Δύο γεμάτες δεκαετίες συμπλήρωσε στον κόσμο της ψηφιακής τέχνης το πάντα καινοτόμο Athens Digital Arts Festival, το οποίο και άνοιξε τις πόρτες του για τη μεγάλη του επετειακή διοργάνωση στις 16 Μαΐου. Η πρώτη και μεγαλύτερη διεθνής πλατφόρμα για τις ψηφιακές τέχνες στην Ελλάδα προσκάλεσε το κοινό στα εγκαίνια της 20ης διοργάνωσης του φεστιβάλ στα Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα, προσφέροντας το απαραίτητο insight στη μεγαλύτερη εμβυθιστική εμπειρία της χρονιάς. Ιδού λοιπόν όσα παρουσιάστηκαν τη βραδιά εκκίνησης.

Με 350 έργα 305 καλλιτεχνών από 76 πολύ διαφορετικές μεταξύ τους χώρες, το 20ο Athens Digital Arts Festival επιχειρεί φέτος να διερευνήσει τη βαθιά επίδραση της τεχνολογίας στη ζωή της ανθρωπότητας, προσεγίζοντάς την ωστόσο όχι μόνο ως εργαλείο, αλλά ως μια διάχυτη δύναμη που είναι σε θέση να δώσει σχήμα και ουσία σε νέες αντιλήψεις, δημιουργικές εκφράσεις και την ίδια μας την ύπαρξη. Έτσι, με το βλέμμα στην ιστορία του φεστιβάλ, αλλά και στο μέλλον ενός ψηφιακού πολιτισμού που δεν σταματά να μας συναρπάζει, η φετινή διοργάνωση με τίτλο TECHNO(S)CENE συνέπεσε με την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «20 χρόνια Athens Digital Arts Festival» σε συνδυασμό με μία σειρά προβολών, ομιλιών, mapping projections και μουσικών περφόμανς.

H ημέρα ξεκίνησε συγκεκριμένα με το screening του “Data, Bodies, Space” από το Ars Electronica Animation Festival (AT), ενώ η πρώτη ομιλία του φεστιβάλ ήρθε από τον Gullaume Marmin στο FR WORKSHOPS & TALKS ROOM. Λίγη ώρα μετά, στο screening room το φεστιβάλ μας καλούσε να “Enter the Techno(s)cene” μέσα από μια ιδιαίτερη προβολή 105 λεπτών, ενώ στη δεύτερη ομιλία της ημέρας θα είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τον Director of exhibition and collection του Shigeko Kubota Video Art Foundation, Reid Ballard. Ακόμη μια ομιλία από το βρετανικό Untold Studio και στις 21:00 το φεστιβάλ θα μας ταξίδευε και μουσικά με τους Pénte, Flugen (Maya Aghniadis) και Juno στην Αυλή Σανταρόζα. Η βραδιά θα ολοκληρωνόταν με το εντυπωσιακό Santarosa Video Mapping Contest στην Πρόσοψη Σανταρόζα.

Όμως η ψηφιακή επανάσταση στη «σκηνή» του 20ου Athens Digital Arts Festival δεν σταματά στα παραπάνω, αφού μέχρι και τις 26 Μαΐου που αυτό θα διαρκέσει, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ακόμα περισσότερες διαδραστικές εγκαταστάσεις, VR/AR/XR, web art, digital image και video mapping, σε συνδυασμό με περισσότερες περφόρμανς, συναυλίες, εργαστήρια, ομιλίες, ειδικά αφιερώματα, προβολές από τα σημαντικότερα φεστιβάλ του κόσμου και συνεργασίες με ακαδημαϊκά ιδρύματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αυτό που σίγουρα ξεχωρίζει στο φετινό πρόγραμμα δεν είναι άλλο από την εμφάνιση της σπουδαίας θεατρικής ομάδας από την Γερμανία, τους Rimini Protokoll στο Θέατρο Rex του Εθνικού Θεάτρου, οι οποίοι και θα εμφανιστούν στις 24 και 25 του μήνα.

Και όσον αφορά και στους μικρούς φίλους του φεστιβάλ, αυτοί θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το ADAF Kids, μία ξεχωριστική κατηγορία διαμορφωμένη ειδικά για παιδιά, με διαδραστικές εγκαταστάσεις, προβολές animation και εργαστήρια που θα τους μυήσουν στον συναρπαστικό κόσμο της ψηφιακής τεχνολογίας και της τέχνης.

Ραντεβού λοιπόν για ακόμη μια χρονιά σε ένα από τα πιο αγαπημένα και ψαγμένα φεστιβάλ της πόλης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Athens Digital Arts Festival

16 - 26 ΜΑΪΟΥ

Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα (Σταδίου 48 & Αρσάκη)
Πλατεία Δικαιοσύνης (Αρσάκη & Πανεπιστημίου)
Εθνικό Θέατρο – Θέατρο Rex – Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη» (Πανεπιστημίου 48) Ώρες Λειτουργίας: ΔΕΥ-ΠΑΡ 17:00-23:00 & ΣΑΒ-ΚΥΡ 11:00-23:00
Εισιτήρια: more.com
Website: 2024.adaf.gr
#ADAF #ADAF2024

Η διοργάνωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «20o και 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας – Athens Digital Arts Festival», η οποία αναμένεται να ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» ΕΣΠΑ 2021-2027 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους.

Το 20ο Athens Digital Arts Festival υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείο Ανάπτυξης, του Υπουργείο Τουρισμού, του Δήμου Αθηναίων, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής και σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured