Αγγελική Λάλου

Οι Naxatras είναι ελληνικό συγκρότημα ψυχεδελικής ροκ που σχηματίστηκε το 2012 στη Θεσσαλονίκη, από τους Γιάννη Βαγενά και Γιάννη Κωσταντέλια, συμφοιτητές στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Το STAGES A/LIVE επιστρέφει με τους Naxatras, live από το Ακόντισμα στην Καβάλα. Το Σάββατο, 1η Ιανουαρίου 2022, στις 9 μμ, πατάμε play στο Onassis Channel στο YouTube για την ψηφιακή πρεμιέρα της δεύτερης σεζόν του STAGES A/LIVE. Ονειρικές μελωδίες και ταξιδιάρικα κιθαριστικά solos, μας μεταφέρουν στο ’70 της ψυχεδελικής μπάντας από τη Θεσσαλονίκη, σε σκηνοθεσία Χρήστου Σαρρή. Λίγο πριν από τη συναυλία είχαμε τη χαρά να μιλήσουμε με τον Γιάννη Βαγενά, τον τραγουδιστή του συγκροτήματος (μπάσο & φωνητικά), που ως εκπρόσωπος σε αυτή τη συνέντευξη μιλάει εκ μέρους των Naxatras.

Πώς επιλέξατε το όνομά σας και τι σημαίνει για εσάς; Nakshatras είναι οι φάσεις της σελήνης στην ινδική αστρολογία. Το όνομα μας ήρθε σε μια εποχή που το αναζητούσαμε, μας ακούστηκε όμορφο και ταιριαστό και έτσι το επιλέξαμε.

Τι σημαίνει για εσάς ψυχεδελική ροκ και πώς ήρθατε σε επαφή μαζί της; Η ψυχεδελική ροκ είναι ένα ευρύ πεδίο, με πλούσια ιστορία και έντονη παρουσία στη σύγχρονη μουσική. Ας πούμε πως είναι ένα παρακλάδι της ροκ που αφήνει περιθώρια για πειραματισμό, ο μόνος κοινός παρονομαστής είναι το ταξίδι στο οποίο σε πηγαίνει. Η πρώτη μας επαφή ήταν χάρη σε κλασικές μπάντες, όπως οι Beatles και οι Floyd. Στην πορεία τα ακούσματα μας διευρύνθηκαν και ανακαλύψαμε καλλιτέχνες από πολλές διαφορετικές εποχές και ρεύματα.

https://www.instagram.com/p/CX3yqpfMhZB/

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, μιλήστε μας για την πορεία σας από το 2012 μέχρι σήμερα; Ξεκινήσαμε με σκοπό να τζαμάρουμε και να γράφουμε τα δικά μας κομμάτια, πολύ σύντομα αρχίσαμε να παίζουμε live στη Θεσσαλονίκη. Μετά από 3 χρόνια σύνθεσης, προβών και εμφανίσεων, κυκλοφορήσαμε το ντεμπούτο μας, που πήγε πολύ καλά και γρήγορα αρχίσαμε τις περιοδείες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Καβαλήσαμε αυτό το κύμα και κυκλοφορήσαμε τα δύο επόμενά μας άλμπουμ μέχρι το ’18, μαζί με ένα EP και ένα Single. Μέχρι το ’19 η συναυλιακή μας δραστηριότητα ήταν πολύ έντονη, παίξαμε σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, Αυστραλία, σημαντικά φεστιβάλ του ήχου μας και φυσικά στην Ελλάδα, με πιο χαρακτηριστικές τις συναυλίες στο Gagarin 205. Το επόμενο βήμα ήταν να γράψουμε το 4ο άλμπουμ μας, που θα κυκλοφορήσει το Φεβρουάριο του ’22.

Πώς είναι να είσαι ψυχεδελική μπάντα στην Ελλάδα του 2021; Σίγουρα καλύτερο από το να ήσουν ψυχεδελική μπάντα σε παλιότερες δεκαετίες. Υπάρχει μεγαλύτερο ακροατήριο, μουσικές σκηνές, μπάντες, promoters. Φυσικά δεν είναι εύκολο και το είδος αυτό είναι απαιτητικό, είναι κυρίως instrumental, δεν έχει εύπεπτα hit. Ο κόσμος του mainstream είναι πολύ αλλού. Είναι όμως ένα από τα παράδοξα και αστεία της εποχής μας, ότι μπορεί να υπάρχει κόσμος που ακούει για παράδειγμα trap, αλλά να εκτιμάει και την ψυχεδελική ροκ. Κάποια από τα στερεότυπα του παρελθόντος έχουν καταρρεύσει.

https://www.instagram.com/p/CRd9b68pVFX/

Πανδημία, κορωνοϊός, καραντίνες, πώς βιώσατε το τελευταίο διάστημα και πώς νιώθετε που συμμετέχετε πάλι σε live; Εντάξει, όλο αυτό το διάστημα ήταν φοβερά δύσκολο για όλους, πόσο μάλλον για τους καλλιτέχνες. Κάναμε μόλις 5 συναυλίες, όλες εγχώριες και μόνο καθιστές. Αυτό το session, αν και δεν είναι ένα live με κόσμο, ήταν μια ευκαιρία να κάνουμε κάτι που σκεφτόμασταν καιρό, να παρουσιάσουμε τα τραγούδια μας ανανεωμένα σε ένα όμορφο μέρος με ατμοσφαιρική σκηνοθεσία.

Τι αποτελεί υλικό για να φτιάξετε τα τραγούδια σας; Η έμπνευση έρχεται εκεί που δεν την περιμένεις, συνήθως δεν έχει κάποιο άμεσο ερέθισμα. Εκ των υστέρων, μπορείς ίσως να καταλάβεις ποια ήταν η πηγή της ιδέας, αλλά όχι πάντα. Είναι όλα μας τα ακούσματα, περασμένα μέσα από το συλλογικό μας πρίσμα.

https://www.instagram.com/p/CW_CRugoOcF/

Τι είναι αυτό που σας ξεχωρίζει και τι ονειρεύεστε για το μέλλον; Ίσως καλύτερα να μην είμαστε οι ίδιοι που θα πούμε τι είναι αυτό που μας ξεχωρίζει. Ονειρευόμαστε να συνεχίσουμε να δημιουργούμε, το επόμενο άλμπουμ μας να μας δώσει την ευκαιρία να απευθυνθούμε σε όσο πιο πολύ κόσμο γίνεται, να κάνουμε πολλές συναυλίες και να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε.

Πώς νιώθετε που θα παίξετε στο Stages Alive του Onassis Channel και τι σημαίνει για εσάς η συμμετοχή σας σε τέτοιου είδους πρότζεκτ; Είναι ένα φανταστικό συναίσθημα, να έχεις μια τέτοια ομάδα και ένα τόσο καλό συνεργείο, ο Χρήστος Σαρρής έχει κάνει φοβερή δουλειά στη σκηνοθεσία, το ίδιο και ο Δημήτρης Μεταξάκης στον ήχο. Ήταν κάτι που σκεφτόμασταν καιρό και χαιρόμαστε που έγινε με τις σωστές συγκυρίες, σε ένα τόσο όμορφο μέρος όσο το Ακόντισμα.

Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας; Μέσα στον Γενάρη θα κυκλοφορήσει το 2ο single του “IV”, με music video. Το πρώτο single, “Journey to Narahmon”, έχει περίπου ένα μήνα που βγήκε. Τα βινύλια είναι διαθέσιμα για προπαραγγελία, μάλιστα η μία από τις limited coloured εκδοχές είναι ήδη sold out. Τον Φεβρουάριο κυκλοφορεί το άλμπουμ, τέλη Μάρτη φεύγουμε για ένα μήνα σε ευρωπαϊκή περιοδεία με τους Puta Volcano και τον Μάιο θα κάνουμε την παρουσίαση του δίσκου στην Ελλάδα.

Ποιες ροκ, ψυχεδελικές ή άλλες μουσικές επιρροές σας έχουν σημαδέψει;  Η psychedelic και progressive rock των 60’s-70’s, η heavy rock των 90’s, αλλά και πολλά είδη εκτός rock, όπως η τζαζ, η φανκ, η psychedelic trance/techno, η ambient. Όλα αυτά παίζουν εξίσου μεγάλο ρόλο στην αντίληψή μας και στο πώς παίζουμε και συνθέτουμε.

Πώς οι σπουδές στο τμήμα κινηματογράφου σας έχουν επηρεάσει στη μουσική σας πορεία; Η θεματολογία δημιουργών όπως ο Kubrick, ο Lynch, ο Jodorowsky, το διάστημα, το υποσυνείδητο, η εσωτερικότητα, μας έχουν εμπνεύσει κατά καιρούς, σαν πηγή έμπνευσης και σαν αισθητική.

Μια ευχή για τη νέα χρονιά; Να ξεφορτωθούμε τον Covid! Και φυσικά να είμαστε όλοι υγιείς, δημιουργικοί και γεμάτοι αγάπη.

Live YouTube premiere: Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022 | 21:00

Συντονιστείτε στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση

Δείτε το τρέιλερ εδώ: https://youtu.be/qL0IcnSAkBY

Δείτε την πρεμιέρα εδώ: https://youtu.be/YGjIV6ov10U

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured