Μετά το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου έπαιξαν στο International Jazz Μeeting Kostas Kouvidis 2008, οι Soul Rebels Brass Band καταφτάνουν στην Αθήνα, για να προσθέσουν λίγο παραπάνω ρυθμό στο φετινό, 13ο, Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, με ένα μίγμα jazz, funk και άλλων «μαύρων» μουσικών. Προερχόμενοι από τη Νέα Ορλεάνη, οι Soul Rebels κουβαλούν μια τεράστια μουσική παράδοση, που αποκλείεται να καταστραφεί τόσο εύκολα όσο καταστράφηκε η πόλη από τον τυφώνα Κατρίνα. Να τι δήλωσε ο «πρόεδρος» και drummer τους Lumar LeBlanc στο Avopolis…

Πότε και με ποιό τρόπο δημιουργήθηκε το συγκρότημα;
«Η μπάντα φτιάχτηκε το 1991, ήμασταν τότε οι Young Olympis Brass Band, όμως θέλαμε να παίξουμε πιο πολύ hip-hop, reggae και R&B μουσική, οπότε δημιουργήσαμε τους Soul Rebels Brass Band».

Είσαι επίσης γνωστός και ως ο «πρόεδρος» των Soul Rebels, μήπως αυτοί είναι κάτι παραπάνω από ένα μουσικό σχήμα; Υπάρχουν κάποια άλλα πράγματα που ενώνουν τα μέλη μεταξύ τους, εκτός από τη μουσική;
«Ναι, είμαστε μια επιχείρηση που πουλάει εμπορεύματα. Μπλουζάκια, δίσκους, εικόνες, και κάθε εικόνα της ελευθερίας της έκφρασης σε αυτό που κάνει ο καθένας».

Τί γνωρίζετε αλήθεια για την Ελλάδα;
«Δύο από τα μέλη μας, ο Tannon και ο Winston, έχουν επισκεφτεί την Ελλάδα παλαιότερα και είπαν ότι είναι μια πολύ ωραία χώρα με πολλά ιστορικά στοιχεία για την παγκόσμια ιστορία. Οι άνθρωποι είναι εξαιρετικοί και είμαστε ενθουσιασμένοι που θα δούμε τη χώρα σας και την ιστορία της».

Τί θα έπρεπε να περιμένουμε από τις ζωντανές σας εμφανίσεις;
«Πολλή ενέργεια, καλή μουσική και ένα πάρτυ!».

Η δεύτερη εμφάνισή σας θα είναι στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ στην Αθήνα. Τί έχεις να δηλώσεις για τον ρατσισμό;
«Δεν οδηγεί πουθενά, ο κόσμος πρέπει να αγαπάει. Όπως οι Soul Rebels!».

Πιστεύεις ότι η μουσική και οι στίχοι μπορούν να συνδυαστούν με την πολιτική, ή έχουν μια πιο κοινωνική χροιά; Μερικοί λένε ότι η πολιτική κρύβεται στην τέχνη, άλλοι ότι οι έννοιες είναι απλά ασύμβατες.
«Ναι, η μουσική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλά πράγματα, εφόσον είναι παραγωγική, θετική και βοηθάει στη διέγερση της σκέψης. Η μουσική μπορεί να γιατρέψει κάποιον ταραγμένο νου ή καρδιά, πρέπει να έχει όμως και έναν σκοπό, όπως η δική μας μουσική. Να είναι ένας επαναστάτης για την ψυχή».

Ποιά είναι η κατάσταση στη Νέα Ορλεάνη, τρία χρόνια αφότου ο τυφώνας Κατρίνα χτύπησε την πόλη; Τί είδους μέτρα έχουν ληφθεί έτσι ώστε να προστατευτεί η μακρά και σημαντική μουσική παράδοση, εκτός από την ίδια την πόλη;
«Η πόλη έχει αρκετό δρόμο μπροστά της. Γίνονται κινήσεις, αλλά με αργούς ρυθμούς, δεν θα έπρεπε να πάρει τόσο καιρό να διασωθούν και να προστατευτούν οι πόροι. Πρέπει να συνεχίσουμε με την κουλτούρα και την κληρονομιά που μας άφησε η πόλη. Η μουσική της συνεχίζει να ζει εξαιτίας της δύναμής της αλλά και της ανάγκης που υπάρχει γι’ αυτή. Είθε ο κόσμος να θέλει και να χρειάζεται τη μουσική της Νέας Ορλεάνης».

Τί πιστεύεις για το myspace;
«Καλό για εκείνους που «το κάνουν» μόνοι τους χωρίς δισκογραφική εταιρία και κακό για τις μεγάλες δισκογραφικές».

Θα μπορούσαν ποτέ να βρεθούν συνταγές για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο πλανήτης;
«Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να αγαπάς και να σέβεσαι τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, όλοι έχουμε χαρίσματα να μοιραστούμε».

Ποιο είναι το όνειρο της μπάντας;
«Το όνειρό μας έιναι να γίνουμε μεγαλύτεροι και να απλωθούμε, έτσι ώστε η θετική και δυναμική μουσική μας να μπορέσει να ακουστεί. Θέλουμε παγκόσμια ελευθερία της έκφρασης για όλους».

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured