View More

Κίτρινα Ποδήλατα

Κείμενο: Νατάσα Παπαθωμά

 

Τα Κίτρινα Ποδήλατα είναι ένα νέο συγκρότημα. Απαραίτητες, λοιπόν, κρίνονται κάποιες συστάσεις: Βασικά μέλη του είναι δύο αδέλφια, ο Γιώργος και ο Αλέξανδρος Παντελιάς και μαζί τους ο Σάκης Μαξούτης, ο Γιάννης Κουτoυβός που είναι παράλληλα και παραγωγός τους, ο Τάσος και ο Γιάννης Λυμπέρης και η Κατερίνα Καραμανώλη. Σε ό,τι αφορά τη μουσική τους, θα έλεγα ότι εντάσσεται στο νέο είδος που σταδιακά διαμορφώνεται - αυτό της ελληνικής ποπ με κάποιες αμυδρές αποχρώσεις ροκ.

Το μουσικό τους ύφος μπορεί να προσδιοριστεί καλύτερα και από τα τραγούδια που συμπεριέλαβαν στην εμφάνισή τους: Εκτός από τα δικά τους ερμήνευσαν διασκευασμένα και τραγούδια των Ν. Ζιώγαλα, Β. Γερμανού, Δ. Σαββόπουλου, Δ. Τσακνή, Λ. Μαχαιρίτσα, Π. Θαλασσινού, Κ. Τουρνά, Β. Παπακωνσταντίνου, αλλά και των αδελφών Κατσιμίχα, των Πυξ Λαξ και των R.E.M. .

Η σκηνική τους παρουσία ήταν συμπαθητική. Οι τόνοι ήταν μάλλον χαμηλοί και οι ρυθμοί σχετικά ήρεμοι. Αισθητά έγιναν κάποια "τεχνικά" λάθη, ενώ το γκρούπ δεν έδειχνε ιδιαίτερα δεμένο. Αρνητική ήταν, επίσης, η έλλειψη εκδηλωτικότητας και ενθουσιασμού. Από την άλλη πρέπει να ληφθεί υπόψη το νεαρό της ηλικίας τους καθώς και το ότι ακόμα βρίσκονται στα πρώτα τους βήματα, στην πρώτη τους επαφή με το κοινό, γεγονός που δικαιολογεί την αμηχανία και το άγχος τους. Τα παιδιά έδειξαν ότι έχουν μουσικές γνώσεις και δυνατότητες που θα μπορούσαν στο μέλλον να αξιοποιηθούν καλύτερα.

Από άποψη προσέλευσης, το "House of Art" ήταν σχεδόν γεμάτο αν και σε μεγάλο βαθμό η συναυλία απέπνεε μία ατμόσφαιρα "οικογενειακή". Το ακροατήριο εξίσου χαμηλών τόνων έδειχνε ικανοποιημένο από τη ζεστή, δίχως εντάσεις βραδιά.

Τα "Κίτρινα Ποδήλατα" χαρακτηρίζονται προς το παρόν από μία μετριότητα - μετριότητα στίχου, μουσικής, σκηνικής παρουσίας, η οποία όμως δεν είναι μη αναστρέψιμη. Με δουλειά θα μπορούσε να τους οδηγήσει σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Η μετριότητα αυτή χαρακτηρίζει σε γενικές γραμμές και με ελάχιστες εξαιρέσεις όλα τα νέα γκρουπ που μπορεί μεν να μην είναι απορριπτέα (τουλάχιστον όχι όλα), αλλά από την άλλη δεν κατορθώνουν να διεγείρουν έντονα συναισθήματα. Είναι μάλλον άχρωμα και όμοια, πολύ όμοια μεταξύ τους, με στίχους δίχως περιεχόμενο και με μελωδίες γνώριμες που "κάτι θυμίζουν". Υπάρχει η τάση να ακολουθούνται φόρμες που οδήγησαν παλαιότερα γκρούπ σε επιτυχία. Δημιουργούνται κλώνοι των αναγνωρισμένων συγκροτημάτων και όχι κατ' ουσία νέα σχήματα. Δεν γίνεται όμως αντιληπτό ότι τα συγκροτήματα εκείνα είχαν πολλά να πουν, πολλά να δώσουν και το σημαντικότερο, διέθεταν προσωπικό στίγμα. Αγαπήθηκαν και συνεχίζουν να αγαπιούνται γιατί αξίζουν και η αξία αυτή έγκειται στην γνησιότητα τους. Η εξέλιξη, η ανανέωση της μουσικής, η ουσιαστική της ανανέωση μπορεί να πραγματωθεί μόνο από ανθρώπους με ταλέντο, με προσωπικότητα, με νέες ιδέες, νέους τρόπους έκφρασης, με ένταση, με δύναμη, με ανατροπή, με βλέμμα πρωτοποριακό, με άνοιγμα νέων δρόμων και όχι ακολουθώντας τα ασφαλή, δοκιμασμένα μονοπάτια του παρελθόντος… 

1991

Ανάμεσα σε Δυτική κι Ανατολική Ακτή, gangsta ρίμες, jazz samples και crossovers στο rock κοινό, ο Δημήτρης Λιλής επιλέγει τους 5 δίσκους που σημάδεψαν λίγο περισσότερο μια από τις εμβληματικότερες χρονιές της χρυσής εποχής του αμερικανικού rap.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H Τάνια Σκραπαλιώρη ξαναθυμήθηκε τι πάει να πει συναυλία στον Κήπο του Μεγάρου, που για μια βραδιά

Η Ελένη Τζαννάτου βρέθηκε στη δεύτερη μέρα του εγχώριου φεστιβάλ του ΚΠΙΣΝ που σήμανε την

Λέγονται Smile, αποτελούνται από τον Thom Yorke, τον Jonny Greenwood και τον Tom Skinner (Sons of

FEATURED TODAY

Κάθε εβδομάδα, ο Επίτροπος θα επαναφέρει την τάξη, ακόμα κι αν οι χατζημεταλλάδες δεν έχουν σωτηρία. Στο νέο του Παρατηρητήριο, συνεχίζει τον αγώνα της σωτηρίας, με μουσικές προτάσεις από τις υπόλοιπες 12 χώρες του φετινού Euro.

H Τάνια Σκραπαλιώρη ξαναθυμήθηκε τι πάει να πει συναυλία στον Κήπο του Μεγάρου, που για μια βραδιά γέμισε με τους ήχους του καλοκαιριού που τόσο μας έλειψε.

Ο Δημήτρης Λιλής ξετυλίγει το κουβάρι του dad rock, της μουσικής που άκουγαν οι πατεράδες μας και επηρέασε τη μουσική που παίζουμε σήμερα στα παιδιά μας: αυτών που μας μεγάλωσαν με το “Why Can’t We Be Friends” και αυτών που θα μεγαλώσουν τους επόμενους με το “Sabotage”.

HOT STORIES

Λίγο πριν τον δεύτερο δίσκο της, η μουσικός μίλησε και φωτογραφήθηκε για το τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου.

Ο νέος δίσκος του μουσικού με τη Δεσποινίς Τρίχρωμη στα φωνητικά έρχεται την επόμενη εβδομάδα από την Inner Ear.

Η μπάντα του Dave Grohl μεταμορφώνεται για να κυκλοφορήσει ένα disco άλμπουμ για τη Record Store Day.

Top