Αλέξανδρος Σαλαμές

 
Τελειώνει ποτέ η περιπέτεια της μουσικής; 
 
Είναι από τα ταξίδια που δεν σταματάνε και δεν έχουν και εισιτήριο επιστροφής. Γιατί πολύ απλά δεν θέλω και να σταματήσει. Μακάρι να παίζω μουσική και να γυρνάω τον κόσμο δίνοντας συναυλίες όπου αναπνέουν άνθρωποι, μέχρι τη μέρα που θα κλείσω τα μάτια μου. Αν δεν το έκανα αυτό, δεν θα ήθελα να με αποκαλούν καλλιτέχνη. Πολύ απλά δεν θα ήμουν.
 
Τι σημαίνει να είναι κανείς μπλουζίστας;
 
Σημαίνει να είναι κομμάτι της ζωής σου. Και μάλιστα το μεγαλύτερο. Να κυλάνε τα μπλουζ στις φλέβες σου σαν το αίμα σου και να μην μπορείς στιγμή μακριά τους. Να νιώθεις ότι θα πεθάνεις αν σου πουν μια μέρα «δεν θα ξανακούσεις, ούτε θα ξαναπαίξεις μπλουζ». Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο τα ακούω κάθε μέρα, από τότε τουλάχιστον που θυμάμαι τον εαυτό μου.
 
Muddy Waters: πες μου τις τρεις σημαντικότερες στιγμές από τη συνεργασία σας, μεταξύ 1977-1981…
 
Η συνεργασία μας ήταν από μόνη της μια σημαντικότατη στιγμή στην καριέρα μου –αλλά και σε ολόκληρη τη ζωή μου. Όταν μιλάμε για τον Muddy Waters, μιλάμε για έναν πραγματικό καλλιτέχνη, για έναν εξαιρετικό επαγγελματία αλλά και για έναν τζέντλεμαν με όλη τη σημασία της λέξης. Τα τρία βραβεία Grammy που «αποκομίσαμε» τότε, οι πρόβες μαζί του, αλλά και η κοινή μας περιοδεία είναι σίγουρα τρεις πολύ σημαντικές στιγμές. Αν και δεν θα μπορούσε να είναι και οι μόνες, καταλαβαίνεις…  
 
jown_2
 
Πώς σου φαίνονται οι νεότερες γενιές συναδέλφων σας; 
 
Ευτυχώς υπάρχουν πάρα πολλοί εξαιρετικοί νεαροί καλλιτέχνες, τόσο κιθαρίστες, όσο και τραγουδιστές. Τόσοι πολλοί που, όσους και να αναφέρω, σίγουρα θα αδικήσω κάποιους. Και δεν θα ήθελα να συμβεί κάτι τέτοιο, γιατί όλοι κάνουν την ίδια προσπάθεια κι έχουν ανάλογο ταλέντο. Γι' αυτό ακριβώς θα προτιμήσω να σταθώ στους all-time αγαπημένους για μένα: τον Ray Charles και τον Bobby “Blue” Bland. 
 
Ασχολείσαι αλήθεια με την πολιτική;
 
Προσπαθώ να κρατιέμαι μακριά από οποιασδήποτε μορφή πολιτικοποίησης. Η μουσική μιλάει νομίζω από μόνη της, πάντα βέβαια με μία βασική αρχή: να την ακούν και να την απολαμβάνουν όσο περισσότεροι άνθρωποι γίνεται. Γιατί δεν χωράνε σύνορα, σε καμιά μορφή μουσικής· υπάρχει όπου υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν αυτιά να ακούσουν. Κι αυτό αρκεί. Εμείς οι μουσικοί, αντί να ανοίγουμε το στόμα μας για να μιλούμε, καλύτερα να το ανοίγουμε για να πούμε τραγούδια. Αυτά τα λένε καλύτερα από εμάς. 
 
jown_3
 
Τι να περιμένουμε από την επικείμενη εμφάνισή σου στη χώρα μας;
 
Πολλά και σπουδαία μπλουζ και ροκ τραγούδια, αλλά και τους νέους μου συνεργάτες πάνω στη σκηνή: τον Paul Nelson, έναν φανταστικό κιθαρίστα, τον μπασίστα Scott Spray, αλλά και τον… πιτσιρικά της παρέας μας –τον ντράμερ Tony Beard! Όσοι έχουν παρακολουθήσει άλλα λάιβ μας ξέρουν τι να περιμένουν. Όσοι έρχονται πρώτη φορά, να είναι σίγουροι πως δεν θα βγουν χαμένοι.
 
Μελλοντικά σχέδια; Υπάρχουν;
 
Όσο περνούν τα χρόνια, όλο και περισσότερα σχέδια κάνω. Δεν μπορώ να σταματήσω να ετοιμάζω πράγματα. Τώρα έρχεται λοιπόν μια σειρά DVD με εμφανίσεις μου μέχρι και τη δεκαετία του 1980, θα βγει μια σειρά από κιθάρες Gibson με το όνομά μου, αλλά κι ένα καινούργιο άλμπουμ. 
 

{youtube}flI9G7FmPUc{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured