Ροζίνα Αράπη

Οι Mani Deum σχηματίστηκαν το 2006 και έκτοτε κάνουν σταθερά βήματα στην εγχώρια σκηνή: αντλώντας έμπνευση από την americana και τη dark folk σχολή, αποδίδουν τις σκοτεινές ιστορίες αγάπης που περιγράφουν με τρόπο σχεδόν κινηματογραφικό. Έχοντας ήδη κυκλοφορήσει ένα LP (Music For Your Local Church…Or Your Local Brothel) κι ένα EP (Five Infected Blessings), επέστρεψαν πρόσφατα με ένα δεύτερο άλμπουμ. Με αυτό λοιπόν ως αφορμή, μιλήσαμε για τα νέα τους τραγούδια, τον «infected folk n’ roll» ήχο που πρεσβεύουν και τα άμεσα σχέδιά τους...
 
 
Τι σημαίνει για εσάς ο όρος «infected folk n’ roll»;
 
Τον όρο τον δημιουργήσαμε το 2006 γιατί παιδευόμασταν πολύ να χαρακτηρίσουμε τη μουσική μας... Επειδή οι επιρροές μας έχουν και folk και rock στοιχεία καταλήξαμε στο folk 'n' roll. Το «infected» τώρα προέρχεται από το πρώτο κομμάτι που γράψαμε, το οποίο είχε το όνομα “Infected Kittens” και περιλαμβάνεται στην πρώτη μας D.I.Y. κυκλοφορία, του 2006.
 
Ποιες είναι οι διαφορές που εντοπίσατε δημιουργώντας το When Beauty Ends, σε σύγκριση με τις προηγούμενες κυκλοφορίες σας;
 
Το When Beauty Ends είναι ένας πιο συνεκτικός δίσκος. Ο προηγούμενός μας, το Music For Your Local Church …Or Your Local Brothel, περιείχε κομμάτια που είχαν γραφτεί μέσα σε 5 χρόνια. Ήταν ουσιαστικά μια συλλογή παλιών και νέων ιδεών.
 
To When Beauty Ends ξεκίνησε σαν ενιαίο project, με όλα τα κομμάτια του να μορφοποιούνται ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων. Αυτό είναι που ενοποιεί τον δίσκο στο μυαλό μας, παρ' όλο που τα τραγούδια δεν συνδέονται με κάποιο concept ή με ένα κοινό ύφος.
 
Manideumbeauty_2
 
Υπάρχει μια στροφή στη dark folk/americana τον τελευταίο καιρό, τόσο σε διεθνές, όσο και σε εγχώριο επίπεδο. Πού θεωρείτε ότι οφείλεται αυτό;
 
Υπάρχει γενικώς μία στροφή προς τη folk μουσική (βλέπε και τους Villagers Of Ioannina City). Πιστεύουμε πως ο κόσμος αρχίζει να ψάχνει κάτι πιο ουσιαστικό και ειλικρινές στη μουσική και στρέφεται προς την παράδοση για να το βρει. Εμείς από τη μεριά μας αισθανόμαστε πάντα την ελευθερία να χρησιμοποιούμε στοιχεία διαφορετικών παραδόσεων, είτε σε συνθετικό, είτε σε ενορχηστρωτικό επίπεδο.
 
Από τι επηρεαστήκατε για να γράψετε τα νέα σας τραγούδια;
 
Από τη στιγμή που δεν υπήρχε συγκεκριμένο concept πίσω από τον δίσκο, ο τρόπος με τον οποίον γράφτηκαν τα κομμάτια ήταν κατά κάποιον τρόπο διαισθητικός. Ωστόσο στη μουσική μας αποτυπώνονται οι συνθήκες που βιώνουμε σε κοινωνικό, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο.
 
Τι σας ελκύει τελικά στο σκοτάδι και στις ανατριχιαστικές ιστορίες, σαν εκείνη της Gabrielle στο “Bourbon Bedtime Story”;
 
Θεωρούμε πως, με κάποιον τρόπο, όλους μας έλκει το σκοτάδι... Στη δική μας περίπτωση αυτό συμβαίνει στα πλαίσια μιας εσωτερικής αυτοκάθαρσης. Με το να φτιάχνουμε δηλαδή τραγούδια για τις σκοτεινές πτυχές της ζωής, εξορκίζουμε τους δικούς μας εσωτερικούς δαίμονες.
 
Manideumbeauty_3
 
Αποφασίσατε να οργανώσετε μια pledge καμπάνια για να μπορέσετε να κυκλοφορήσετε το When Beauty Ends. Πώς σας φάνηκε η διαδικασία; Πιστεύετε ότι οι μέθοδοι του crowdfunding είναι το μέλλον;
 
Όταν ξεκινήσαμε την καμπάνια δεν περιμέναμε πως θα φτάσουμε τον στόχο που είχαμε θέσει. Πιστεύαμε πως δύσκολα στην Ελλάδα του 2014 θα υπάρξουν τόσοι άνθρωποι να στηρίξουν μία νέα κυκλοφορία.
 
Είναι μία διαδικασία αρκετά δύσκολη και αγχωτική, γιατί ουσιαστικά επιφορτίζεσαι όλες τις διαδικαστικές υποχρεώσεις που συμβατικά έχει μία δισκογραφική εταιρία. Το crowdfunding στην Αμερική και στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι ήδη το παρόν. Αυτό μάλλον συμβαίνει γιατί στον κόσμο αρέσει να είναι ενεργό μέρος των ανεξάρτητων κυκλοφοριών. Ελπίζουμε να υπάρξουν κι άλλες τέτοιες κυκλοφορίες στην Ελλάδα.
 
Και γιατί αποφασίσατε να κυκλοφορήσετε το άλμπουμ αποκλειστικά σε βινύλιο;
 
Από την αρχή είχαμε αποφασίσει πως θα κόψουμε τον δίσκο σε μία deluxe έκδοση βινυλίου, η οποία θα περιέχει και CD. Μπορεί στην εποχή μας η φυσική έκδοση ενός άλμπουμ να είναι ουσιαστικά μία πολυτέλεια, ωστόσο για εμάς είναι λίγο δύσκολο να αποχωριστούμε τη συναισθηματική σχέση που έχουμε με τους δίσκους μας.
 
Manideumbeauty_4
 
Αν μπορούσατε να ξεχωρίσετε μία στιγμή στη μέχρι τώρα πορεία σας, ποια θα ήταν αυτή;
 
Η ομορφότερη στιγμή είναι πάντα αυτή που παίρνεις στα χέρια σου τον τυπωμένο δίσκο!
 
Και ποια είναι τα (άμεσα) μελλοντικά σας σχέδια;
 
Θα αφιερώσουμε το 2015 στην προώθηση του When Beauty Ends, με όσο το δυνατόν περισσότερα live γίνεται.
 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured