Ναταλία Πετρίτη

Ήταν το 1983 όταν ο τραγουδιστής και κιθαρίστας Buzz Osborne από το Montesano της Washington θα σχημάτιζε τους Melvins, μια μπάντα που έμελλε να επηρεάσει όσο λίγες ολόκληρα τα genres του grunge, του stoner, του sludge, του doom metal, του hardcore punk και του alternative rock, αλλά και εμβληματικές μπάντες όπως τους Nirvana, Soundgarden και Mudhoney.

Περισσότερους από 25 δίσκους και EP’s μετά και με πρόσφατη την κυκλοφορία της συλλογής 36 κομματιών, Five Legged Dog, όπως και το Bad Mood Rising, οι Melvins ετοιμάζονται να γιορτάσουν την 40η επέτειό τους με μια μεγάλη συναυλία στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, μαζί με τους Vodka Juniors και Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs. Αυτή ήταν και η καλύτερη αφορμή για μια συζήτηση με το Avopolis, για την κληρονομιά του συγκροτήματος, τη δημιουργία παλαιότερων και νέων δίσκων, την πανδημία και πολλά ακόμη.

 

Έχουν περάσει σαράντα χρόνια από τότε που σχηματίστηκαν οι Melvins και αυτή την περίοδο γιορτάζετε αυτή την επέτειο με μια περιοδεία. Πώς θα λέγατε ότι έχουν αλλάξει οι Melvins ως μπάντα από τις πρώιμες ημέρες τους και ποια στοιχεία τους έχουν παραμείνει ίδια μέχρι σήμερα;

Παίζουμε καλύτερα. Γράφουμε καλύτερα κομμάτια. Προσωπικά έχω ένα πιο σταθερό όραμα για ό,τι κάνουμε. Ως προς το τι έχει αλλάξει. Πήρα πολλά μαθήματα από το punk rock attitude που δεν ξέχασα ποτέ. Και αμφιβάλλω αν θα τα ξεχάσω.

Θεωρείστε μια από τις πιο παραγωγικές μπάντες εκεί έξω, έχοντας κυκλοφορήσει δεκάδες δίσκους κατά τη διάρκεια της καριέρας σας. Με ποιο τρόπο αναζητάτε έμπνευση για τη νέα μουσική σας και πώς επανεφευρίσκετε τους εαυτούς σας και την ίδια τη μπάντα σε κάθε σας επιστροφή με νέο υλικό;

Δεν ξέρω. Απλώς βουτάμε σε αυτό. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε. Παραμένω ταπεινός. Προσπαθώ να μην με αποσπούν πράγματα. Το ζήτημα της έμπνευσης είναι μια ερώτηση που είναι αδύνατον να απαντηθεί.

Έχετε μεταπηδήσει αρκετά από διάφορα indie σε μεγάλα labels. Ποιον τρόπο εργασίας προτιμάτε και γιατί; Σας έχει περάσει από το μυαλό να κυκλοφορήσετε μόνοι σας δουλειές σας;

Υπήρξαμε σε μια μεγάλη δισκογραφική και τα τελευταία 24 χρόνια είμαστε στα ίδια δύο labels, οπότε δεν θεωρώ ότι έχουμε μεταπηδήσει πολύ. Θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε το δικό μας label, όμως δεν έχω ιδέα πότε θα συμβεί.

melvins-02

Ποια ήταν η πιο απαιτητική παραγωγή δίσκου ή διαδικασία ηχογράφησης για τους Melvins μέχρι σήμερα;

Μάλλον ο δίσκος Stag. Ο παραγωγός τα είχε μαζί μου για κάποιον λόγο. Μου έκανε τη ζωή δύσκολη σχεδόν σε όλες τις ηχογραφήσεις και δεν υπήρχε στην πραγματικότητα λόγος. Όχι μια πολύ ευχάριστη στιγμή.

Θεωρείστε πρωτοπόροι του grunge, του sludge και του alternative rock και πολλές τεράστιες μπάντες από όλο τον κόσμο σας αναφέρουν ως βασική επιρροή. Πώς αισθάνεστε για αυτό; Επίσης, ποια ήταν η εμπειρία του να βρίσκεστε ανάμεσα σε τόσες από αυτές και άλλες μεγάλες μπάντες των πρώιμων 90’s;

Νιώθω καλά γι΄ αυτό. Ως προς το αν ήμασταν κοντά σε αυτές τις μπάντες στα 90’s, αυτή είναι μια εύκολη απάντηση γιατί στην πραγματικότητα δεν το πολυέκανα και ποτέ. Εκείνη την εποχή ζούσα ήδη για χρόνια στην Καλιφόρνια. Η ζωή μου είχε πάρει ένα διαφορετικό μονοπάτι και ακόμη βρίσκεται στο ίδιο.

Παρά το ότι θεωρείστε πρωτοπόροι των ειδών που αναφέρθηκαν προηγουμένως, υπάρχει η αίσθηση του ότι δεν χωράτε ακριβώς σε μια συγκεκριμένη μουσική κατηγορία. Αυτή ήταν μια συνειδητή απόφαση από την πλευρά σας, να είναι δύσκολο να «χωρέσετε» σε μια κατηγορία; Θα λέγατε ότι σας προσφέρει την ελευθερία του να κάνετε ό,τι θέλετε δίχως όρια;

Δεν έχουμε αδερφικά συγκροτήματα. Τίποτα από όσα κάνουμε δεν είναι πεισματικά. Κάνουμε ό,τι κάνουμε για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Το στοιχείο-κλειδί για όλο αυτό είναι να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Αυτή είναι και η ελευθερία μας.

Ας μιλήσουμε για τον τελευταίο σας δίσκο, το Bad Mood Rising. Πείτε μου μερικά πράγματα για αυτόν τον δίσκο και την προσέγγισή σας, μιας και αυτός δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μετά το Working With God and Five Legged Dog. Πώς θα περιγράφατε αυτή την παράξενη περίοδο μέσα στην οποία αυτοί οι δύο δίσκοι ηχογραφήθηκαν;

Μίσησα την πανδημία. Τι απίστευτο χάσιμο χρόνου. Πραγματικά αμφιβάλλω το αν η τρέλα του lockdown έκανε τίποτα καλό. Σε κάθε περίπτωση, βρισκόμασταν στη μέση αυτού, έχοντας να κάνουμε απολύτως τίποτα άλλο από δίσκους. Κάναμε και τρεις Melvins TV online συναυλίες, όμως μέσες άκρες η πλειοψηφία του lockdown ήταν για μας μια τεράστια απώλεια. Κάναμε τον δίσκο Bad Mood Rising κάπως διαφορετικά από τους υπόλοιπους, γιατί κάναμε demos. Δεν είμαι σίγουρος αν τον κάναμε καλύτερο, όμως είχε πλάκα. Θα τον ξανάκανα αν μου δινόταν η ευκαιρία.

Μιλώντας για το Five Legged Dog, τι σας ενέπνευσε ώστε να κάνετε ένα acoustic multi album και με ποιον τρόπο αλλάξατε το πώς εργάζεστε ως μπάντα για αυτό;

Κάθε βράδυ σκεφτόμουν ποια κομμάτια μας θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ακουστικά και τα έδειχνα στα παιδιά την επόμενη μέρα. Μέχρι το τέλος κάθε μέρας, είχαμε δύο-τρία ηχογραφημένα κομμάτια. Μέσες άκρες δημιουργήσαμε δυόμιση ώρες μουσικής. 36 κομμάτια, συμπεριλαμβανομένων μερικών διασκευών. Βγήκε πολύ καλό.

Βγαίνετε για πολύ σε περιοδείες ως μπάντα, οπότε φαίνεται να απολαμβάνετε αυτό το κομμάτι της καλλιτεχνικής σας έκφρασης. Πώς βρίσκετε όμως τον χρόνο ώστε να είστε τόσο δημιουργικοί και παραγωγικοί όσο είστε on tour;

Γράφω σχεδόν τα πάντα κατά τη διάρκεια των tour μας. Δεν έχω ποτέ χρόνο!

Έχετε κάποιο αγαπημένο venue ή πόλη που προσπαθείτε να παίζετε πάντα στις περιοδείες σας;

Μας αρέσουν όλες οι μεγάλες πόλεις του κόσμου, οπότε καμία δεν ξεχωρίζει για μας. Πάντα απολάμβανα να παίζω στο Seattle, το San Francisco, το Βερολίνο και το Λονδίνο, για να δώσω μερικά παραδείγματα.

melvins-2023-credit-chriscasella1

Έχετε αρκετά άλλα projects με συγκροτήματα όπως και spin off των Melvins, από τους Fantômas μέχρι τους Venomous Concept, αλλά και αρκετές άλλες ηχογραφήσεις και συνεργασίες με καλλιτέχνες όπως ο Jello Biafra και οι Tool. Ποια είναι τα πιο πολύτιμα στοιχεία που σας έχουν δώσει αυτά τα projects; επιπλέον, αν είχατε τη δυνατότητα να συνεργαστείτε με οποιονδήποτε καλλιτέχνη – ζωντανό ή νεκρό – ποιον θα επιλέγατε;

Στην πραγματικότητα καμία από αυτές τις συνεργασίες δεν πήρε τόσο χρόνο. Δεν έχω ασχοληθεί με τους Fantomas εδώ και χρόνια και η συνεργασία με τους Tool ήταν πάνω από 20 πριν για ένα κομμάτι. Οι Venomous Conceptήταν επίσης πολύ καιρό πριν και κάναμε μόνο μια συναυλία. Θα ήθελα να συνεργαστώ με τον Miles Davis και τον Charlie Watts.

Ποιοι καλλιτέχνες, μπάντες ή άλλου τύπου τέχνες σας εμπνέουν σήμερα;

Μου αρέσει αυτή η νέα μπάντα, οι Taipei Houston. Είναι από τους αγαπημένους μου. Μου αρέσει επίσης να διαβάζω όλα τα είδη βιβλίων. Fiction και non-fiction.  Μου αρέσει η φωτογραφία και λατρεύω να παίζω golf. Συλλέγω ό,τι περίεργο πράγμα μπορείς να φανταστείς, από πίνακες μέχρι collectible toys. Και μου αρέσει να γυμνάζομαι.

Τι έπεται για τους Melvins μετά την Αθήνα;

Θα συνεχίσουμε σε Ισραήλ, Πορτογαλία και Ιταλία. Έχουμε επίσης μερικές hyper limited κυκλοφορίες για μετά και μια μεγάλη περιοδεία στις ΗΠΑ με τους Ιάπωνες Boris.

Κάτι άλλο που θα θέλατε να μοιραστείτε με τους αναγνώστες του Avopolis Music Network;

Ελπίζουμε να σας δούμε όσο θα βρισκόμαστε στην υπέροχη χώρα σας!

 

Οι Melvins θα εμφανιστούν ζωντανά στην Αθήνα στις 3 Ιουλίου, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Μαζί τους θα βρεθούν στη σκηνή οι Vodka Juniors και οι Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs. Περισσότερα εδώ.

Φωτογραφίες: Chris Casella 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured