Άγγελος Κλειτσίκας

φωτογραφίες: Geir Mogen (1), Terje Visnes (4)

Πώς νιώθετε για τον τελευταίο σας δίσκο The Crubicle, 6 μήνες μετά την κυκλοφορία του; Τι τον διαφοροποιεί από τον υπόλοιπο, πλούσιο κατάλογό σας;

Νιώθω πολύ χαρούμενος και περήφανος με το αποτέλεσμα. Νομίζω ότι οι φιλοδοξίες και οι ιδέες μας μεταφέρθηκαν με ιδανικό τρόπο μέσα από την ηχογράφηση. Επίσης συνεργαστήκαμε άψογα με το δίδυμο των παραγωγών μας, τον Andrew Sheps και τον Helge «Deathdrop» Sten, με τους οποίους μιλάμε την ίδια γλώσσα και μοιραζόμαστε μία κοινή αισθητική. 

Φτιάχνετε μουσική εδώ και (σχεδόν) 30 χρόνια, αλλά με κάποιον τρόπο δεν επαναλαμβάνεστε ποτέ. Ποιο είναι το «μυστικό» της επιτυχίας; Πώς καταφέρνετε να βρείτε νέους τρόπους έκφρασης;

Προκύπτει ως φυσική συνέχεια της γραφής και της εξέλιξής μας ως μπάντας, τα τελευταία 30 χρόνια. Νομίζω ότι εξελισσόμαστε γιατί περνάμε τις ζωές μας παίζοντας και γράφοντας μουσική συνεχώς –είτε στον δρόμο και στο στούντιο, είτε στον χώρο όπου προβάρουμε, σχεδόν σε καθημερινή βάση. Είναι το αποτέλεσμα της έντονης δραστηριότητάς μας. 

Έχετε νιώσει ποτέ την ανάγκη να μείνετε για περισσότερο καιρό σε έναν ήχο και να τον εξερευνήσετε;

Είναι αδύνατον για εμάς να περιοριστούμε σε ένα συγκεκριμένο είδος, μας φαίνεται πολύ προβλέψιμο και βαρετό. Νιώθουμε εντελώς ελεύθεροι να εκφραστούμε με οποιονδήποτε τρόπο θέλουμε, ανεξάρτητα από είδη και προκαταλήψεις. Πιστεύω, επίσης, ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση και επιθυμία από τον κόσμο να αφεθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο στην ελευθερία του κιθαριστικού μας rock. Η μουσική μας εξελίσσεται και το κοινό μας ακολουθεί πιστά αυτές τις αλλαγές.  

Επιμένετε στην ηχογράφηση 20άλεπτων τραγουδιών, στην εποχή που οι άνθρωποι δεν έχουν υπομονή και αναζητούν την άμεση ικανοποίηση. Με ποιον τρόπο σας έχει επηρεάσει η ψηφιακή εποχή, ως άτομα και μουσικούς;

Η ψηφιακή εποχή έχει ασφαλώς διευκολύνει την επικοινωνία με το κοινό μας και έχει κάνει τη μπάντα πιο «ορατή» στον έξω κόσμο. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, μας έχει στερήσει εκείνα τα λίγα χρήματα από την πώληση φυσικών αντιτύπων, καθώς τα κέρδη από το ψηφιακό streaming είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Πιστεύω ότι θα πάρει πολύ καιρό για να αλλάξει η συγκεκριμένη κατάσταση.

Κρατάτε καθόλου επαφή με τη σύγχρονη μουσική; Έχετε ξεχωρίσει μήπως κάποιες μπάντες;

Προσπαθώ να ψάχνομαι και να ακούω νέα μουσική, αλλά τον περισσότερο καιρό είμαι απασχολημένος δημιουργώντας την, οπότε δυστυχώς έχω χάσει πολλά καλά πράγματα, τα οποία συμβαίνουν στις μέρες μας. Ωστόσο τελευταία έχω ανακαλύψει τον Caspar Brotzmann: ηχογραφεί δίσκους εδώ και δεκαετίες, αλλά δεν γνώριζα την ύπαρξή του μέχρι και σήμερα. Είναι πραγματικά εξαιρετικός σε αυτό που κάνει.

Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος δίσκος των Motorpsycho στον οποίον επιστρέφετε και κάποιος που αποφεύγετε;

Έχουμε φτιάξει τόσους πολλούς δίσκους μέσα στα χρόνια, ο καθένας από αυτούς είναι ξεχωριστός για διαφορετικούς λόγους. Μοιάζει με το να γράφεις ημερολόγια και μετά από καιρό να τα ξαναδιαβάζεις. Μερικά από τα τραγούδια είναι πολύ δύσκολα να βγουν με τον τρόπο που επιθυμούμε στις συναυλίες,  όμως πάντα απολαμβάνουμε τη δημιουργία τους.

Αναρωτιόμουν πώς είναι η ζωή στο Trondheim. Με ποιον τρόπο έχει επηρεάσει τη μουσική σας ταυτότητα το γεγονός ότι μεγαλώσατε εκεί; 

Το Trondheim είναι μια πόλη με ακμάζουσα σκηνή: πολλά crossover projects και συγκροτήματα δουλεύουν από εκεί. Πάντα μας άρεσε το γεγονός ότι μπορούσαμε να επιστρέψουμε στο Trondheim μετά από μεγάλες περιοδείες και να αποδράσουμε από τη ζωή των μεγαλουπόλεων, έτσι ώστε να είμαστε μόνοι στον χώρο μας, παίζοντας τη μουσική μας στον δικό μας χρόνο. Οι Motorpsycho ζούσαν και δούλευαν πάντα εκεί. Έχει τις προοπτικές και τις δυνατότητες κάθε ηπειρωτικής ευρωπαϊκής πόλης μικρού μεγέθους· οπότε δεν νιώσαμε ποτέ την ανάγκη να φύγουμε.

Τι σας δίνει ελπίδα και τι σας απογοητεύει σχετικά με τη σημερινή κατάσταση του κόσμου;

Η τρέχουσα κατάσταση του κόσμου είναι χωρίς αμφιβολία βαθύτατα ανησυχητική. Μπορούμε μόνο να συνεχίσουμε τον αγώνα για την ειρήνη και τη δημοκρατία· και θεωρώ ότι το να φτιάχνει κανείς μουσική, είναι ένας ουσιαστικός τρόπος για να το πράξει. Το να φτιάχνω μουσική μου δίνει ελπίδα.

Αναφορικά με τις συναυλίες, βασίζονται σε μία ισορροπία του χάους και της δομής. Προς ποια μεριά γέρνετε τελευταία; Τι να περιμένουμε από την επερχόμενη εμφάνισή σας στην Αθήνα (Fuzz, 20/9);

Έχουμε πολλά τραγούδια που έχουν φτιαχτεί ειδικά για να τζαμάρουμε και να αυτοσχεδιάζουμε πάνω τους. Η setlist μας είναι συχνά ένας συνδυασμός από πιο δομημένες συνθέσεις και από πολλά μέρη στα οποία χανόμαστε εντελώς. Αλλάζουμε βέβαια τη setlist κάθε βράδυ, για να βρισκόμαστε σε εγρήγορση. Ο αυτόματος πιλότος δεν έχει θέση στις συναυλίες.  

{youtube}mTFn34TiNhg{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured