Με την ευκαιρία της πρόσφατης συναυλίας των Zita Swoon στο Ρόδον, ο τραγουδιστής και πρώην μέλος των Deus, Stef K. Carlens παραχώρησε στο Avopolis μια συνέντευξη στα γραφεία της εταιρίας που τους εκπροσωπεί στην Ελλάδα. Μας μίλησε για τη μουσική τους, για τα μελλοντικά τους σχέδια, όσο και για τις δικές του προσωπικές ενασχολήσεις. Προέκυψε μια ενδιαφέρουσα κουβέντα στην οποία αποδείχτηκε ότι ο Stef είναι λαλίστατος και ότι διαθέτει οξεία αίσθηση του χιούμορ. Στη συνέντευξη συμμετείχε, ως συνήθως, ο φίλος του Avopolis Θάνος Αντωνόπουλος.

Πως σας είχε φανεί η περσινή εμφάνιση στο "Αν" και τι εντυπώσεις είχατε από τον χώρο; Θεωρείται ένας θρυλικός χώρος συναυλιών καθότι εκεί έχουν εμφανιστεί πολλά και σπουδαία ονομάτα της λεγόμενης εναλλακτικής μουσικής. Πολλοί πιστεύουν επίσης ότι εκεί η ατμόσφαιρα και η σχέση μεταξύ μπάντας-κοινού είναι καλύτερη από ότι στο "Ρόδον".
Απ' ότι θυμάμαι είχαμε περάσει πολύ καλά στο "Αν" και ότι ο χώρος ήταν πολύ συμπαθητικός. Τώρα για το "Ρόδον", όπου είχα παίξει με τους Deus, δεν θυμάμαι πολλά πράγματα μιας και τότε είχε συμβεί ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός για μένα. Το μόνο που θυμάμαι ότι στα παρασκήνια υπάρχει μια τρύπα όπου μπορεί κανείς να δει το κοινό. Μετά την αυριανή συναυλία, θα έχω περισσότερα να σας πω!

Πώς θα περιέγραφες τη μουσική των Zita Swoon σε κάποιον που θέλει να έρθει στη συναυλία και δεν έχει ακούσει κάτι από τη μπάντα ως τώρα ;
Μας αρέσει να παίζουμε funky μουσική, αλλά δεν είναι μόνο αυτό το οποίο κάνουμε. Θέλουμε να δημιουργούμε ποικίλες ατμόσφαιρες στις συναυλίες μας. Συνήθως παίζουμε τα πιο χαλαρά και ακουστικά κομμάτια μας στην αρχή και όταν νομίσουμε ότι το κοινό είναι έτοιμο, τους εισάγουμε σε ένα χορευτικό ταξίδι. Άρα θα έλεγα ότι παίζουμε δύο ειδών στυλ μουσικής : funky και χορευτική.

Θα έλεγες ότι η μουσική σας περιέχει και πειραματικά στοιχεία;
Ναι βεβαίως! Προσθέστε και αυτό στα υπόλοιπα δύο, είναι το τρίτο στοιχείο.

Πώς και επιλέξατε το funky στοιχείο για τη μουσική σας; Ίσως επειδή παλιότερα έπαιζες μπάσο;
Όχι προκύπτει από τη διάθεσή μας να χορέψουμε και να δούμε τον κόσμο να κάνει το ίδιο. Αν έχω να επιλέξω μεταξύ ενός δίσκου του James Brown και ενός των Radiohead, θα διαλέξω του James Brown παρόλο που μου αρέσουν πολύ οι Radiohead. Προτιμώ τη funky μουσική, είναι μουσική που σε κάνει να νιώθεις ωραία.

Υπάρχουν όμως αρκετά σκοτεινά στοιχεία στις ηχογραφήσεις σας …
Nαι πιστεύω πολλά. Για αυτό το album θέλαμε να έχουμε πολλά funky στοιχεία. ΄Οταν ξεκίνησα να γράφω τραγούδια προσπάθησα να γράψω μόνο funky τραγούδια, αλλά δεν δούλεψε… Υπάρχουν και άλλα πράμγατα που έχουμε να εκφράσουμε και έτσι προέκυψε αυτή η περίεργη μίξη μελαγχολίας και χαράς. Στο κομμάτι "Banana Queen" συνδυάζω το όνομα του James Joyce (Iρλανδός συγγραφέας) με αυτό του James Brown και προκύπτει Brown James Joyce. Αυτό μπορεί να δείξει τι κάνουμε : από τη μια πλευρά πειραματικά ή μελαγχολικά και από την άλλη dance και funky στοιχεία.

Έχετε κάποιες συγκεκριμένες επιρροές ή ακούτε διάφορα πράγματα τα οποία ύστερα αφομοιώνετε στα κομμάτια σας ;
Ως τώρα έχουμε κάνει 5 album ( 3 ως Moondog Jr και 2 ως Zita Swoon) και κάθε ένα είναι διαφορετικό : κινηματοραφική μουσική, θεατρική μουσική, folk μουσική και blues. Είμαστε μια μπάντα που κατά καιρούς παίρνει διαφορετικές κατευθύνσεις.Οπότε ίσως το επόμενο album που ηχογραφήσουμε να είναι hard rock !! (γέλια)

Συνεχίζεις να συνεργάζεσε με τους Deus, βλέπεις κάποιους από τα μέλη τους;
Ναι, όχι όμως για συνεργασία, πιο πολύ κουβεντιάζω με τον Τοm. Mιλάμε πολύ συχνά για μουσική γιατί είναι το πάθος μας! Οι Deus είναι ένα χρόνο εκτός τώρα, δεν ηχογραφούν κάτι και ο Tommy παίζει ακουστικά shows και περιοδεύει μόνος με έναν πιανίστα. Όποτε βρίσκομαι κόντα εκεί που παίζει με φωνάζει και παίζουμε μαζί 1-2 κομμάτια στη σκηνή, αλλά ποτέ δεν είναι προγραμματισμένο ότι θα εμφανιστώ κάπου μαζί του.

Σκέφτεστε να κάνεις κάτι παλί σχετικό με μουσική για θεατρικά έργα;
Το επόμενο πράγμα που θα κάνω σχετικά με θέατρο είναι να γράψω την μουσική για μια θεατρική ομάδα στο Amsterdam. Δεν θα παίζω ζωντανά στο έργο, απλά θα γράψω τη μουσική. Αν μου αρέσει το αποτέλεσμα ίσως ηχογραφηθεί. Τώρα πρέπει να δουλέψω από κοντά με τους ηθοποιούς και πρέπει να τους κάνω να …τραγουδήσουν. Δεν είναι τραγουδιστές και για αυτό κάναμε πρόβες πριν λίγο καιρό για να δω τι μπορούν να κάνουν με τη φωνή τους. Πρέπει να ψάξω για τις δυνατότητες τους και για το πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν στα φωνητικά. Είναι πολύ ενδιαφέρον. Η πρώτη παράσταση είναι τον Ιούνη στο Amsterdam. Aυτό όμως δεν έχει να κάνει με τους Zita Swoon, είναι κάτι που κάνω μόνος μου…

Τα μελοντικά σου σχέδια με τους Zita Swoon ;
Φέτος θα περιοδεύσουμε μέχρι το Δεκέμβρη και ύστερα θα έχουμε μερικούς ελεύθερους μήνες, εκτός και αν υπάρξει κάποια πρόταση για κάποια εμφάνιση. Μετά για 6 μήνες ο καθένας θα κάνει ότι θέλει και του χρόνου το καλοκαίρι (2002) θα ξεκινήσουμε να δουλεύουμε στο καινούριο album και θα ηχογραφήσουμε. Βέβαια κομμάτια γράφω όλον τον καιρό και στο τέλος αποφασίζω για τα καλύτερα που έχουν προκύψει.

Σε ποιο όργανο γράφεις τα κομμάτια ;
Τις περισσότερες φορές στο πιάνο και μερικές φορές στον υπολογιστή (!!). Όλο το group έχει το ίδιο πρόγραμμα στον υπολογιστή και δουλεύουμε με αυτό. Ηχογραφώ ένα μέρος στο πιάνο με φωνητικά και μια γραμμή μπάσου και το δίνω στους υπόλοιπους και κατά αυτόν τον τρόπο κάνουμε τα demos. Aπό τότε που βρήκαμε αυτόν τον τρόπο δουλεύουμε ευκολότερα και γρηγορότερα.

Με τις παραδοσιακές πρόβες τι γίνεται;
Όταν βγούνε τα κομμάτια ξεκινάμε τις πρόβες όλοι μαζί και τότε ολοκληρώνονται τα κομμάτια και κάνουμε τις αλλαγές. Πάντως ο υπολογιστής είναι ένας πολύ καλός και φθηνός τρόπος για να γράφεις τραγούδια. Δεν πληρώνεις studios και εξοπλισμό, απλά δουλεύεις σπίτι σου, ότι ώρα θέλεις, μέρα-νύχτα, όποτε έχεις έμπνευση.

Ασχολείστε με τις κριτικές που γράφουν για εσάς τα μουσικά έντυπα;
Μερικές φορές τις διαβάζω, δεν έχω πρόβλημα. Όχι όμως όταν είναι γραμμένες στα… ελληνικά!! Πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε περισσότερη προβολή, είναι βέβαια δύσκολο για εμάς, πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ και να δουλέψουν οι δισκογραφικές εταιρίες για εμάς. Πάντως, νιώθουμε πολύ καλά που είμαστε μαζί, δουλεύουμε σκληρά, αλλά μας αρέσει πολύ.

Δίνετε σημασία σε ότι ο μουσικός τύπος μπορεί να πει για έσας;
Αν δω κάποια κακή κριτική σίγουρα δεν θα μου αρέσει. Πάντα σέβομαι τη γνώμη των άλλων και αν κάποιος μου πει άκουσα το album και δεν μου άρεσε, θα στενοχωρηθώ. Δεν κάνουμε μουσική μόνο για τους εαυτούς μας και αν κανένας δεν άκουγε τους Zita Swoon σίγουρα τώρα θα έκανα κάτι άλλο.Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να ακούν αυτό που κάνεις και για μένα έχει μεγάλη σημασία να υπάρχει κοινό όταν θα πάω κάπου να παίξω. Είναι ο λόγος για τον οποίο ασχολούμαι με τη μουσική. Το κάνω και για τον εαυτό μου, αλλά αυτό μόνο δεν μου αρκεί.

Υπάρχει κάποια χώρα που προτιμάτε να επισκέπτεστε συχνά για να παίζετε live; Κάπου που έχετε μεγαλύτερη αποδοχή από ότι στις υπόλοιπες;
Όχι συγκεκριμένα. Μας αρέσει να παίζουμε παντού. Τώρα θα παίξουμε στην Πορτογαλία και μετά Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία.Εκεί έχουμε επικεντρώσει και την προσπαθειά μας, γιατί έχουμε αρχίσει να είμαστε επιτυχημένοι και δίνουμε πολλές συνεντέυξεις. Το καλοκαίρι παίζουμε σε festival. Στην Ελβετία, στο festival jazz του Μontreaux. Mερικές φορές τα lives κλείνονται μόλις μια βδομάδα πριν. Πρόσφατα μας πήραν από τη Μάλτα για να παίξουμε εκεί! Μας είπαν ότι παίζουν Zita Swοon συνέχεια στο ραδιόφωνο! Μας προκάλεσε έκπληξη γιατί το album δεν έχει κυκλοφορήσει εκεί.

Υπάρχει κάποιο group ή καλλιτέχνης που θα θέλατε να παίξετε μαζί ζωντανά επί σκηνής;
Υπάρχουν πολλοί που μου έρχονται αυτόματα στο μυαλό αυτή τη στιγμή…Τώρα θα διάλεγα τον Howie B. Είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες μουσικούς, αν και λειτουργεί πιο πολύ ως παραγωγός. Έχει ηχογραφήσει ως τώρα εκπληκτική δουλειά στα solo albums του. Μου αρέσει πολύ η ορχηστρική μουσική, έχουμε κάνει ως τώρα 2 ορχηστρικά albums και νομίζω ότι θα είναι πολύ καλά να δουλέψουμε με κάποιον που ασχολείται με αυτήν.Όπως επίσης θα ήθελα πάρα πολύ να δουλέψουμε με γυναίκες τραγουδίστριες. Είναι κάτι που προσπάθησα να το κάνω από αυτό το album κιόλας, αλλά δεν πολυλειτούργησε. Θα ξαναπροσπαθήσω όμως. Έχω έρθει σε επαφή με μια μπάντα από την Αγγλία που λέγεται Puka, έχουν 2 τραγουδίστριες και θα δουλέψουμε μαζί αυτό το καλοκαίρι. Θέλω πολύ γυναικεία φωνητικά στους Zita Swoon εδώ και χρόνια και θα προσπαθήσω μέχρι να τα καταφέρω!

Για βασικά φωνητικά;
Θα δείξει, ίσως και βασικά. Θα ήταν πολύ καλά. Μερικές φορές κουράζομαι με το να ακούω συνέχεια μόνο τον εαυτό μου!!

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured