Λίγο πριν τη σαββατιάτικη εμφάνιση των Καλιφορνέζων Groundation στο Principal Club της Θεσσαλονίκης, το Avopolis είχε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον ηγέτη τους Harrisson Stafford, όπου, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν οι επερχόμενες κυκλοφορίες της μπάντας, η σύγχρονη Αμερική, αλλά και το φαινόμενο Σαρκοζί...

(Oι φωτογραφίες είναι της Γιολάντας Δημητρίου)

Ξεκινήσατε ήδη την Παρασκευή μία περιοδεία μαμούθ, που θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο. Με τι αφορμή γίνεται αυτή;
«Έχει να κάνει με την νέα μας κυκλοφορία. Πρόκειται για έναν νέο δίσκο που θα περιλαμβάνει διάφορες συμμετοχές και ανάμεσα τους τον Leroy "Horsemouth", πρωταγωνιστή της ταινίας-θρύλου Rockers, με θέμα την Τζαμάικα. Πρόκειται για έναν δίσκο ο οποίος θα περιλαμβάνει πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής φιλτραρισμένα μέσα από τη reggae. Το κοινό πρόκειται να ανακαλύψει καινούργιους τομείς των δυνατοτήτων της μουσικής των Groundation».

Πότε ελπίζετε να κυκλοφορήσει;
«Το συγκεκριμένο album θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο. Ταυτόχρονα, όμως, είμαστε στο στούντιο και για μια ακόμη, πιο κλασική Groundation δουλειά, που θα βγει μέσα Σεπτεμβρίου».

Τι διαφορές διαπιστώνετε ανάμεσα στο ευρωπαϊκό και το αμερικάνικο κοινό;
«Νομίζω πως το αμερικάνικο κοινό είναι πλέον σαφώς πιο έτοιμο να ακούσει τα τραγούδια μας, να προβληματιστεί και να συμμετάσχει ουσιαστικά στη μουσική μας. Αυτό ήταν που διαπιστώσαμε από τις τελευταίες μας συναυλίες εκεί και αισθανόμαστε πολύ ανακουφισμένοι».

Τι είναι αυτό που πρεσβεύουν οι Groundation;
«Την αγάπη και την ενότητα. Αυτά είναι που πρεσβεύουν οι Groundation και αυτά θέλουμε να πρεσβεύουν και οι άνθρωποι οι οποίοι μας αγαπούν και μας ακολουθούν. Αυτά θέλουμε, τα ακολουθούμε, κι αυτά θέλουμε να μεταφέρουμε στους γύρω μας και μέσα από αυτά να περάσουμε και να φτάσουμε σε ένα ανώτερο επίπεδο».

Όπως φαντάζομαι γνωρίζετε ή έχετε ακούσει, δυστυχώς οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι και από τις πιο συμπαθείς χώρες στον πλανήτη. Κυρίως λόγω της επεκτατικής πολιτικής που ανέκαθεν ακολουθούσαν και εξακολουθούν να ακολουθούν...
«Φυσικά και γνωρίζουμε ότι ο κόσμος τρέφει αυτά τα αισθήματα για εμάς τους Αμερικάνους. Και γιατί να μην τα νοιώθουν άλλωστε; Είμαστε μια μικρή Βαβυλώνα. Το μόνο που θέλουμε είναι να κυριαρχήσουμε οικονομικά σε όλον τον πλανήτη χωρίς να κοιτάμε τις μελλοντικές επιπτώσεις. Όλοι, ακόμη και οι πολίτες, ενδιαφέρονται για το πόσα λεφτά θέλουν να κάνουν».

Πιστεύετε ότι μπορεί να κάνει αλλαγή πλεύσης η Αμερική στον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον υπόλοιπο πλανήτη;
«Καταρχήν πιστεύω πως οι άνθρωποι διαμορφώνουν και τα κράτη. Και στην Αμερική, οι άνθρωποι είναι χορτάτοι. Για αυτό και δεν μπορούν να δουν ούτε τον υπόλοιπο πλανήτη, ούτε τον διπλανό τους. Σας καταλαβαίνουμε απόλυτα που νιώθετε έτσι. Όλα είναι θέμα επιλογής, και οι Αμερικάνοι επέλεξαν να είναι πλούσιοι, επέλεξαν να είναι άπληστοι, επέλεξαν να αδιαφορούν γενικά».

Η λύση βρίσκεται;
«Στην ισότητα. Χωρίς ισότητα, ο φτωχός συγκεντρώνει όσο περνάει ο καιρός και μεγαλύτερο θυμό. Πρέπει επιτέλους οι ισχυροί να γίνουν δίκαιοι για να έρθει και ο πλανήτης σε ισορροπία».

Σας πετυχαίνω στην Γαλλία. Με αφορμή αυτό θα ήθελα δυο κουβεντούλες για το «φαινόμενο Σαρκοζί». Εδώ στην Ελλάδα ασχολούμαστε συνέχεια μαζί του.
«Και εσείς μιλάτε συνέχεια για αυτόν; (γέλια!). Ο πανίσχυρος Σαρκοζί, λοιπόν. Ξέρεις όταν μιλάω για τον Σαρκοζί, μιλάω για τον Μπους. Είναι από το ίδιο καλούπι. Για μένα δεν είναι η Γαλλία ο Σαρκοζί, όπως δεν είναι και ο Μπους η Αμερική. Οι καλλιτέχνες που αγαπάω, όπως Miles Daves, Peter Tosh και Bob Marley, αυτοί είναι η Αμερική για μένα, ακόμη και αν δεν είναι Αμερικάνοι. Έτσι και με τη Γαλλία, την αγαπώ για τον κόσμο της και τη μουσική της και μόνο - και όχι για την πολιτική της».

Από το κοινό της Θεσσαλονίκης περιμένεις;
«Ενέργεια! Όπως μας συνήθισε από την τελευταία φορά που ήρθαμε».

Το μέλλον για τον Harrisson Stafford βρίσκεται;
«Στο να βλέπεις τον διπλανό σου σαν εικόνα σου. Μόνο μαζί με άλλους ανθρώπους φτιάχνεις και το μέλλον σου».

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured