Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Night on Earth

Κείμενο: Βάσια Τζανακάρη

Κι εγώ που πίστευα –τόσο εσφαλμένα- ότι τέτοιες εκδηλώσεις λατρείας μπορεί να προκαλέσει μόνο ο Morrissey! Άρχισα να καταλαβαίνω το λάθος μου όταν είδα τους δεκάδες «ακολούθους» του Θανάση Παπακωνσταντίνου, που δεν είχαν προλάβει να προμηθευτούν εισιτήριο, να ξεροσταλιάζουν έξω από την είσοδο του Gagarin, περιμένοντας να αλλάξει η τύχη τους.

Αφού ξεπέρασα το αίσθημα ντροπής που με κατακυρίευσε όταν είδα πλήθος οπαδών του εν λόγω τραγουδοποιού να κοιτάζει το «μαγικό» μου χαρτάκι μου με φθόνο και απογοήτευση, μπήκα στο ασφυκτικά γεμάτο Gagarin την ώρα που ανέβαιναν στη σκηνή οι Night on Earth. Ατμοσφαιρικά μπλουζ βγαλμένα από φιλμ νουάρ, μπριστολικές αναφορές, ανακατεμένες με ελαφριά folk στοιχεία, και μια frontwoman με το φιζίκ της Twiggy και το feeling της Beth Gibbons. Μελωδικές συνθέσεις, γεμάτες παραληρήματα και ξεσπάσματα, κρίμα μόνο που, ως είθισται, το κοινό του εντέχνου δεν ενδιαφέρεται και τόσο για αγγλόφωνα σχήματα, με αποτέλεσμα δυνατές ομιλίες και μουρμουρίσματα να καλύπτουν, σχεδόν, τη μουσική.

Μετά την αποχώρηση του γκρουπ, η ανυπομονησία του κοινού έμοιαζε να μην έχει προηγούμενο και ο ενθουσιασμός κορυφώθηκε την ώρα που ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου βγήκε στη σκηνή. Ξεκίνησε μόνο με τη μπάντα του και σύντομα στην παρέα τους προστέθηκε και η Μάρθα Φριντζήλα, ενώ ο κόσμος τραγουδούσε διαρκώς και χειροκροτούσε από τις πρώτες κιόλας νότες κάθε τραγουδιού -αυτό θα πει αφοσιωμένοι οπαδοί! Αφήνοντας κατά μέρος τους πειραματισμούς, ο Παπακωνσταντίνου διατήρησε το γνώριμο παραδοσιακό-έντεχνο ύφος του καθ’ όλη τη διάρκεια του live και κάλυψε σχεδόν όλο του το έργο -πώς όχι άλλωστε αφού επρόκειτο για μια long play συναυλία. Μια βραδιά συγκινησιακά φορτισμένη -καθώς είχε προαναγγελθεί ως «τελευταία» μιας μακρόχρονης συναυλιακής πορείας- γεμάτη αποχαιρετισμούς, υποσχέσεις και μια διάχυτη μελαγχολία: το τέλος φέρνει πάντα θλίψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φεγγάρι, ψυχεδελικός φωτισμός, κατανυκτική ατμόσφαιρα, ένας ήχος άλλοτε απογυμνωμένος, άλλοτε

Με ηγέτιδα την Adrianne Lenker, έκαναν μια βαθιά συγκινητική και ταπεινή εμφάνιση, δίνοντας μια ...
Ο Γερμανός παραγωγός χάρισε στους παρευρισκόμενους στο Fuzz ένα κομψό, lo-fi ambient techno set,

FEATURED TODAY

Στο τελευταίο του Diggin' πριν τις διακοπές, ο Ζώης Χαλκιόπουλος ακούει το The Mosaic of  Transformation της Kaitlyn Aurelia Smith.

Η Τάνια Σκραπαλιώρη διάβασε το πρώτο βιβλίο της τριλογίας της Virginie Despentes που χτίζει ένα σύμπαν γεμάτο αντι-ήρωες και πολλή μουσική στο

Κάθε εβδομάδα, ο Επίτροπος θα επαναφέρει την τάξη, ακόμη κι αν οι χατζημεταλλάδες δεν έχουν σωτηρία. Στο νέο του Παρατηρητήριο, σας εύχεται καλές διακοπές με

HOT STORIES

Μιας και ο πρόεδρος των ΗΠΑ χρησιμοποίησε χωρίς άδεια μουσική του Καναδού.

Στα credits του Club Future Nostalgia θα δούμε ονόματα όπως αυτά της Madonna, της Gwen Stefani και της Missy Elliott.

Top