Τάνια Σκραπαλιώρη

Για τους Moderat οι συστάσεις -τουλάχιστον για όλους εκείνους που αγκάλιασαν την εναλλακτική διάσταση που άνοιξε το group στα ηλεκτρονικά dancefloors για πολύ κόσμο «μη μυημένο» στην pure ηλεκτρονική κουλτούρα- οι συστάσεις περιττεύουν. Ένα από τα πιο επιδραστικά και αγαπημένα ηλεκτρονικά “supergroups” των τελευταίων χρόνων, η σύμπραξη του Γερμανού ηλεκτρονικού μελωδού Apparat (Sacha Ring) και του braindance ντουέτου των Modeselektor (Gernot Bronsert & Sebastian Szary) -το οποίο συγκαταλέγεται στα αγαπημένα acts του Thom Yorke, κατά δήλωση του τελευταίου- αγαπήθηκε ιδιαίτερα και στην Ελλάδα, στις αρχές της δεκαετίας του 2010, εξαργυρώνοντας αυτήν την αγάπη με εκατοντάδες plays του “Bad Kingdom”, του “Rusty Nails” και του “A New Error” στα “ψαγμένα” bars του αθηναϊκού κέντρου και μια μνημειώδη εμφάνιση στο peak της επιτυχίας τους στο ασφυκτικά γεμάτο Gazi Music Hall των Οκτώβριο του 2016.

Έξι χρόνια και ένα “γερό” διάλειμμα μετά από εκείνο το live και το τρίτο τους album, ΙΙΙ, οι Moderat επιστρέφουν στη δισκογραφία με την τέταρτη κυκλοφορία τους More D4ta, και μια περιοδεία που τους φέρνει και πάλι στην Αθήνα, το Σάββατο 16 Ιουλίου, σε μια ιδιαίτερη εμφάνιση στο Ηρώδειο. Λίγες ημέρες πριν, το 1/3 των Moderat, o Gernort Mronsert, συνδέθηκε στο Zoom για να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματά μας, για την πολυαναμενόμενη επιστροφή ενός από τα πιο αγαπημένα ηλεκτρονικά acts του ελληνικού κοινού – και όχι μόνο.

 688470

Το μεγάλο ερώτημα σε μια περίπτωση όπως αυτή των Moderat είναι πόσο εύκολο (ή πόσο δύσκολο) είναι να συνδυάζονται δύο επιτυχημένα acts σε ένα, τρίτο, εξίσου επιτυχημένο, χωρίς να αλλοιωθούν οι ισορροπίες και χωρίς οι συνιστώσες να απαλλοτριωθούν από τη συνισταμένη. «Όταν κάνουμε μουσική για τους Moderat δεν έχει καμία σχέση με ό, τι κάνουμε ως Apparat και Modeselektor. Είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο για όλους μας, έχει να κάνει και με τη σχέση μεταξύ μας και τη φιλία μας, και προσπαθούμε όλοι να σεβόμαστε τα projects μας αλλά την ίδια στιγμή να βρίσκουμε και να παράγουμε κάτι μοναδικό, μέσα από μια μοναδική διεργασία στην οποία συμμετέχουμε όλοι μαζί – και αυτή η διεργασία με τη σειρά της τροφοδοτεί την ένταση της φιλίας μας. Είναι ίσως λίγο δύσκολο για κάποιον έξω από αυτό να το καταλάβει, αλλά το ωραίο είναι ότι στ’ αλήθεια δεν χρειάζεται να συνδυάσουμε αυτές τις τόσο δυνατές καλλιτεχνικές ταυτότητες μας – η ταυτότητα και η μέθοδος των Moderat είναι αυθύπαρκτη/  Όταν γνωριστήκαμε πριν πολλά χρόνια και ξεκινήσαμε να μιλάμε για μουσική και γίναμε σιγά σιγά φίλοι έγινε φυσικά, όχι γιατί ήμασταν ο Apparat και οι Modeselektor. Και κάπως έτσι από αυτή τη συνύπαρξη, το δέσιμο, την αλληλοκατανόηση γεννήθηκαν οι Moderat».

Ο μέσος fan των Moderat σίγουρα αναρωτήθηκε κάποια στιγμή την τελευταία πενταετία αν θα ξανακούσει κάποιο νέο από αυτό το μοναδικό ηλεκτρονικό υβρίδιο supergroup. Πώς όμως βιώσαν οι Moderat αυτό το διάλειμμα των έξι χρόνων; Άραγε σκέφτηκαν ποτέ να μην επιστρέψουν ξανά στο project; Και πώς φτάσαμε, αισίως, στο τέταρτο, πολυαναμενόμενο από κάθε fan των Moderat τέταρτο album τους, More D4ta; «Το 2017 στο Βερολίνο ποτέ δεν είπαμε ότι χωρίζουμε οριστικά. Απλώς αποφασίσαμε να πάρουμε λίγο χρόνο, να κάνουμε ένα διάλειμμα, χωρίς να ξέρουμε τι θα συμβεί στο μέλλον φυσικά, αλλά χωρίς να λέμε αντίο στους Moderat. Και στις αρχές του 2019 ξεκινήσαμε πάλι τις συζητήσεις για τις νέες μας ηχογραφήσεις ως Moderat, σχεδιάζοντας να μπούμε στο στούντιο το 2020. Μετά ήρθε η πανδημία που για εμάς λειτούργησε ως ιδανικό timing. Δεν ήταν φυσικά μια ευχάριστη συνθήκη αλλά εμάς καλλιτεχνικά όχι μόνο δεν μας επηρέασε αρνητικά αλλά και μας βοήθησε, να επενδύσουμε όλον τον χρόνο που χρειαζόμαστε στο studio χωρίς περισπασμούς. Ξεκινήσαμε να παίζουμε μουσική και όλα ξεδιπλώνονταν φυσικά, ενώ δεν είχαμε μιλήσει καν για τα τελευταία δύο χρόνια. Μάλλον το χρειαζόμασταν αυτό το διάλειμμα για να γίνουμε πιο δημιουργικοί. Και ήμασταν πολύ δημιουργικοί σε αυτό το album. Γράψαμε πολλά τραγούδια, σε μικρότερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τα προηγούμενα albums, στο More D4ta υπάρχουν 10 από αυτά, αλλά νομίζω ότι γράψαμε τουλάχιστον 20. Σχεδιάζαμε ένα album πολύ μεγαλύτερο στην αρχή και έχει μείνει αρκετό υλικό απ’ έξω. Είναι πολύ έντονη η δημιουργική μας μέθοδος τόσο σε ό, τι αφορά την ηχογράφηση ενός δίσκου, όσο και σε ό, τι έχει να κάνει με την προετοιμασία ενός live show ή μιας περιοδείας. Καταναλώνουμε πάρα πολλή ενέργεια και μερικές φορές είναι σαν να μην υπάρχει χώρος για όλο το υλικό που σχεδιάζουμε εξαρχής, για να αναπτυχθεί η αρχική μουσική ιδέα στη μουσική που της μέλλει να είναι. Είναι κάτι πέρα από τον έλεγχό μας, δεν ξέρουμε κι εμείς οι ίδιοι, όταν μπαίνουμε στο studio, πώς θα εξελιχθεί ένα album.Και φυσικά κάθε Moderat album είναι κάτι που απαιτεί αρκετό χρόνο, δεν είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε στο ενδιάμεσο άλλων δραστηριοτήτων. Πρέπει να τα έχουμε σχεδιάσει όλα στην εντέλεια, να έχουμε οργανώσει την καθημερινότητα και τη ζωή μας έτσι ώστε να μπορούμε να αφοσιωθούμε σε αυτό. Αν δεν συγκεντρωθούμε, δεν θα δουλέψει».

Η «γερμανική» πειθαρχία, λοιπόν, της μεθόδου των Moderat είναι εκεί, παρούσα σε κάθε album, και τα ηλεκτρονικά τους τοπία, που προκαλούν τάσεις ενστικτώδεις λατρείας, συχνά με την πρώτη ακρόαση, είναι μεν προϊόν μιας αυθόρμητης, απρόβλεπτης δημιουργικής διαδικασίας, που όμως λαμβάνει χώρα σε έναν χώρο και χρόνο κενό από κάθε τι άλλο, ρυθμισμένο σε ιδανικές συνθήκες, για να μπορεί να αναπτυχθεί όπως ακριβώς της πρέπει. Ωστόσο κάθε δημιουργία, μοιραία, επηρεάζεται από τη χρονική στιγμή της γέννησής της, έτσι είναι το παιχνίδι της εξέλιξης και κανείς δεν μπορεί εύκολα να παρεκκλίνει από αυτό. Πώς έχουν, λοιπόν, εξελιχθεί οι Moderat σε αυτήν την τέταρτη πίστα του More D4ta; «Κάθε δίσκος που κάνουμε είναι, σαφώς,  πάντα λίγο διαφορετικός από τον προηγούμενο, αλλά όλοι μοιράζονται την ίδια ενέργεια, την αισθητική σε ό, τι αφορά την αρχιτεκτονική του ήχου. Όπως είπα και πριν η δημιουργία μας βγαίνει φυσικά, δεν πιέζουμε τίποτα, αυτό είναι το στιλ με το οποίο κάνουμε μουσική. Το πρώτο track που ολοκληρώσαμε γι’ αυτό το album ήταν το “Fast Λand”– κάθε φορά το πρώτο κομμάτι που ολοκληρώνεις για έναν δίσκο λειτουργεί ως σημείο εκκίνησης και δίνει, κατά κάποιον τρόπο, τον τόνο. Έτσι και το “Fast Λand”, ένα track με πολύ ισχυρή την ταυτότητα των Moderat- άνοιξε μια νέα σύνδεση μεταξύ μας και καθοδήγησε όλο το album, οδηγώντας στο τελευταίο τραγούδι που ολοκληρώσαμε, το “Undo Redo” που είναι ίσως το πιο διαφορετικό τραγούδι που έχουμε γράψει μέχρι σήμερα. Αυτός είναι ο κύκλος της μεθόδου μας, μπορεί να ξεκινήσουμε από ένα γνώριμο σημείο και να καταλήξουμε κάπου τελείως απρόσμενα. Είναι σαν να κολυμπάμε σε έναν ωκεανό χωρίς να γνωρίζουμε τι θα φέρει ο καιρός, αλλά παράλληλα έχουμε μια διαδικασία γι’ αυτό το κολύμπι. Ας πούμε εγώ είμαι ο παραγωγός, ασχολούμαι με την οργάνωση της παραγωγής και τις ενορχηστρώσεις, ο Sascha (σ.σ. Sascha Ring a.k.a. Apparat) γράφει τις περισσότερες μελωδίες, ενώ ο Sebastian (σ.σ. Sebastian Szary) κάνει πολλή δουλειά στη μίξη και στο sound design. Η μέθοδός μας είναι μια άσκηση ελέγχου ενός όμορφου δημιουργικού χάους».

 --5

Εκτός από το More D4ta όμως, κατά τη διάρκεια αυτών των τελευταίων πανδημικών χρόνων, ξεπήδησε κι ένα side Μoderat project με προστιθέμενη αξία και ενδιαφέρον για κάθε φίλο όχι μόνο των Moderat αλλά και εν γένει της ηλεκτρονικής μουσικής. Το “Moderat FM”, ένα διαφωτιστικό και χορταστικό radio show, έξι επεισοδίων, για την Apple Music, που λανσαρίστηκε ως συνοδό υλικό του album, είναι ένα πλούσιο ηχητικό ντοκιμαντέρ της πορείας των Moderat, στο οποίο φωτίζουν τα tracks του album με τον δικό τους τρόπο και χαρίζουν γενναιόδτα soωρα πολλές αναφορές – βούτυρο στο ψωμί κάθε digger των παραλειπόμενων της electronica. «Ανήκουμε στη γενιά του ραδιοφώνου αλλά η αλήθεια είναι ότι μέχρι να κάνουμε το Moderat FM είχαμε απορρίψει πολλές προτάσεις για κάθε είδους podcast. Είναι κάτι που κάνει ο καθένας πια, υπάρχουν podcasts παντού, για τα πάντα, που οι πάντες μιλάνε για όλα, και μας φαινόταν κάπως όλο αυτό, σε βαθμό που να φτάσουμε να μισούμε την ιδέα, είναι ένα format που δεν μας άρεσε έτσι όπως λειτουργεί. Μέχρι που η Apple Music μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε κάτι όπως ακριβώς το θέλαμε, σύμφωνα με την αισθητική μας και το στιλ μας. Δεν το είπαμε podcast, το θεωρούμε ραδιοφωνικό show, με κάθε επεισόδιο αφιερωμένο σε μια κυκλοφορία μας. Προσπαθούμε να παίζουμε όση περισσότερη μουσική μπορούμε, χωρίς να μιλάμε τόσο πολύ, αν και παράλληλα προσπαθούμε να εξηγήσουμε και στον κόσμο κάποια πράγματα για εμάς και τη μουσική μας, παίρνοντας, κατά κάποιον τρόπο, συνέντευξη ο ένας από τον άλλον– πάντα όμως με τη μουσική σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Βλέπετε, ως Moderat, δεν έχουμε και δεν θέλουμε να πούμε κάτι για κάτι άλλο, για εμάς υπάρχει μόνο η μουσική και ο δρόμος για να φτάσεις σε αυτήν».

Είναι άραγε το ίδιο σκεπτικιστές με όλες τα νέα τεχνολογικά trends που φέρνουν οι νέοι καιροί και τα νέα τεχνολογικά ήθη; «Είμαστε κάπως απογοητευμένοι από την εξέλιξη του Internet. Ήταν τόσο ενδιαφέρον το διαδίκτυο στην αρχή, τόσο ελπιδοφόρο. Όταν ξεκίνησε το WEB 2.0 πριν είκοσι χρόνια η προσδοκία ήταν πολύ μεγάλη, υποτίθεται ότι θα απελευθέρωνε τον κόσμο, δίνοντας σε όλους τη δυνατότητα να κάνουν ό, τι ήθελαν διαδικτυακά, δωρεάν και ελεύθερα. Όμως τώρα όλη αυτή η υποτιθέμενη ελευθερία έχει γίνει ιδιοκτησία μόλις δύο εταιρειών, τα social media έχουν μετατραπεί σε μια τοξικότητα που μας αρρωσταίνει, ακόμα και τα NFTs που έμοιαζαν να έχουν κάποιο ενδιαφέρον στην αρχή έχουν γίνει ένα απροσδιόριστο καιροσκοπικό “κάτι” προς το παρόν. Νομίζω ότι και με τον τίτλο του album μας, More D4ta, θέλαμε να σαρκάσουμε την εξέλιξη του διαδικτύου, άρα και του κόσμου, αυτού του ψηφιακού κόσμου, που είναι τόσο ακόρεστος και εν τέλει ένας φαύλος κύκλος. Όλοι υποφέρουμε από πολλαπλές κρίσεις, το Βερολίνο αυτή τη στιγμή είναι γεμάτο πρόσφυγες από την Ουκρανία, ο πλανήτης πεθαίνει, τα περιθώρια αισιοδοξίας λιγοστεύουν. Και τα social media τι κάνουν; Γιορτάζουν τη βλακεία. Γι’ αυτό θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα έξω από αυτόν τον κόσμο. Δεν μας νοιάζει σε τι έκδοση WEB βρισκόμαστε, δεν μας νοιάζουν όλα αυτά. Έχουμε σημαντικότερα πράγματα να κάνουμε, έχουμε να σώσουμε τον πλανήτη και τους εαυτούς μας».

 

--6

https://www.viva.gr/tickets/music/moderat/

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured