«Ο Bush είναι ένας σατανικός ηλίθιος». Τάδε έφη ο Patterson Hood, ιδρυτικό μέλος των Drive-By Truckers, ενός ένα από τα σπουδαιότερα southern rock συγκροτημάτων των τελευταίων δέκα ετών. Το ολοκαίνουριο album τους, Brighter Than Creation’s Dark, είναι ένα από τα καλύτερα της καριέρας τους, και σίγουρα ένας από τους δίσκους της χρονιάς. Εκτός βέβαια από τον Bush, ο κύριος Hood μίλησε στο Avopolis για το grunge, τη συνεργασία με τη Bettye LaVette και τη ζωή στις νότιες αμερικανικές πολιτείες…

Η μουσική σας ακούγεται σα να συμφιλιώνετε την κληρονομιά του νότου με τα παγκόσμια rock κινήματα. Αυτό εκφράζει τον τρόπο που βλέπετε την καθημερινότητα σας;
«Όλοι μας ενδιαφερόμαστε για τη σύγχρονη μυθολογία και τις λαϊκές παραδόσεις. Όλοι γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στον Νότο έτσι φυσικά μας τραβάνε οι ιστορίες και οι δυαδικότητες της πατρίδας μας. Το rock ’n’ roll βασικά γεννήθηκε στην περιοχή απ’ όπου καταγόμαστε, καθώς η μικρή μας γωνιά στα βόρεια της Αλαμπάμα είναι μόλις δύο ώρες από το Μέμφις, στο Νάσβιλ, και από το Δέλτα του Μισισιπί».

Ξεκινήσατε στα μέσα της δεκαετίας του 1990, αμέσως αφότου το grunge κύμα είχε σαρώσει τα πάντα. Νιώσατε ποτέ ότι σας επηρέασε μουσικά και προσωπικά;
«Ο Cooley και εγώ είχαμε μια μπάντα στα 1980s, η οποία διαλύθηκε την ώρα που όλο αυτό απογειωνόταν. Πιθανόν να ταιριάζαμε καλά εκεί εκείνη τη στιγμή, αλλά ήδη είχαμε προχωρήσει σε άλλα πράγματα. Σταμάτησα να ακούω καινούρια μουσική το 1994 περίπου και άκουγα μόνο κλασική country, r’n’b, soul, και rap. Εκεί βρήκαμε το γελοίο μας όνομα (γέλια!). Κατά κάποιο τρόπο πάντως κατάφερνα να αποφεύγω να ακούω Creed και άλλες τέτοιες μαλακίες».

Πόσο δύσκολο είναι να χάνεις ένα ζωτικό μέρος της μπάντας; Νιώθεις ότι η αποχώρηση του Jason Isbell είναι κάτι που θα αντιμετωπίσει δύσκολα το συγκρότημα μακροπρόθεσμα;
«Νιώθω πως ήδη τα καταφέραμε. Μόλις βγάλαμε το καλύτερο album μας, δίνουμε τις καλύτερες συναυλίες μας που γίνονται σε μεγαλύτερους χώρους από ποτέ. Ο Jason είναι σπουδαίος μουσικός και στιχουργός και ήταν ουσιαστικό μέρος για πέντε χρόνια και τρία albums, αλλά πήραμε όλοι διαφορετικούς δρόμους και η αποχώρηση του ήταν αναπόφευκτη. Ήταν το καλύτερο για εμάς και για αυτόν».

Γεννήθηκες και ζεις σε νότιες πολιτείες. Ένιωσες ποτέ καταπιεσμένος ή περιορισμένος;
«Τα πρώτα 28 χρόνια της ζωής μου, αρκετά. Μεγάλωσα σε μια συντηρητική, άκρως θρησκόληπτη πόλη, σε μια «στεγνή» κομητεία (δεν υπήρχαν καθόλου πωλήσεις αλκοόλ) όπου δεν υπήρχε μέρος για τις μπάντες μου να παίξουν. Μετακόμισα στην Αθήνα της Τζώρτζια το 1994 - και είναι πολύ ωραίο μέρος! Είναι μια μικρή νότια πόλη, αλλά είναι πολύ φιλελεύθερη και γεμάτη τέχνη και μουσική. Έτσι έχει τα καλύτερα των δύο κόσμων για μένα».

Στη μουσική σας υπάρχει μια αίσθηση ταξιδιού. Σας αρέσουν τα road movies ή τα ταξίδια;
«Και τα δύο! Μου αρέσουν τρομερά τέτοιες ταινίες. Επίσης ταξιδεύουμε πάνω από 200 μέρες το χρόνο έτσι υποθέτω πως αναπόφευκτα επηρεάζει τον ήχο και τη μουσική μας. Μου αρέσει να ταξιδεύω παρόλο που μερικές φορές χρειάζεται να ταξιδεύω περισσότερο από όσο θα ήθελε κανείς».

Από όλα τα μέρη που έχετε πάει ποιο σου έχει κάνει περισσότερη εντύπωση;
«Μου άρεσε πολύ όταν ήρθα και έκανα περιοδεία στην Ευρώπη. Οι δυτικές ΗΠΑ είναι επίσης πολύ ωραίες. Αυτή τη στιγμή είμαι στο Μόντρεαλ, που είναι κι αυτή μια πανέμορφή πόλη».

Τι γνώμη έχεις για την πολιτική διαμάχη ανάμεσα στη Hillary Clinton και τον Barack Obama; Νομίζεις ότι κάποιος από τους δύο θα έφερνε κάτι διαφορετικό;
«Εκνευρίζομαι με αυτή τη διαμάχη, γιατί δεν υπάρχει τόσο μεγάλη πολιτική διαφορά ανάμεσά τους. Υποστηρίζω τον Obama μα, ειλικρινά, οποιοσδήποτε από τους δύο θα ήταν μεγάλη πρόοδος σε σχέση με τον σατανικό ηλίθιο που έχουμε τώρα. Επίσης και ο McCain θα ήταν βελτίωση. Δεν θα τον ψηφίσω, αλλά έχει τουλάχιστον ουσία και εξυπνάδα. Εύχομαι κα προσεύχομαι τα πράγματα να βελτιωθούν τα επόμενα χρόνια».

Πώς ήταν να δουλεύετε με την Bettye LaVette (σσ. στο album της The Scene of the Crime);
«Ήταν όνειρο και στόχος ζωής αλλά και φιλοδοξία μας να κάνουμε έναν δίσκο κλασικής soul με έναν ζωντανό θρύλο του είδους. Είναι πέρα από το απίστευτο και είμαστε τρομερά περήφανοι για το album που κάναμε. Η Betty ήταν δύσκολη, όπως θα ήταν οποιοσδήποτε που επιβίωσε από ό,τι έχει επιβιώσει εκείνη, αλλά ήταν καταπληκτική εμπειρία».

Από όλους τους Αμερικανούς μουσικούς ποιος είναι πιο σημαντικός για σένα;
«Αγαπώ και στηρίζω τη μουσική σε όλη μου τη ζωή. Θα ήταν πολύ μεγάλη λίστα. Neil Young, The Band, Todd Rundgren, Sonic Youth, The Clash, Tom T. Hall, Chuck Berry, Outkast, Otis Redding, The Carter Family, Curtis Mayfield, Carl Perkins. Όλοι αυτοί είναι πολύ αγαπημένοι μου και μεγάλες μου επιρροές. Από τους σύγχρονους καλλιτέχνες μου αρέσουν οι Wilco, Centro-matic, My Morning Jacket, Neko Case».

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured