Η πρώτη μου επαφή με τη φωνή, τα τραγούδια και τον κόσμο της Δήμητρας Γαλάνη έρχεται από τα βάθη του σύμπαντος της πρώτης επιδραστικής παιδικής ηλικίας, από εκεί δηλαδή που εκπορεύονται και ξεκινούν συχνά πολλά από εκείνα που θα μας συντροφεύσουν για μια ολόκληρη ζωή. Χωριό, καλοκαίρι, οικογενειακό αυτοκίνητο, στάνταρ διαδρομή από τα ημιορεινά στα παράλια της Βοιωτίας για μπάνιο και φρέσκο ψάρι, mixtape στο κασετόφωνο του αυτοκινήτου με όλους τους μεγάλους, όλες τις μεγάλες αγάπες γονιών και θείων: Γιάννης Πάριος, Γιάννης Πουλόπολος, Χάρις Αλεξίου αλλά και Αρλέτα, Αλέκα Κανελλίδου και φυσικά Δήμητρα Γαλάνη. «Τα γαλάζια σου γράμματα» πάντα μετά το «Άσε με να Φύγω», πάντα στο ίδιο σημείο, στην ίδια β’ πλευρά της ίδιας μοναδικής κασέτας.

Αυτή η κασέτα ξαναπαίζει στο μυαλό μου καθώς ακούω ξανά αυτά τα δύο στη θριαμβευτική επάνοδο της Δήμητρας Γαλάνη στο VOX, στο «σπίτι της» όπως αναφέρει η ίδια βγαίνοντας καταχειροκροτούμενη στη σκηνή για να ξεκινήσει τη βραδιά με την πλούσια σημειολογία του πάντα ανατριχιαστικού «Ζω». Αυτή η κασέτα παίζει, σκάει μέσα μου μπερδεύεται με το χορταστικό set list της Γαλάνη και της μπάντας της, και φέρνει τα πίσω μπρος, το παρελθόν στο παρόν, βγάζει τη γλώσσα στον χρόνο, συγχωνεύει τις δεκαετίες σε μία στιγμή που το μόνο που έχει σημασία είναι το να ακούς την πιο αγαπημένη ενεργή φωνή του ελληνικού τραγουδιού, αιώνια νέα, να σε κάνει κοινωνό της αίσθησης (ή της ψευδαίσθησης) ότι μπορούμε να ζούμε και να ξαναζούμε, συνδέοντας περιθώρια και ουρανό και σ’ όποιον αρέσουμε. Αρκεί να είμαστε όλοι μαζί εκεί, να ξέρουμε και να τραγουδάμε απ’ έξω αυτά τα τραγούδια.

Αιώνια νέα – είναι ο μόνος χαρακτηρισμός που ίσως μπορεί να περιγράψει με ακρίβεια το φαινόμενο της της απόδοσης της Δήμητρας Γαλάνη 55 χρόνια μετά την πρώτη της εμφάνιση Η ενωτική φωνή της, αυτό το βαθύ, απέραντο, μουσικό βελούδο που γοήτευσε όλους τους μεγάλους συνθέτες και στιχουργούς και της χάρισε εμβληματικές συνεργασίες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του ελληνικού τραγουδιού, παραμένει εντυπωσιακά αναλλοίωτη, σχεδόν απίστευτη. Το μπρίο της και η ενέργειά της επίσης. Το ημερολόγιο γράφει 2024, είμαστε στο VOX και ελάχιστα διαφέρουν από τα ιστορικά πια εγκαίνια του χώρου το 2004 με την επίσης ιστορική συνεργασία της Δήμητρας Γαλάνη με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, την επιστροφή της στη σκηνή του όταν άνοιξε ξανά τις πόρτες του, ή τις σπουδαίες εμφανίσεις της με τον Vassiliko το 2011, δυο δρόμους πιο πάνω στο Gazarte. Ένα από αυτά τα ελάχιστα που έχουν αλλάξει είναι η μπάντα της Δήμητρας Γαλάνη, το πλέον πρόσφατο επεισόδιο της άοκνης άσκησης και επένδυσής της στο παρόν και στο μέλλον, μια μπάντα που αξίζει ένα δικό της κεφάλαιο.

Όπως και η ίδια η Δήμητρα Γαλάνη παραδέχεται επί σκηνής ένα από τα μεγάλα της προτερήματα υπήρξε πάντα η επιθυμία και η διάθεσή της να συνεργάζεται με το νέο αίμα. Το έκανε όταν ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Λίνα Νικολακοπούλου ήταν αυτό το «νέο αίμα». Το έκανε με τον Vassiliko όταν οι διασκευές δεν ήταν όσο cool θα γίνονταν στα προσεχώς. Το κάνει και τώρα εντυπωσιακά με τον Σεραφείμ Γιαννακόπουλο των Planet of Zeus, μουσικούς από την εγχώρια αγγλόφωνη κιθαριστική σκηνή και την Παυλίνα Βουλγαράκη.  Κι αυτό το live του VOX έχει σχεδιαστεί και στηθεί για να τιμήσει εκτός από την ιστορία της Γαλάνη στο ελληνικό τραγούδι και την τελευταία της δισκογραφική δουλειά με τον Σεραφείμ Γιαννακόπουλο Είσοδος Κινδύνου και ακριβώς αυτήν την ιδιότητα και ικανότητα να κάθεται δημιουργικά και εύστοχα με τη νεολαία.

Με χιούμορ, όρεξη και μια εκφραστική γλώσσα που δηλώνει ξεκάθαρα ότι περνάει υπέροχα με αυτό που κάνει μαζί με αυτήν τη συγκεκριμένη παρέα η Δήμητρα Γαλάνη μαγεύει, ταξιδεύει, παρασύρει. «Ήταν Μια Φορά κι έναν Καιρό», «Παραδώσου» σε στιλ bossa nova, «Μη Μου Μιλάς για Αγάπη» αλλά και «Τράβα Σκανδάλη», «Δυο Μέρες Μόνο», «Στερότυπα» (από τα πιο συγκλονιστικά τραγούδια της ύστερης δισκογραφίας της), «Παραιτούμαι». «Εγώ Μιλάω για Δύναμη» σε ντουέτο με την Παυλίνα Βουλγαράκη η οποία μόλις ξεπερνάει το αρχικό τρακ μπαίνει δυναμικά στον ρόλο που κρατάει στο live, κερδίζοντας ευχάριστα τον χώρο της και δένοντας όμορφα με τη φωνή της Δήμητρας Γαλάνη, δικαιώνοντας και το προσωπικό της κοινό που δίνει μια διόλου αμελητέα παρουσία σε ένα βαθιά γαλανικό VOX. Τα τραγούδια από την Είσοδο Κινδύνου με highlight το πανέμορφο «Έλα Κοντά». Ένα απολαυστικό ιντερμέδιο με έναν φόρο τιμής στη μαγική δεκαετία του ’70, τη δεκαετία που σηματοδότησε την πρώτη σημαντική καλλιτεχνική περίοδο της Δήμητρας Γαλάνη, τη δεκαετία που όλα ξεκινούσαν και όλα φάνταζαν πιθανά, τότε που όπως μας λέει η ίδια «υπήρχε η αίσθηση ή η ψευδαίσθηση ότι οι νέοι θα οδηγούσαν τη γη σε κάτι καλύτερο» τη δεκαετία που «αφήνει όσους την έζησαν να γεράσουν ήσυχοι ενώ όσους δεν την έζησαν θα πρέπει να διατηρηθεί τουλάχιστον ως μνήμη». Κι αυτή η μνήμη μεταφράζεται σε μουσική στη σκηνή του VOX, με μια αναπαράσταση του παρείστικου παιξίματος εκείνων των ημερών, με «τραγούδια ανακατεμένα όπως και οι μπερδεμένες αγάπες μας» με τον Bob Dylan να διαδέχεται την Αρλέτα, το “Imagine” το «Να μ’ αγαπάς» και την «Κουτσή Κιθάρα» του Μάνου Λοΐζου να δίνει σκυτάλη στον Σαββόπουλο – «Μη μιλάς άλλο για αγάπη/η αγάπη είναι παντού».

Η μπάντα, με τον Σεραφείμ Γιαννακόπουλο στα ντραμς, τον επίσης Planet of Zeus Μάνο Προβή στο μπάσο, τους Δημήτρη “Moa Bones” Αρώνη και Μηνά Λιάκο στις κιθάρες και τον Νικόλα Γουάστωρ στα πλήκτρα, δίνει ρέστα καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς και απογειώνει αυτό που μπορεί να κάνει σε ένα τέτοιο context με μια ενορχήστρωση στο «Ατομική μου Ενέργεια» που χτυπάει τη φλέβα ενός όχι και τόσου κρυφού DNA του κομματιού και που σίγουρα θα θυμόμαστε για καιρό. Πλαισιωμένη από αυτήν την μπάντα, η Δήμητρα Γαλάνη λάμπει στον απόηχο αυτού του πλούσιου συναρπαστικού μουσικού και ερμηνευτικού ταξιδιού 55 ετών έχοντας εκπληρώσει ακόμα ένα της όνειρο, που μοιράζεται μαζί μας στο διάλειμμα γελώντας: να γίνει frontwoman σε συγκρότημα. Σαν το ροκ συγκρότημα του τραγουδιού που έγραψε στα τέλη των ‘80s με τη Λίνα Νικολακοπούλου με το οποίο ετοιμάζεται να μας αποχαιρετήσει τώρα από τη σκηνή πνιγμένη δικαίως στο χειροκρότημα. Ένα χειροκρότημα που όχι μόνο αποδεικνύει ότι το σχοινί την αντέχει ακόμα αλλά ότι το έχει κάνει κυριολεκτικά σπίτι της.

Η Δήμητρα Γαλάνη εμφανίζεται τις Τετάρτες στο VOX μαζί με την Παυλίνα Βουλγαράκη, για λίγες ακόμα παραστάσεις. Περισσότερα εδώ.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured