Την περασμένη Πέμπτη, η Θεσσαλονίκη είχε τη χαρά να φιλοξενήσει μια πληθώρα ονομάτων της εγχώριας hip hop σκηνής, με κορυφαίο τον 12ο Πίθηκο. Με τον τελευταίο να έχει ανέλθει σε στάτους που μαγνητίζει πια κοινό έξω από τον στενό κύκλο των φανατικών οπαδών του είδους, η προσέλευση στο Block33 υπήρξε καθ’ όλα ικανοποιητική και ο κόσμος αναμενόμενα ετερόκλητος. Γεγονός που τελικά επηρέασε αρνητικά τη δυναμική της συναυλίας.

Διάφορα σχήματα υποστήριξαν (όσο και υποστηρίχθηκαν από) το σόου του Πίθηκου, όπως προανέφερα. Πριν τη δική του εμφάνιση είχα την ευκαιρία να ακούσω –από λίγο μετά τις 9 όταν κι έφτασα στο Block33– ονόματα όπως τον Εφτάψυχο και τους N-Orasi. Ο Εφτάψυχος έκανε συμπαθητική προσπάθεια για να ανεβάσει το πλήθος που είχε ήδη εκείνη την ώρα γεμίσει τον χώρο, αλλά επειδή οι ρίμες του δεν ακούγονταν καθαρά (πιθανότατα εξαιτίας του τρόπου με τον οποίον κρατούσε το μικρόφωνο), αυτή έφτασε γρήγορα σε ένα άδοξο τέλος. Οι N-Orasi, από την άλλη, δεν είχαν ούτε το πάθος αλλά ούτε και το ταλέντο να υποστηρίξουν μια ανάλογη προσπάθεια. Η παραγωγή τους ήταν επίσης πρόβλημα, όπως και ο DJ τους, που ανά στιγμές εξαφανιζόταν.

Pithikos_2Ως προς το κυρίως γεύμα τώρα, υπό τον τίτλο Καταζητείται o 12ος Πίθηκος είχε ετοιμάσει ένα πρόγραμμα που διεκόπη αρκετές φορές, δίνοντας σκυτάλη σε σκετσάκια τα οποία τον ήθελαν να «τα λέει» με τη δικαιοσύνη. Επιλογή που αξιολογώ ως άστοχη, εφόσον και κούρασε το κοινό και του στέρησε την ευκαιρία να συμμετέχει –γεγονός αρνητικό για κάθε είδους συναυλία, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για hip hop. O 12ος μπόρεσε πάντως να επαναφέρει εύκολα τον κόσμο στους δικούς του ρυθμούς, χάρη στην πάντα παρούσα σιγουριά του στις ρίμες, στο αψεγάδιαστο flow του και στην προσιτή του δυναμική. Με ζεστό χαμόγελο, καπέλο στο κεφάλι και μεγάλη αυτοπεποίθηση, ο Άκης έδειξε για ακόμα μία φορά τα στοιχεία που τον έχουν βάλει σε ξεχωριστή θέση στις καρδιές πολλών πιτσιρικάδων σε όλη την Ελλάδα. Κι όταν έτσι ανάμεσα στα τραγούδια μοιραζόταν τις σκέψεις του με το κοινό, πολλές βρήκαν ανταπόκριση από τους μικρότερους –έστω κι αν η πρακτική ξίνισε κάπως τα μεγαλύτερα «παιδιά».

Μαζί του στη σκηνή ανέβηκαν οι Krase και Πελίνα, οι οποίοι υποστήριξαν τον Winte καθ' όλη τη διάρκεια του σόου. Η Πελίνα έδειχνε αρκετά ντροπαλή στην επαφή της με το κοινό, σε αντίθεση με τον Krase, που –υιοθετώντας ένα πολύ ματσό στυλ– άρπαξε θέση αρχηγού κερκίδας με το καλημέρα. Μέλη των Βήτα Πεις ανέβηκαν επίσης στη σκηνή του Block33, όπως και ο «Grand Champion» DJ The Boy, ο οποίος μοίρασε απλόχερα δαιμονικά scratches, ντυμένος με ένα straight-from-NYC στυλ. Στάση κατόπιν στους Fullface, που βγήκαν σε ένα διάλειμμα του 12ου, δένοντας άμεσα σε χημεία με τον κόσμο και στηρίζοντας το πρόγραμμά τους σε ένα διαρκές λεκτικό πάρε-δώσε μαζί του, σε δυνατές ρίμες και στο απίστευτο flow του ½ του γκρουπ, Iratus. Προσωπικά τους βάζω με μεγάλη ευκολία στην κορυφή των ονομάτων που παρακολουθήσαμε την περασμένη Πέμπτη, ίσως μάλιστα να υποσκίασαν τελικά ακόμα και τον ίδιο τον Πίθηκο.

Pithikos_3

Συνοψίζοντας, ήταν ένα καλό συναυλιακό βράδυ, το οποίο με έκανε να πειστώ ακόμα περισσότερο για την αξία του Άκη, που μπορεί να μην επιζητά δάφνες πρωτοτυπίας για τις ρίμες του, ζει όμως το όνειρό του με αξιοπρέπεια, αφήνοντας μίλια μακριά ανάλογες εγχώριες προσπάθειες. Η παρουσία του και μόνο αποπνέει μια ζεστασιά την οποία μοιράζεται απλόχερα από τη σκηνή.  Και εφόσον το είδος στην Ελλάδα δεν υποστηρίζεται από μεγάλες παραγωγές, η προσπάθειά του να κάνει κάτι τέτοιο είναι από μόνη της μια αξιοσέβαστη κίνηση. Έστω κι αν το περιεχόμενο του συγκεκριμένου σόου επιτρέπει, θαρρώ, αρκετή βελτίωση.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured