Φωτογραφίες: Χρήστος Κουτσουραδής

 

Τελευταία Κυριακή των Maraveyas Ilegál  στον Σταυρό Του Νότου (από 10 Νοεμβρίου θα εμφανίζονται κάθε Δευτέρα) κι εμείς φτάσαμε εκεί μισή ώρα πριν βγει το πενταμελές  συγκρότημα (Κωστής Μαραβέγιας, Νίκος Παπαβρανούσης, Ilan Manouach, Άγγελος Παπαδάτος, Γρηγόρης Ντάνης) στη σκηνή. Γρήγορα ανακάλυψα ότι οι υποθέσεις που έκανα για την απουσία του κοινού λόγω τριημέρου, ήταν λανθασμένες. Ο χώρος άρχιζε να γεμίζει ολοένα και περισσότερο από νέα παιδιά – και όχι μόνο – που καταλάμβαναν από μία θέση είτε στο μπαρ, είτε στα μικρά ξύλινα τραπεζάκια. Έτσι, αφού όλοι, με το πρώτο ποτό στο χέρι τους, είχαν ολοκληρώσει τις πρώτες κουβέντες και τα χρόνια πολλά στους Δημήτρηδες της παρέας τους, η παράσταση άρχισε.

 

Οι Ilegál γέμισαν σιγά-σιγά το πάλκο με ska, reggae, dub και jazz ήχους και, καθώς τα τραγούδια διαδέχονταν το ένα μετά το άλλο, διασκεδάζαμε με τις ιστοριούλες - προσφωνήσεις του Μαραβέγια, οι οποίες περιείχαν άλλες καυστικά αστεία για την επικαιρότητα και άλλες περιγραφές μιας πραγματικότητας που συναντάμε στο διπλανό στενάκι της Αθήνας ή στο ζευγαράκι της διπλανής πόρτας. Το κοινό παρακολουθούσε ευλαβικά τόσο την ερμηνεία του Κωστή Μαραβέγια, όσο και τα ιδιαίτερα σόλο του σαξοφωνίστα (Ilan Manouach), όπως και τα εντυπωσιακά ακροβατικά του Άγγελου Παπαδάτου (ή αλλιώς «Τηλε-Ιερέα») πάνω στο κοντραμπάσο του. Τραγούδια δικά τους (“Δε Ζητάω Πολλά”, “Ονειρεύεσαι”) και αγαπημένων μουσικών (Manu Chao, Les Verdes, Goran Bregović) έκαναν όποιον ήταν εκεί να λικνίζεται και να χοροπηδάει εκστασιασμένος. Αξιοσημείωτη η παρουσία της Βασιλικής Κακοσέου, που, κάνοντας την εμφάνισή της μέσα από το κοινό. τραγούδησε από μια ντουντούκα τα πρώτα λόγια του “In The Death Car”.

Το δεύτερο μέρος άρχισε με επαναστατική διάθεση (“Κάτω Απ’ Τον Πάτο”) και ο κόσμος δεν έλεγε να ησυχάσει, χειροκροτώντας ρυθμικά για όλα αυτά που δεν μπορούν να μας πείσουν (“Δε Με Πείθεις”), όπως όμως και σε καινούργια τραγούδια της μπάντας, των οποίων, παραδόξως, πολλοί ήξεραν τα λόγια. Το πάρτι είχε στηθεί για τα καλά πια, ενώ ακολούθησαν κεράσματα, αφιερώσεις και η Νατάσσα Μποφίλιου να τραγουδάει παρέα με τους Ilegál, με στεντόρεια φωνή. Όλοι πρόθυμοι στα επτά παλαμάκια στα οποία μας προέτρεπε ο Μαραβέγιας, αλλά και στην πρόσκλησή του να ανέβουμε πάνω στη σκηνή και να χορέψουμε σε βήματα rock ‘n’ roll. Τα περιβόητα «μυρμηγκάκια» σήμαναν το κλείσιμο της συναυλίας-πάρτι-παράστασης, με τον κόσμο να συμμετέχει απόλυτα μέχρι και στην τελευταία νότα. Μετά από τρεισήμισι ώρες, ένα έχω να πω και μάλιστα σιγοτραγουδιστά: «Τι ωραία τι καλά περάσαμε κι οι εφτά, λέει το μυρμηγκάκι τρελό από χαρά»!

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured