυτών που χωρίς ενδοιασμό, με μόνο που αντίκρυσαν τους τέσσερις King Adora όταν ανέβηκαν στη σκηνή, αντέδρασαν είτε γελώντας, είτε με ειρωνικά σχόλια. Χωρίς να θέλω να φανώ προκατειλλημένος, άνηκα στην πρώτη κατηγορία. Τα γέλια και τα σχόλια γρήγορα μετατράπηκαν σε έναν μικρό εκνευρισμό, και τα πρώτα ποτήρια και μπουκάλια εκσφενδονίσθηκαν προς τη σκηνή. Με το σουξεδάκι τους Suffocate και με απειλές προς το κοινό που τους γιούχαρε ότι σε λίγα χρόνια θα τους γάμ... τις κόρες, το ατύχημα της βρετανικής μουσικής σκηνής, το οποίο βέβαια δείχνει και την κατάντια της, φεύγει από τη σκηνή, καταχειροκροτούμενο βέβαια από την φανατική πιτσιρικάρια των πρώτων σειρών.

Γρήγορα γρήγορα αλλαγή φρουράς στις πρώτες σειρές,με τους σωσίες του Nick Oliveri, τελικά πολύ της μόδας αυτό το μουσάκι και η καράφλα, να εξαφανίζουν την πιτσιρικάρια των King Adora, με σκοπό να υποδεχτούν τους ήρωες του Καλιφορνέζικου rock. Και φυσικά και την πρόσφατη προσθήκη στο group, τον απίστευτο Mark Lanegan. Σε ένα set που κράτησε συνολικά κοντά στις δύο ώρες οι Queens Of The Stone Age με μπροστάρη την εκπληκτική κιθάρα και τα φωνητικά του Josh Homme και στις πιο hard core στιγμές τους τα φωνητικά του Nick Oliveri, μπορεί βέβαια να μην παρουσίασαν κάτι από τα νέα τραγούδια που έχουν γράψει και θα ηχογραφήσουν τον Ιούλιο για το επόμενο album τους, όμως ακόμα και τα παλαιότερα τραγούδια ακουγόντουσαν ακόμα πιο φρέσκα από την εκπληκτική μπάντα μουσικών. Ιδιαίτερα η προσθήκη του Mark Lanegan, με την επιβλητική και σκοτεινή φωνή του δίνει μία ακόμα συναρπαστική διάσταση στον έτσι κι αλλιώς πολυδιάστατο ήχο του group.

Με τον ύμνο “Feel Good Hit Of The Summer” να ανοίγει το set, τον Mark Lanegan να ανεβαίνει στη σκηνή για τα “You ‘re So Vague” και “Autopilot” και να επιστρέφει στη σκηνή στο encore για τα “In The Fade”, “Avon” και την καταπληκτική διασκευή στο “Precious and Grace” των ΖΖ Top, ενώ εν το μεταξύ οι Queens Of The Stone Age μας πέρασαν από όλα τα ηχητικά τοπία στα οποία μας έχουν ταξιδέψει με τα albums τους, από powerpop σε stoner rock και από εκεί σε hard core και metal. Όρεξη και αντοχή να έχεις, και ο Josh Homme και η παρέα του γνωρίζουν πολύ καλά, πως να χύσεις πολλά λίτρα ιδρώτα.

Και όλα αυτά με την μορφή του Brian Wilson να μας κοιτάει με το cool ύφος του από μια αφίσα κολλημένη από τον Josh Homme πάνω σε έναν ενισχυτή.

Setlist

Feel Good Hit Of The Summer
Quick And To The Pointless
You Would Know
Monsters In The Parasol
I Think I Lost My Headache
You're So Vague
Autopilot
Leg Of Lamb
Tension Head
Better Living Through Chemistry
How To Handle a Rope

Encore
In The Fade
The Lost Art Of Keeping A Secret
Regular John
Avon
Precious And Grace
Walking On The Sidewalks

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured