έχουμε HIV, ζούμε μαζί
ποιος έχει γρίπη… ποιος έχει aids…
(φράσεις από τα έργα των μαθητών της Σχολής Καλών Τεχνών)

Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε το φεστιβάλ με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS, το οποίο διοργάνωσε η ΜΚΟ Praksis με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς - τουλάχιστον κατά την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων, τις οποίες και παρακολουθήσαμε. Εκατοντάδες συνάνθρωποί μας έδωσαν το παρόν, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στην προκατάληψη και την έλλειψη πληροφόρησης (ή την παραπληροφόρηση τελοσπάντον) σχετικά με τη μάστιγα του αιώνα. Μαζί τους δεκάδες άλλες οργανώσεις που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα: Γιατροί του Κόσμου, Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας, Διάβαση, AEGEE, anthropos.gr, Κλίμακα, Κοινότητα Καμερούν, Σύλλογος Νιγηριανών Γυναικών Ελλάδος κ.α. Και φυσικά δε θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος φορέας του μηνύματος από την τέχνη: εικαστικά, video art και πολύ μουσική. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης στον ένα χώρο γίνονταν προβολές βίντεο για το θέμα με σποτάκια από όλο τον κόσμο - καθώς και ενός εξαιρετικού ελληνικού βίντεο σε σκηνοθεσία Αβραάμ Παπαβραμόπουλου - ενώ στο χώρο των live υπήρχε έκθεση αφίσας με έργα που φιλοτέχνησαν μαθητές της Σχολής Καλών Τεχνών. Ήταν εντυπωσιακή η ισορροπία υψηλής αισθητικής και κοινωνικής ευαισθησίας την οποία απέπνεαν οι εν λόγω δημιουργίες.

Περνώντας στο καθαρά μουσικό κομμάτι, τα live ξεκίνησαν γύρω στις 22:00 με τους Elika, οι οποίοι ζέσταναν ιδιαίτερα την ατμόσφαιρα παρασέρνοντας το ενθουσιώδες κοινό στα ηλεκτρονικά τους ταξίδια. Μία τελείως διαφορετική εμφάνιση επέλεξε να κάνει ο Κωνσταντίνος Βήτα, προσφέροντας ένα ακουστικό σετ 5 μόλις κομματιών - εύλογα τα παράπονα για την πολύ μικρή διάρκεια, αδικαιολόγητα όμως ενόψει της ημέρας και του όλου σκοπού. Παρόλα αυτά το κοινό ανταποκρίθηκε θερμά από την πρώτη στιγμή, συνοδεύοντάς τον τόσο στα παλαιότερα κομμάτια ( “Άστρο”, “Κορίτσι “), όσο και στα καινούρια ( “Ανεπάρκεια”, “Όλο Αυτό Που Ποτέ “, “Ποτέ Ποτέ Δε Θα Γίνω Φίλος Σου”), τα οποία διάλεξε να τραγουδήσει. Η βραδιά συνεχίστηκε με ένα δυναμικό dj set από τον Μιχάλη Δέλτα - όχι, η πολυπόθητη στιγμή να βρεθούν ξανά μαζί στη σκηνή οι δύο ex-Στέρεο Νόβα δεν έφτασε ακόμη! - με remixes σε γνωστά κομμάτια, που ξεσηκώσανε το κοινό, δημιουργώντας μία απόλυτα dance διάθεση.

Χορεύοντας, λοιπόν, φτάσαμε στο κλείσιμο της βραδιάς γύρω στη μία μετά τα μεσάνυχτα και στην ολοκλήρωση μίας εκδήλωσης όπου η ανθρωπιά συνάντησε την τέχνη με στόχο την ίδια τη ζωή. Ευχής έργον είναι να συνεχιστούν τέτοιες προσπάθειες που συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση για την καταπολέμηση του AIDS και των προκαταλήψεων οι οποίες πηγάζουν από αυτό, όχι μόνο για μία φορά, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου...

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured