Αλέξανδρος Σαλαμές

Δεν θα σταθώ στην ιστορία ή στις αλλαγές που συνέβησαν στο γκρουπ του Phil Lynott μετά τη διάλυση του 1983 και τον επακόλουθο θάνατό του (1986), όσο στην καθολικότητα κάποιων τραγουδιών τους: πολύ λίγα συγκροτήματα κατάφεραν να δημιουργήσουν στίχους και μελωδίες όπως το “Whiskey In The Jar”, που να είναι τόσο άμεσα αναγνωρίσιμα από τους απανταχού φίλους της μουσικής. Οι Thin Lizzy έρχονται για δύο μεγάλες συναυλίες, την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου στην Αθήνα (στο Gagarin 205) και το Σάββατο 10/11 στο Principal (Θεσσαλονίκη) –και με αυτήν την αφορμή μιλήσαμε με τον Αμερικανό μπασίστα τους, Marco Mendoza...

Τι πρόκειται να μας παρουσιάσετε στις δύο μεγάλες συναυλίες σας, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη;

Θα φέρουμε ισχυρές δόσεις από hard rock σε ένα κοινό που αποδεδειγμένα έχει δείξει ότι μας αγαπά και μας στηρίζει! Από εκεί και πέρα, και μόνο το γεγονός ότι η σημερινή μας σύνθεση περιλαμβάνει τρία από τα αυθεντικά μέλη των Thin Lizzy αρκεί για να μείνουν οι συναυλίες αυτές αξέχαστες στους πραγματικούς fans. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις ηχογραφήσεις ενός καινούργιου άλμπουμ, κομμάτια του οποίου θα σας παρουσιάσουμε, με κάνουν να αισθάνομαι ότι…έχουμε πάρει φωτιά! (γέλια)

Οπότε έχουμε είδηση! Λίγα λόγια λοιπόν για τον επερχόμενο σας δίσκο; Πόσο θα επηρεάσουν τα νέα μέλη το τελικό αποτέλεσμα;

Μπορώ να μιλήσω κατ' αρχήν για μένα. Η ηχογράφηση ενός δίσκου με τους Thin Lizzy είναι, κατά βάση, μία διαδικασία με πνευματικές προεκτάσεις. Οι ώρες στο στούντιο κυλάνε γεμάτες αρμονία, σεβασμό και μελωδικότητα, κάτω από τη φωνή  του Ricky, ενός καταπληκτικού τραγουδιστή. Τώρα, ως προς το ηχητικό αποτέλεσμα, σίγουρα θέλουμε η ουσιαστική αναφορά να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στον αυθεντικό ήχο των Thin Lizzy, χωρίς βέβαια να δίνει το αποτέλεσμα και την εντύπωση ότι «διακτινίστηκε» στο 2012.

Lizzy_2

Μιλήσατε για «πνευματικές» προεκτάσεις. Πώς μπορεί η τέχνη να λειτουργεί πνευματικά;

Δυστυχώς μεγάλο μέρος ακόμη και των σύγχρονων κοινωνιών, έχει ταυτίσει την πνευματικότητα με την οργανωμένη θρησκεία. Προσωπικά πιστεύω ότι η πνευματικότητα σχετίζεται με οτιδήποτε κάνει τον άνθρωπο καλύτερο, πιο ήρεμο και πιο συγκροτημένο. Και η τέχνη δεν θα μπορούσε παρά να είναι κομμάτι κάποιων ανθρώπων και βασικός μοχλός της πνευματικής τους ανοικοδόμησης. Έχοντας κι εγώ περάσει πολλά –και σε επίπεδο καταχρήσεων– μόνο μέσω της μουσικής και της ενέργειας που περικλείει κατάφερα να βγω μπροστά. Για μένα η μουσική είναι το δικό μου πνευματικό σύμπαν κι εκεί προσεύχομαι πριν από κάθε συναυλία.

Και τι ζητάτε στην προσευχή σας;

Να έχω θετική ενέργεια κατά τη διάρκεια της συναυλίας και να τη μεταδώσω στον κόσμο που βρίσκεται εκεί. Στις λίγες ώρες τις οποίες διαρκεί ένα σόου, μόνο αυτό πρέπει να έχει σημασία.

Πόσο δύσκολο είναι οι κλασικές ροκ φόρμες να φέρουν σύγχρονο ηχητικό αποτέλεσμα;

Στην περίπτωση των Thin Lizzy, ήταν τόσες οι παραστάσεις και εμπειρίες που είχαν όλα τα μέλη, ώστε δεν δυσκολευτήκαμε να προσφέρουμε κάτι σύγχρονο. Το πιο δύσκολο κομμάτι της ηχογράφησης που αντιμετωπίζουμε μέχρι στιγμής είναι να εντάξουμε αυτές τις νέες ιδέες. Μόλις το πετύχουμε, τότε θα έχουμε έναν δίσκο τόσο κλασικό, όσο και σύγχρονο.

Θεωρείτε ότι οι νεότερες γενιές επιστρέφουν σε πιο κλασικά ακούσματα εν έτει 2012;

Φυσικά! Δες για παράδειγμα το ροκ εντ ρολ. Όταν ήμουν νέος, τα πράγματα ήταν πιο αγνά και σίγουρα πιο επαναστατικά. Οι σημερινοί νέοι, λοιπόν, ακούγοντας αυτά τα «αρχαία» τραγούδια, προσπαθούν να ζήσουν έστω και σπασμωδικά εκείνες τις εποχές. Όλοι τιμούν την αγνή αλητεία του ροκ εντ ρολ.

Lizzy_3
 
Είναι η μουσική  ένας ακόμα τρόπος για να φωνάξουμε για όσα μας πνίγουν;

Ναι, είναι. Είτε βρίσκεσαι πάνω στη σκηνή, είτε παρακολουθείς ως θεατής, η ανάγκη αυτή υπάρχει.

Και μόλις τελειώσει το σόου;

Να κρατήσουμε όλοι ένα μικρό κομμάτι από αυτή τη θετική ενέργεια...
 
Όντας βετεράνος και με συμμετοχή σε αρκετά συγκροτήματα, τι θεωρείτε ότι κάνει τελικά τους Thin Lizzy να ξεχωρίζουν;

Οι ζωντανές τους εμφανίσεις. Έχω πραγματικά εμφανιστεί με πολλά συγκροτήματα, αλλά ακόμη και οι Whitesnake δεν σε κάνουν να πεις αυτό το «ουάου» μόλις τελειώνει ένα live. Όλα τα παιδιά δίνουν το 100%, ακόμη και σήμερα μετά από τόσα χρόνια, και όλοι ζούμε για την επόμενη ευκαιρία να ανεβούμε πάνω στη σκηνή.

Έχω διαβάσει σε παλαιότερες συνεντεύξεις σας πως έχετε εκφράσει την αγάπη και τον θαυμασμό σας για την Ελλάδα...

Και πολύ μάλιστα. Προσπαθώ να μάθω ελληνικά και, παρόλο που εκτός περιοδειών δεν ταξιδεύω πολύ, θέλω κάποια στιγμή να μου δοθεί η ευκαιρία να επισκεφτώ κάποια ελληνικά νησιά τα οποία δεν χορταίνω να βλέπω σε βίντεο.

Όπως;

Τη Σαντορίνη, τη Μύκονο και την Κρήτη. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι πέφτουν πολύ μακριά από την Αμερική. Σκεφτήκατε ποτέ να έρθετε πιο κοντά σε εμάς για να μπορούμε να σας επισκεφτούμε;! (γέλια)

Θα το κάνουμε αν φέρετε κι εσείς την Αμερική πιο κοντά στη Ελλάδα!

Ζω στην Καλιφόρνια και, πίστεψε με, θα το θέλατε κι εσείς πολύ!

Αντί επιλόγου, θα ήθελα να ακούσω την ωραιότερη σας ανάμνηση από τους Thin Lizzy...

1996, η πρώτη μου περιοδεία με τους Thin Lizzy. Πολλές αναμνήσεις. Τόσες που δεν θέλω να αδικήσω καμία.

 

{youtube}TehFZ38kt6o{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured