Η ψυχή των επιδραστικών Dream Syndicate εμφανίζεται ζωντανά στη χώρα μας (Θεσσαλονίκη σήμερα, στο Πλατώ, Αθήνα αύριο, στο Tiki Bar), λίγο πριν την κυκλοφορία του νέου του album. Να τι δήλωσε στο Avopolis…

Steve, πρόκειται να κυκλοφορήσεις νέο album τον Απρίλιο με τίτλο Crossing Dragon Bridge χωρίς τους Miracle Tree αυτή τη φορά. Θα ήθελες να μας πεις δυο λόγια για αυτό;
«Ναι, το album αποτελεί περισσότερο μια συνεργασία μεταξύ εμού και του Chris Eckman (Walkabouts). Πάντα ήθελα να δουλέψω μαζί του και αυτή θεωρώ πως ήταν η κατάλληλη στιγμή. Είμαι αληθινός θαυμαστής του ταλέντου του ως ενορχηστρωτή, αλλά και της χρήσης των ακόρντων και των πολύπλοκων ήχων που κάνει. Και, έχοντας βγάλει δυνατούς κιθαριστικούς δίσκους τα τελευταία έξι χρόνια, ένιωθα πως ήταν καιρός να δοκιμάσω κάτι το διαφορετικό. Και οι δυο προκαλέσαμε ο ένας τον άλλο να πάμε τις ιδέες και τους ήχους μας ένα επίπεδο ακόμα παραπέρα και είμαστε ευχαριστημένοι, ακόμα και λίγο έκπληκτοι, από τα αποτελέσματα».

Σύμφωνα με το ιστορικό των live εμφανίσεων σου, εμείς εδώ στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη πρέπει να σε βλέπουμε πιο συχνά απ’ ότι οι μουσικόφιλοι στην πατρίδα σου. Μήπως πλέον ο Steve Wynn θεωρείται «Ευρωπαίος» καλλιτέχνης;
«Λοιπόν, σίγουρα έχω δώσει πολλές εμφανίσεις στην Ελλάδα και αυτό με κάνει πολύ χαρούμενο. Πολλές από τις αγαπημένες μου εμφανίσεις και εμπειρίες έχουν λάβει χώρα στην Ελλάδα και έχω κάνει πολλούς καλούς φίλους στα χρόνια αυτά. Είναι μεγάλη μου τιμή να με αγκαλιάζουν και να με δέχονται με τον τρόπο που γίνεται στην Ελλάδα. Όμως, βλέπω επίσης τη δημοτικότητά μου να μεγαλώνει κομματάκι στις ΗΠΑ τελευταία και αυτό είναι καλό. Βρίσκω πλέον τον εαυτό μου να παίζει σε μέρη όπως το Κλίβελαντ και τη Φιλαδέλφεια πολύ περισσότερο απ’ ότι συνήθιζα για πολλά χρόνια. Πάντα θέλεις να σε εκτιμούν στη χώρα σου και το ξεκίνημα θεωρώ πως έγινε με το Here Come The Miracles album».

Έκπληκτος διαπίστωσα πως έχει κανονιστεί μια έξτρα live εμφάνιση στη μικρή επαρχιώτικη πόλη της Άρτας, η οποία τυγχάνει να είναι και η πόλη καταγωγής μου. Απ’ όσο γνωρίζω είσαι το πρώτο «μεγάλο» όνομα που θα παίξει εκεί. Πώς προέκυψε αυτό;
«Υπέροχα! Ελπίζω κάποιοι από τους συγγενείς σου να έρθουν στο live! (σ.σ. Μόνο αν παίξεις support στους Τάκη Πλακιά και Έφη Θώδη στη λαϊκή πανήγυρη του Αϊ Σπυρίδωνα κάτι μπορεί να γίνει). Χρησιμοποιώ την «ελευθερία» και την ευκολία μετακινήσεων που προσφέρει μια μικρότερη ακουστική περιοδεία, για να έχω την ευκαιρία να παίζω σε πόλεις μικρότερες απ’ ότι συνήθως - και αυτό έχει πλάκα. Έχω παίξει σε πόλεις της Γερμανίας που οι περισσότεροι Γερμανοί (των μεγάλων πόλεων) δεν έχουν ακούσει καν. Είναι ωραίο να βλέπεις νέα πράγματα και να κάνεις νέους οπαδούς. Όταν περιοδεύεις με μια μεγάλη μπάντα αναγκάζεσαι να περιοριστείς στις μεγάλες πόλεις. Όταν όμως κουβαλάς όλο τον εξοπλισμό σου στα δυο σου χέρια, έχεις σαφώς περισσότερες επιλογές».

Από τις ημέρες των Dream Syndicate μέχρι σήμερα, πώς πιστεύεις ότι έχει εξελιχθεί η μουσική και με ποιον τρόπο? Βρίσκεις σήμερα τη μουσική που παράγεται επιδραστική για το μέλλον;
«Πιστεύω πως τα πράγματα που κάναμε με τους Dream Syndicate επηρέασαν μπάντες με πολλούς τρόπους, άμεσα και έμμεσα. Ήμασταν ένας συνδετικός κρίκος στην cult indie μουσική αλυσίδα με προηγούμενες μπάντες σαν τους Modern Lovers, Gun Club και τους Only Ones (όλοι μεγάλες επιρροές για μένα) και μπάντες που ήρθαν μετά, όπως οι Yo La Tengo, οι Luna και πολλές άλλες. Όταν μαθαίνω, για παράδειγμα, πως ο Kurt Cobain είχε επηρρεαστεί πολύ από το The Days Of Wine And Roses album, με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο γιατί ξέρω πόσα πολλά έχω λάβει από άγνωστες μπάντες που είχαν βγει στο παρελθόν. Όσον αφορά τη μουσική εξέλιξη, πιστεύω η μεγαλύτερη αλλαγή έγκειται στο πόσο εύκολο είναι να ανακαλύψεις κάποιες μπάντες ή κάποιο είδος μουσικής το οποίο φαίνεται να έχει γίνει ειδικά για σένα. Πριν, συνήθως δεν υπήρχαν τόσες πολλές μπάντες και δεν ήταν εύκολο να εντοπίσεις πολλά πράγματα. Τώρα, με το ίντερνετ, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο να ακούσεις κάθε μπάντα από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου. Μπορεί να είναι ενθουσιώδες όπως και επίσης συναρπαστικό και διασκεδαστικό».

Είναι μύθος το ότι οι μουσικοί απολαμβάνουν το να ακούν μουσική στον ελεύθερο χρόνο τους? Αν όχι, τι είδους μουσική παίζει στο cd player σου αυτές τις μέρες;
«Είμαι πάντα ανοικτός σε προτάσεις από τους φίλους μου και ο Robert Lloyd μου πασάρει όλα τα είδη της γαλλικής pop μουσικής, Grateful Dead bootlegs και άλλα πράγματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιοδείας. Είναι βλέπεις ο tour DJ. Επίσης είμαι ενθουσιασμένος με το νέο Nick Cave. Αυτός ο τύπος είναι σε μια απίστευτη φόρμα τα τελευταία χρόνια».

Θα ήθελα ένα μικρό σχόλιο για καθένα από τα παρακάτω:
Green Οn Red: «Είμαι περήφανος που έβγαλα εκείνο το δίσκο τους πίσω στο 1982 (σ.σ. πρόκειται για το ομώνυμο Green Οn Red album, που εκδόθηκε από την εταιρία του Wynn Down There). Θα μισούσα και μόνο τη σκέψη πως ο κόσμος μπορεί να μην είχε την ευκαιρία να ακούσει το πόσο σπουδαίοι ήταν. Θαυμάζω και ζηλεύω τη μη αίσθηση φόβου του Dan (Stuart). Είναι ένας «αισθηματίας ατρόμητος» (emotional daredevil)». (σ.σ. Αυτό και αν είναι ατάκα...ο άνθρωπος είπε emo daredevil ένα τύπο που εμφανίστηκε στο Rockwave του 2006 με καπέλο από τοπικό αμερικάνικο βενζινάδικο τύπου ΕΤΕΚΑ!) .

Cracker: «Σπουδαία pop μπάντα. Μπορούν να ακούγονται mainstream και παράξενοι την ίδια στιγμή. Αυτό είναι μια πολύ χρήσιμη ιδιότητα».

Calexico: «Πραγματικά δημιούργησαν τον δικό τους ήχο από το περιβάλλον γύρω τους. Ξέρω καλά αυτό το περιβάλλον έχοντας κάνει τρεις δίσκους στο Tucson και γνωρίζω πως αυτοί οι τύποι ακούγονται σαν την πόλη τους. Ακούγοντάς τους με κάνουν να νιώθω πολύ πεινασμένος για ένα καλό «Carne Asada Taco».

Arcade Fire: «Απλά δεν μου λένε κάτι. Έχω προσπαθήσει, ειδικά από τη στιγμή που αρέσουν σε πολλούς φίλους μου. Μα, μερικές φορές, για μπάντες σαν και αυτή μου παίρνει κάποιο καιρό μέχρι να εισέλθουν στο «σύμπαν» μου. Δεν ξέρω...ίσως το επόμενο album τους θα μου κάνει. Δεν γίνεται να σου αρέσουν τα πάντα».

Hip Hop: «Το πιστεύεις πως το hip hop και η rap μουσική έχουν κλείσει πάνω από 30 χρόνια πορεία; Κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες παραγωγές και ιδέες έχουν προκύψει από το hip hop. Πιθανότατα λαμβάνω πολλές ιδέες στην παραγωγή album από τους Dr Dre και Timbaland από οποιονδήποτε άλλον».

Νέα Υόρκη ή Καλιφόρνια: «Νιώθω πιο πολύ σπίτι μου τους δρόμους του Μανχάταν, από οποιοδήποτε άλλο μέρος στο οποίο έχω βρεθεί στη ζωή μου. Πάντα λέω πως είμαι ένας Νεοϋορκέζος γεννημένος σε σώμα Καλιφορνέζου!».

Κλίντον ή Ομπάμα: «Λοιπόν, το σημαντικό είναι πως ο επόμενος πρόεδρος ΔΕΝ θα είναι ο George W. Bush! Υποστηρίζω τον Ομπάμα επειδή πιστεύω πως αποτελεί τον καλύτερο τρόπο στο να επιδιορθωθεί η ζημιά που έχουμε προκαλέσει στις διεθνείς μας σχέσεις. Όμως, πιστεύω επίσης πως η Χίλαρι Κλίντον θα είναι μια σπουδαία πρόεδρος».

Κλιματική Αλλαγή: «Ήταν μια θερμότερη χειμερινή περίοδος από αυτή που περίμενα. Χρειάζεται να δεις και τη θετική πλευρά!».

Τέλος, βλέποντας μια μόδα επανασύνδεσης παλιών συγκροτημάτων σε εξέλιξη στα 00΄s υπάρχει πιθανότητα να δούμε τους Dream Syndicate να επανέρχονται;
«Ίσως κάποια ημέρα. Μα αυτή τη στιγμή είμαι πιο ενθουσιασμένος από το παρόν, παρά από το παρελθόν».

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured