Οι Locomondo είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση μπάντας. Όχι μόνο για το γεγονός ότι χάρισαν ελληνικό στίχο σε ένα μέχρι πρότινος άγνωστο στο εγχώριο κοινό είδος όπως η reggae, όσο για την ελληνική πνοή που έδωσαν σε αυτή την ξενόφερτη μουσική. Να τραγουδάς και να χορεύεις με τον πόνο σου. Κάπως όπως στα στενοσόκακα του Kingston, από όπου ξεπήδησαν οι ωραιότερες reggae μελωδίες. Να τι μας δήλωσαν ενόψει της συναυλίας τους με τους Amparanoia στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» στις 12/6

Τι αλλαγές έφερε η επιτυχία του Me Wanna Dance και του Γαμήλιου Πάρτι στην υπόθεση Locomondo;

«Οι άλλαγες είναι πιο εμφανείς στην καθημερινότητα μας. Περισσότερες συνεντεύξεις, περισσότερες υποχρεώσεις, περισσότερα requests στο myspace (γέλια!). Σοβαρά μιλώντας, η επιτυχία του συγκροτήματος, αν θεωρείται επιτυχημένο αυτό το πράγμα που κάνουμε, ήταν πολύ αργή, πολύ σταθερή και χωρίς απότομες εξάρσεις. Δεν είναι κάτι δηλαδή το οποίο μας άλλαξε τα δεδομένα στις ζωές μας ξαφνικά από τη μία μέρα στην άλλη».

Τι φταίει και μεγάλο μέρος των ακροατών έχουν συνδέσει τη reggae μουσική με δροσερά κοκτέιλ και αισθησιακά λικνίσματα στην παραλία;

«Ο ίδιος λόγος που φταίει για το ότι αρχικά το rock είχε ταυτιστεί με μηχανές, δερμάτινα και μπότες. Το αρχικό στερεότυπο. Η αλήθεια όμως είναι ότι αυτή η μουσική μπορεί να είναι απλώς αυτό το λίκνισμα σε μία της εκδοχή, μπορεί να είναι όμως και μία μουσική με πολλά αισιοδοξία μηνύματα και να θίγει πολλά σημαντικά ζητήματα της ζωής - από μία θετική οπτική γωνία. «Forget your troubles and dance», που έλεγε και ο Marley! Ακόμα, η reggae και η Τζαμάικα εν γένει έχουν παίξει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της σημερινής μουσικής σκηνής. Αρκεί ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το ραπάρισμα, όπως και η έννοια του DJ αλλά και η ευφυής χρήση των στουντιακών εφέ για ενορχηστρωτικούς λόγους σε ένα τραγούδι ξεκίνησαν από αυτό το νησί κάπου μέσα στην δεκαετία του 1960».

Natty Bo - Amparo Sanchez. Ο μεν Natty βρέθηκε ήδη μαζί σας στη σκηνή. Η δε Amparo στις 12 του Ιούνη θα έχει την…τύχη του Natty Bo! Τι σας τράβηξε σε αυτούς τους δύο καλλιτέχνες για να θέλετε να μοιραστείτε τόσο την εμπειρία του studio, όσο και της ζωντανής παρουσίας μαζί τους;

«Κατ' αρχάς ο σεβασμός και το ενδιαφέρον μας γι αυτό που κάνουν σαν καλλιτέχνες και κατά δεύτερον η προσωπική επαφή την οποία είχαμε και με τους δύο. Πρόκειται για δύο υπέροχους ανθρώπους και ήταν τιμή μας να συνυπάρχουμε σε μία συνεργασία και να φτιάξουμε όμορφα τραγούδια μαζί».

Μπορείτε να φανταστείτε τους Locomondo, εκτός σκηνής να μην είναι τίποτα περισσότερο από…απλοί συνάδερφοι; Τι γίνεται τότε;

«Τότε οι Locomondo δεν θα είναι αυτό που είναι σήμερα. Μία παρέα καλών φίλων που μοιράζονται πολλά εκτός από την μουσική και που κάνουν μουσική επειδή είναι παρέα. Δεν είμαστε ένα συγκρότημα «στυγνών» επαγγελματιών, όπως έχουμε πει πολλές φορές».

Ο Gentleman, στη συνέντευξη που κάναμε, μου είπε πως θεωρεί δεδομένη και απαραίτητη την αγγλική γλώσσα για να τραγουδήσεις reggae. Πόσο δύσκολο ήταν να προσαρμόσετε την ελληνική γλώσσα σε ένα μουσικό μόρφωμα, όπως η reggae;

«Εάν θεωρήσεις τη reggae στην αρχική της μορφή τότε ναι, δεν νοείται χρήση άλλης γλώσσας. Το πράγμα όμως εξελίσσεται, μεταλλάσσεται, μπολιάζεται με την επαφή του με κουλτούρες διαφορετικές από της τζαμαϊκανικής. Γι’ αυτό τον λόγο και εμείς υποστηρίζουμε ότι παίζουμε μουσική επηρεασμένη από το reggae και το ska και δεν λέμε ότι παίζουμε reggae. Δεν μας ενδιαφέρει η πιστή αναπαραγωγή αυτής της κουλτούρας. Προσπαθούμε να παίξουμε με αυτή και να την μπολιάσουμε με άλλα πράγματα που αγαπάμε».

Οι Locomondo είναι πολιτικοποιημένοι; Αν ναι, υπάρχει κάποια πολιτική έκφραση που να σας ταιριάζει;

«Είναι πολιτικοποιημένοι άλλα όχι κομματικοποιημένοι. Έχουμε γράψει και θα συνεχίσουμε να γράφουμε και στο μέλλον για καταστάσεις που μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον σε πολιτικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο. Αυτό το οποίο προσπαθούμε όμως να κάνουμε με αυτά τα τραγούδια είναι να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον του ακροατή στο συγκεκριμένο θέμα και όχι να του δώσουμε τη λύση του προβλήματος. Είναι περισσότερο περιγραφικά δηλαδή αυτά τα κομμάτια παρά προτρέπουν σε μία πράξη. Αυτό δεν σημαίνει ότι αν νιώσουμε ότι πρέπει να «φωνάξουμε» κάτι, δεν θα το κάνουμε».

Πόσο πιο δύσκολο είναι να μιλήσει ένα τραγούδι για αγάπη και όχι για…καψούρα, όπως κάνουν τα σκυλοτράγουδα;

«Δεν είναι καθόλου δύσκολο, όταν ένα τραγούδι είναι αληθινό. Η καψούρα όπως και τα σκυλοτράγουδα έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής».

Reggae και ρεμπέτικο: υπάρχει ένα link ανάμεσα σε αυτά τα δύο ή μου φαίνεται;

«Υπάρχει παράλληλη πορεία. Και οι δύο είναι λαϊκές μουσικές, δεν ειναι εμπορικά κατασκευάσματα. Και οι δύο έχουν δημιουργηθεί από ανθρώπους οι οποίοι έχουν ζήσει την προσφυγιά και τη βίαιη μετακίνηση πληθυσμών στο πετσί τους. Και οι δύο στη γέννηση τους ήταν μουσικές περιθωρίου. Και οι δύο αρχίζουν απο "Ρε"... Θα μπορούσα να συνεχίσω ώρες...».

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

«Όπως έχουμε πει επανειλημμένως, το μέλλον είναι αβέβαιο, άρα λαμπρό!».

Για το κλείσιμο, μια κουβέντα σε όσους ετοιμάζονται για…γκετοτουρισμό τώρα το καλοκαίρι…

«Θέλεις φτηνές διακοπές σε μακρινά νησιά, κάπου στο βάθος αντηχεί μια πιστολιά...».

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured