Μαριέτα Χριστοπούλου

Πριν μερικές ημέρες, οδηγούσα στο κέντρο και το μάτι μου έπεσε σε μια διαφορετική προτομή, αρκετά μεγαλύτερη από αυτές που συνηθίζουμε να βλέπουμε σε διάφορες πλατείες, και σαφώς πιο πολύχρωμη. Λίγο ο αστιγματισμός, λίγο η μυωπία, κι άλλο λίγο το φανάρι που άναψε πράσινο, δε πρόλαβα να καταλάβω τι απεικονίζει ακριβώς, περί τίνος πρόκειται δηλαδή.

ntania1.jpg

Πάρκαρα, ξεκίνησα τη βόλτα και ξαναπέρασα από το ίδιο σημείο που μου είχε τραβήξει την προσοχή νωρίτερα. Τι να δω; Το πρόσωπο της Ξένιας Ντάνια, jazz vocalist και ανερχόμενης ηθοποιού που είδαμε στο Amerika Square, πάνω σε έναν κίονα. "Be a part of it" έγραφε μόνο η αφίσα με το εικαστικό της προτομής, κι από κάτω, ένα link που υποσχόταν τη λύση του μυστηρίου: athensisoriginal.gr.

Με τις νότες από το cover του Sinnerman και την ερμηνεία της Ξένιας Ντάνια στα αυτιά μου, προσπάθησα να ενώσω το παζλ...

{youtube}t6u_pd7263o{/youtube}

Πρώτη διαπίστωση: κάτι σκαρώνει στις 10 Νοεμβρίου η adidas (είδα το logo της, είδα τα t-shirt). Δεύτερη διαπίστωση, η προτομή δεν είναι μια, είναι πολλές και τιμούν όλες πρόσωπα νέα, που ανανεώνουν την εικόνα της πόλης, το κάθε ένα με τον δικό του τρόπο. Tρίτη διαπίστωση: το μότο είναι Athens is Original.

Κάτι original θα συμβεί στην Αθήνα και η πόλη ετοιμάζεται. Μάθε πρώτος.

Αυτό έγραφε στο κάτω μέρος του athensisoriginal.gr, με την παρότρυνση να κάνω εγγραφή. Και έκανα.

Refresh στο refresh, νέο δεν έχω λάβει ακόμα. Κι όσο να 'ναι, μια περιέργεια την έχω να δω τι είναι αυτό το μυστήριο "κάτι" που έρχεται στις 10 του μήνα. Μπήκα στο #AthensIsOriginal στο Instagram να πάρω μια γεύση και είδα ότι δεν μιλάμε μόνο για προτομές αλλά και για street art, αυτοκόλλητα σε διάφορα σημεία, σουβέρ. Όλα με το ίδιο μότο: Αthens Is Original.

Λίγο μετά την insta-βόλτα, με την περιέργεια στα ύψη, ήμουν στο τηλέφωνο, με την Ξένια Ντάνια στην άλλη άκρη του ακουστικού. Να τη ρωτήσω, να δω τι και πως... (μεταξύ μας, τέτοια αφορμή δεν τη πετάς!)

Στη συνέχεια, η συζήτησή μας, και με αστεράκια οι σκέψεις μου μετά τις απαντήσεις της.

- Ξένια, τι συμβαίνει στην πόλη;

Γίνεται χαμός, γίνονται πάρα πολλά πράγματα... Από μουσικές, θέατρα, εικαστικά... Τα τελευταία χρόνια η Αθήνα έχει κάνει ένα τεράστιο πολιτιστικό μπαμ. Θα βγεις το Σάββατο, θα υπάρχουν live, ανεβαίνουν πάρα πολύ καλές παραστάσεις, τρομερές εκθέσεις. Νομίζω ότι γίνονται πάρα πολλά σε αυτή τη πόλη και δεν είναι τυχαίο ότι έχει πολύ τουρισμό και τον χειμώνα. 

*Failure, δε μου αποκάλυψε τι ακριβώς θα γίνει στις 10/11*

ntania2.jpg

- Ανάμεσα σε αυτά που συμβαίνουν είναι ότι έγινες και εικαστική προτομή. Πώς προέκυψε και πώς νιώθεις γι' αυτό;

Η συνεργασία με την adidas έγινε τυχαία και μόλις άκουσα την πρόταση είπα αμέσως «ναι, εννοείται». Ήμουν σούπερ ενθουσιασμένη, γιατί είναι τιμητικό να σου λέει μια εταιρεία όπως η adidas ότι εκπροσωπείς τη νέα γενιά. Επίσης, θέλω να πω ότι είναι πολύ σημαντικό μια εταιρεία τόσο μεγάλη να δίνει βάση σε ανθρώπους που δεν είναι ευρέως γνωστοί. Επέλέξαν καθημερινά πρόσωπα, που ζουν στην πόλη, στην ουσία της. Είναι πολύ πρωτότυπο αυτό στα δικά μου μάτια.

*Failure No2. Ας συνεχίσω τη κουβέντα γενικά και θα επανέλθω*

- Γενικά, σου αρέσει το κέντρο;

Πάρα πολύ μου αρέσει το κέντρο. Μ' αρέσει πολύ να περπατάω, ειδικά στο ιστορικό κέντρο. 

- Είσαι λάτρης και της street art, των διάφορων εικαστικών στους τοίχους της Αθήνας;

Ναι, έχω ολόκληρη συλλογή με εικόνες street art της Αθήνας, στο κινητό μου!

ntania5.jpg

- Tι αγαπάς στην πόλη;

Έχει μια ποικιλομορφία που μου αρέσει. Είναι μια μικρή σχετικά αλλά και μεγάλη πόλη. Μπορείς να πας στα προάστεια και να δεις άλλο κόσμο, αλλά να πας και στο κέντρο της και να τους δεις όλους μαζί. Αυτό νομίζω ότι μ' αρέσει πιο πολύ. Ότι όλοι είναι εκεί!

- Έχει σημεία που είναι αυτό που λέμε αυθεντικά;

Σίγουρα. Άμα κάνεις για παράδειγμα μια βόλτα στου Ψυρρή, βλέπεις μαγαζάκια που είναι εκεί από το 1920, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που φτιάχνουν καλάθια... είναι original, όπως και να το κάνουμε!

*Original! Eίπε Original. Ας επιχειρήσω πάλι...*

- Για την καμπάνια Athens is Original, επιλέχθηκες όπως είπαμε επειδή εκπροσωπείς τη νέα γενιά. Πιστεύεις σε αυτή τη τελευταία; Mπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, τα άσχημα που έχουν έρθει μπροστά μας;

Πάντα όλες οι αλλαγές γίνονται από τη νέα γενιά, ποτέ δεν έχουν κάνει επανάσταση οι μεγαλύτεροι, οπότε το πιστεύω. Aπλά πρέπει να καταλάβουμε τη δύναμη που έχουμε και να τη βάλουμε σε σωστά μέρη, τις ιδέες, τη φαντασία και την όρεξη.

*Τα παρατάω. Θα τσεκάρω e-mail. Η κουβέντα μας έτσι κι αλλιώς είναι ωραία*

ntania4.jpg

- Και σε αυτή την προσπάθεια; Η διαφορά γίνεται αν είμαστε αυθεντικοί; Γιατί στο παρελθόν έχουμε δει ότι... μια χαρά τα πήγαν κάποιοι με δήθεν συμπεριφορές. 

Ναι. Το originality είναι πάντα αυτό που κάνει τη διαφορά. Τα ψέματα, οι δήθεν συμπεριφορές... είναι φούσκα και σκάει. Άμα δεν έχεις αλήθεια, αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφτεί το ψέμα και ό, τι έχτισες θα γκρεμιστεί εν μια νυκτί.

- Εσένα τι σου δίνει έμπνευση;

Οι άνθρωποι, και πιο πολύ τα ανθρώπινα συναισθήματα. Όλη η κατάσταση που ζούμε παγκοσμίως γενικά, θέματα που απασχολούσαν πάντα τους ανθρώπους όχι σώνει και ντε το 2017. Πάντα, γενικά.

- Αν η Αθήνα ήταν τραγούδι, τι τραγούδι θα ήταν;

{youtube}M36OGCfYp3A{/youtube}

Έτσι... μουσικά κλείσαμε το τηλέφωνο και δώσαμε ραντεβού για τις 10/11. Το πού, το τι, παραμένει μυστήριο. Έμεινα με μια όμορφη συζήτηση, και ανυπομονησία. Refresh e-mail, refresh e-mail. Και θα μάθουμε. Και είμαι σίγουρη ότι κάτι καλό έρχεται και θα δεχτείς και εσύ την πρό(σ)κληση. Be a part of it! Μπες στο athensisoriginal.gr

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured