Γιάννης "Πίκπας" Ιωάννου

Γέννημα-θρέμμα Λονδρέζος, ο Faith SFX ασκεί την τέχνη του beatboxing εδώ και δέκα χρόνια, αναπαράγοντας με το στόμα του μια πληθώρα ήχων. Το ταλέντο του τον κατέστησε αναγνωρίσιμο στο βρετανικό underground, του έδωσε support θέσεις στα live μεγάλων χιπ χοπ ονομάτων από τις Η.Π.Α. (Mobb Deep, Ludacris κ.ά.) και τον έφερε στο σημείο να συνεργαστεί ακόμα και με τη Φιλαρμονική του Λονδίνου. Του μιλήσαμε με αφορμή τον πρώτο του ερχομό στην Ελλάδα, στα πλαίσια του φετινού Ejekt Festival –την ερχόμενη Τρίτη, 16 Ιουλίου, στην Πλατεία Νερού στο Φάληρο...

Πώς νιώθεις ενόψει της ζωντανής εμφάνισής σου στη χώρα μας;

Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που έρχομαι στην Ελλάδα! Είμαι ενθουσιασμένος και αναμένω να αντιμετωπίσω ένα ενεργητικό κοινό, καθώς και μια πολύ ζεστή καλοκαιρινή ατμόσφαιρα.

Το beatbox πάει πίσω στις πρώιμες ημέρες της χιπ χοπ κουλτούρας. Πέραν του ταλέντου σου, τι βρίσκεις τόσο συναρπαστικό σ' αυτό;

Βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την ιδέα ότι όποτε το κάνω δεν πρέπει να συνδέσω κυριολεκτικά τίποτα… Με το beatbox μπορώ να είμαι δημιουργικός οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και έχω την ευκαιρία να ηχογραφήσω κάτι πολύ εύκολα και γρήγορα.

Faithsfx_2

Το να αναπαράγεις ήχους, όργανα και λούπες με το στόμα δείχνει δύσκολο. Τι διαδικασία ακολουθείς συνήθως;

Σε μια ζωντανή εμφάνιση πρέπει να δίνεις στο κοινό αυτό που θέλει. Το beatbox είναι πολλά περισσότερα από το να κάνεις ένα beat των 100.000 bpm για δέκα λεπτά… Κάτι τέτοιο δεν εντυπωσιάζει πλέον κανέναν. Συνήθως δουλεύω όποια ιδέα μου κατέβει μόνος μου, ενώ στις συνεργασίες μου προσπαθώ να προσαρμόζομαι στο αίσθημα και στη γκρούβα που μου ζητά αυτός που έχω απέναντί μου στο στούντιο.

Πώς βλέπεις τη σκηνή του beatbox σε παγκόσμιο επίπεδο;

Παλιότερα στο επίκεντρο βρισκόταν ο MC, το συγκρότημα ή ο DJ. Πλέον όμως όλοι εκτιμούν το beatbox. Ο beatboxer έχει πια τη δυνατότητα να παίξει σ' ένα διαφημιστικό, να βγει για μια παγκόσμια τουρνέ ή να δουλέψει με σπουδαίους καλλιτέχνες. Πιστεύω ότι το beatbox δεν θα εκλείψει όσο οι άνθρωποι που το χρησιμοποιούν προσπαθούν να είναι δημιουργικοί, ανεξαρτήτως μουσικής κατεύθυνσης.

Μιλώντας για συνεργασίες, μπορείς να μας πεις δυο λόγια για τη συνεργασία σου με τη Φιλαρμονική του Λονδίνου;

Δούλεψα με τη Φιλαρμονική του Λονδίνου το 2007 για ένα πρότζεκτ που λέγονταν Urban Classic. Η συνεργασία αφορούσε σε πολλούς grime καλλιτέχνες και παραγωγούς και ήταν ένα εκπληκτικό πάντρεμα μουσικών επιρροών, με σαφή βέβαια street προσανατολισμό και (φυσικά) με μια ορχήστρα κλασικής μουσικής. Δώσαμε μια εκπληκτική παράσταση στο London Hackney, βρήκα την όλη εμπειρία πολύ δημιουργική.

Faithsfwrx_3

Μπορείς να μοιραστείς μαζί μας μια αστεία σου εμπειρία που να εμπεριέχει beatboxing;

Κάποτε στο Λος Άντζελες, στη ρεσεψιόν ενός ξενοδοχείου, έκανα ένα πουλί στο κλουβί του να τρελαθεί. Στην αρχή μιμούμουν τους ήχους του και το είχα κατενθουσιάσει. Στη συνέχεια το γύρισα στο beatbox και απλά το πουλί χόρευε στο ρυθμό του beat μου!

{youtube}HETWyFyCHA4{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured