Βαγγέλης Πούλιος

 

Μπορεί ο βασικός συνθέτης και τραγουδιστής TimSmith να εγκατέλειψε τους Midlake στα τέλη της περασμένης χρονιάς, αλλά το συγκρότημα από το Ντέντον του Τέξας δηλώνει παρών. Τη φυγή του Smith, ακολούθησε το «σβήσιμο» των ηχογραφήσεων των προηγούμενων δύο περίπου ετών και έτσι ο νέος δίσκος, Antiphon, γράφτηκε από τους εναπομείναντες σε λευκή κόλλα. Μπροστάρης τέθηκε ο κιθαρίστας και τραγουδιστής EricPulido, τον οποίο και βρήκαμε για κάποιες σχετικές ερωτήσεις…  

Τι είδους αναπροσαρμογές χρειάστηκε να γίνουν στο Antiphon μετά τη φυγή του TimSmith;

Αν πρέπει να εντοπίσω μια αλλαγή, θα έλεγα ότι στο Antiphon είχαμε πιο ευρεία οπτική συγκριτικά με το παρελθόν. Επεκταθήκαμε σε περισσότερα ζητήματα και αφήσαμε περισσότερους ήχους να μας επηρεάσουν.

Πώς όμως άλλαξε τη λειτουργία σας σαν συγκρότημα;

Όλων μας η φωνή ακούγεται με καθαρότητα στο Antiphon, από μόνο του κάτι τέτοιο το κάνει πιο δυναμικό από κάθε μας άλλη ηχογράφηση. Πλέον το συγκρότημα είναι περισσότερο ομαδική υπόθεση, πιο κοινή για όλους μας. Κι αυτό συνέβη και από επιθυμία, αλλά και από αναγκαιότητα. Κυρίως όμως είχαμε την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο με τον οποίον δουλεύουμε και προσωπικά ήθελα όλοι να εμπλακούν στη διαδικασία περισσότερο. Τελικά θεωρώ πως τα ταλέντα όλων μας αξιοποιήθηκαν το δυνατόν καλύτερα. Για παράδειγμα, κάποιες ιδέες που είχα έγιναν σαφώς καλύτερες με την ανάμειξη των υπολοίπων, απ’ όσο θα μπορούσα να τις εξελίξω εγώ. 

Τι σας οδήγησε να επιλέξατε για τίτλο του δίσκου τούτη την αρχαία ελληνική λέξη;  

Βρήκα τη λέξη σε ένα μέρος μιας (θρησκευτικής) λειτουργίας. Χρησιμοποιείται μουσικά και φωνητικά σε ένα στυλ ερώτησης/απάντησης. Στα ελληνικά η λέξη σημαίνει «αντίθετη φωνή» –αλλά μάλλον το ξέρεις ήδη! Μόλις τη διάβασα, πάντως, κατάλαβα πως ήταν η τέλεια λέξη για να εκφράσει το τι σημαίνει ο συγκεκριμένος δίσκος για εμάς. Ότι δηλαδή είναι μια είδους απάντηση· απέναντι όχι μόνον σε όσα συνέβησαν με τον Tim, αλλά και στο πού βρίσκεται η μπάντα στην παρούσα στιγμή. Παρενθετικά, θα έλεγα πως αυτή ακριβώς θα πρέπει να είναι και η δέσμευση του ανθρώπου γενικότερα: να ορίζεται όχι από το τι συμβαίνει, αλλά από το πώς αντιδρά σε ό,τι του συμβαίνει.

Midlake_2

Ήταν το Antiphon ο δυσκολότερος δίσκος που έχετε γράψει;

Ήταν δύσκολο, είναι αλήθεια πως μας τέσταρε όσο τίποτα άλλο στο παρελθόν... Δεν μπορώ να πω όμως ότι ήταν ο δυσκολότερος, μόνο ότι στο τέλος σίγουρα έκρυβε τη μεγαλύτερη επιβράβευση.

Σε εκνευρίζει όταν ένα άλμπουμ διαρρέει στο ίντερνετ προτού κυκλοφορήσει; Συνέβη κάτι τέτοιο με το Antiphon;

Ναι, είναι ενοχλητικό... Ευτυχώς αυτή τη φορά όλοι έκαναν καλή δουλειά στο να το κρατήσουν εκτός ίντερνετ, οπότε δεν αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα.

Στο βιογραφικό σας διαβάζει κανείς πως αρχικά ξεκινήσατε ως τζαζ σχήμα –ή για την ακρίβεια σπουδάζοντας τζαζ στο Πανεπιστήμιο του Βορείου Τέξας. Πώς έγινε η αλλαγή της κατεύθυνσης;

Δεν βλέπαμε κανένα μέλλον στην τζαζ. Όλοι μας είχαμε εμπειρίες και από άλλα μουσικά είδη και –το σημαντικότερο– αισθανόμασταν πάντα μια έλξη προς αυτά. Οπότε απλώς αποφασίσαμε ότι θέλαμε να φτιάξουμε κάτι που θα βρισκόταν πιο κοντά στις επιρροές με τις οποίες μεγαλώσαμε, σε μουσικές της εποχής μας (π.χ. Radiohead, Björk κ.ά.). Και για να κάνουμε κάτι τέτοιο, η τζαζ θα έπρεπε να είναι μόνο μία από τις επιρροές μας. Η αλλαγή πάντως δεν ήταν γρήγορη· κατά κάποιον τρόπο, φαίνεται πως συμβαίνει ακόμα. Και αυτές οι αργές διεργασίες είναι από τα πράγματα που κάνουν τόσο ωραίο το να φτιάχνεις μουσική. 

Midlake_3

Τα πράγματα στο Ντέντον πως είναι, από την άποψη της μουσικής; Υπάρχει ενεργή σκηνή;

Βέβαια, μια πολύ ζωντανή σκηνή! Οφείλεται στο πανεπιστήμιο, το οποίο συγκεντρώνει πολλούς μουσικούς και καλλιτέχνες, αλλά το ωραίο είναι ότι αρκετοί από αυτούς (μεταξύ τους κι εμείς) επιλέγουν να μείνουν στο Ντέντον· να παντρευτούν, να φτιάξουν σπίτι, οικογένεια, να μεγαλώσουν εδώ, να ανακατευτούν στα πράγματα της πόλης. Είναι μια πραγματική κοινότητα [community] από εκπληκτικούς ανθρώπους, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την πόλη και για όσους την κατοικούν. Και ναι, η πόλη μας φιλοξενεί και μερικά από τα μεγαλύτερα μουσικά ταλέντα!

Πώς βλέπετε να λειτουργούν μέχρις στιγμής τα καινούρια σας τραγούδια στις συναυλίες; Πώς πάει γενικώς η περιοδεία σας;

Είναι πολύ ενθαρρυντικό, πραγματικά. Ο κόσμος είναι ευγενικός σε ό,τι αφορά την πρόσληψη των τραγουδιών και τα υποδέχεται με σχετικό ενθουσιασμό. Η περιοδεία έχει ξεκινήσει τον Αύγουστο, τώρα έχουμε ένα μικρό διάλειμμα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μας δίνεται ευκαιρία να παίξουμε τα καινούρια μας τραγούδια στον κόσμο, ιδιαίτερα τώρα που έχει πλέον κυκλοφορήσει ο δίσκος και το κοινό είναι περισσότερο εξοικειωμένο μαζί τους.

Εκτός από την περιοδεία, κάποιο πλάνο για το άμεσο μέλλον;

Βεβαίως! Να δω τη γυναίκα μου και τα σκυλιά μου!

{youtube}tmxyZtrYx0E{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured