Φωτογραφίες: Ροζίνα Αράπη

 

Άλλο ένα Playhouse Gotique ήρθε επιτυχώς σε πέρας, αυτή τη φορά στον ίσως καταλληλότερο χώρο απ’ όσους έχει διεξαχθεί μέχρι στιγμής, στον Ναό Τέχνης 8Δυτικά, όπου και ξεκίνησε ο θεσμός το 2003. Και πάλι είχαμε ελληνικές συμμετοχές, με highlight τους Split Image, οι οποίοι έκαναν την επανεμφάνισή τους μετά από... μια εικοσαετία! Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή...

Γύρω στις 9:30 το βράδυ, στο επιβλητικά διακοσμημένο υπόγειο του 8Δυτικά, αρκετοί φίλοι της ελληνικής gothic και new wave είχαν μαζευτεί για να παρακολουθήσουν το τρίτο κατά σειρά Playhouse Gotique. Την αρχή έκανε το σχήμα Venus Shrine, χορoθεατρική ομάδα με τη συνοδεία μεσαιωνικής - αναγεννησιακής μουσικής και παράλληλων προβολών με εικόνες της αντίστοιχης εποχής. Το πρώτο μέρος του show τους, ονόματι “Danse Macabre I”, είχε θέμα τη ζωή. Οι χορεύτριες, φορώντας καπέλα και λοιπά αξεσουάρ της εποχής, έκαναν το πρόγραμμά τους αλληλεπιδρώντας ζωηρά με το κοινό και προσκαλώντας το να χορέψει μαζί τους.

Στη συνέχεια, έπειτα από διάλειμμα με DJ set σε dark και gothic ρυθμούς, σειρά είχαν οι NewZEROGod. Το συγκρότημα αυτό μπορεί να είναι καινούργιο σαν όνομα, αλλά τα μέλη του προέρχονται από παλιές και σημαντικές μπάντες των 1990s και ’00s - Flowers Of Romance, Nexus, Drops, Past Perfect. Με όλη τη ζωντάνια και τη δυναμική παρουσία ενός rock συγκροτήματος και με επιρροές από την ευρεία γκάμα της darkwave, post-punk και gothic, ο Mike Πούγουνας και η παρέα του μας παρουσίασαν καινούρια κομμάτια των NewZEROGod, όπως τα “Eon” και “Kiss The Witch”, καθώς και κάποια παλιά των Flowers Of Romance.

Οι τόνοι χαμήλωσαν απότομα με το δεύτερο μέρος του “Danse Macabre” της Venus Shrine. Το θέμα τώρα ήταν ο θάνατος, οπότε και οι μουσικές επιλογές που ακούστηκαν ήταν μελαγχολικές και όχι χαρούμενες, όπως στο προηγούμενο μέρος του δρώμενου. Μαυροντυμένες και οι δύο χορεύτριες εντυπωσίασαν περισσότερο με το δεύτερο αυτό κομμάτι της παράστασής τους, το οποίο ήταν και πιο συγκινητικό. Ότι ο θάνατος μας ενώνει όλους, μα το ίδιο μπορεί να κάνει και η ζωή, ήταν το μήνυμα που ήθελε να περάσει η ομάδα στο κοινό.

Ξανά DJ set και η αγωνία κορυφώνεται μέχρι να εμφανιστούν οι Split Image επί σκηνής. Μετά από λίγο είναι ήδη γεγονός, ο Γιώργος Σκορδίλης βρίσκεται στο μικρόφωνο, στην πρώτη live εμφάνιση μετά από 20 χρόνια. Το κοινό παρακολουθεί με αναπόσπαστη την προσοχή. Υποτονικοί, μελωδικοί και μελαγχολικοί, οι Split Image κλέβουν την παράσταση με το σύντομο μεν, αλλά γεμάτο όμορφες αναφορές στο παρελθόν, πρόγραμμά τους, με το οποίο κατάφεραν να συγκινήσουν τους παλαιότερους και να αγγίξουν τους νεότερους. Στο live αυτό αποφάσισαν να παίξουν μόνο παλιά τραγούδια, σταματώντας στο 1988, τη χρονιά που σταμάτησαν τις συναυλίες. Νέο υλικό υπάρχει και θα περιμένουμε να το ακούσουμε στις επόμενες συναντήσεις με το συγκρότημα, απ’ ό,τι μας είπαν και οι ίδιοι.

Κάπου εδώ τελείωσαν τα live και το φεστιβάλ έκλεισε με τα τελευταία DJ sets. Τα χαμόγελα τριγύρω έδειχναν πως δεν έφυγε κανείς δυσαρεστημένος. Εφόσον το Playhouse Gotique έχει γίνει πια θεσμός, περιμένουμε υπομονετικά το επόμενο, με αντίστοιχα μεγάλα ονόματα στο line-up και ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured