Με νέα δουλειά, σε νέα εταιρεία και με την παραφιλολογία να δίνει και να παίρνει στους εγχώριους hip hop κύκλους γύρω από το παρελθόν και το παρόν τους, οι Ominus & DJ S μιλήσανε στο Avopolis...

Τι να αναμένει κανείς από την νέα δισκογραφική δουλειά σας, Παραλίγο Διάσημοι;

«Ουσιαστικά πρόκειται για την 3η επίσημη δισκογραφική μας δουλειά ως Ominus & DJ S και ευελπιστούμε ότι ο κάθε ακροατής θα βρει ένα κομμάτι από τον εαυτό του ή κάτι πολύ οικείο, απ’ τη στιγμή που έχουμε στα χέρια μας ένα ολοκληρωμένο cd από κάθε άποψη! Ως γνωστόν, η hip hop κουλτούρα αντικατοπτρίζει κάθε έκφανση της ζωής μέσα από τους στίχους και τον έμμετρο λόγο της γι’ αυτό και μέσα απ’ τα τραγούδια μας περνάνε τα μηνύματα μας, άλλοτε με χιουμοριστικό ή καυστικό τρόπο, άλλοτε με πιο κριτική διάθεση, άλλοτε με πιο προσωπικό ύφος και ούτω καθεξής. Το σίγουρο είναι ότι έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε την εύνοια ενός πιο ώριμου ηλικιακά κοινού, το οποίο το μόνο που ζητάει είναι ν ακούσει καλή μουσική και τίποτα παραπάνω!».

Πότε, κατά τη γνώμη σας, κάποιος στα ελληνικά hip hop δρώμενα καθίσταται «διάσημος» ή «παραλίγο διάσημος» και τι περικλείουν αυτές οι δύο καταστάσεις;

«H λέξη «διάσημος» στα hip hop δρώμενα είναι κάτι το οποίο δεν φαντάζει πλέον ανέφικτο, απ’ τη στιγμή που μέσα σ’ αυτή τη μικρή εναλλακτική σκηνή είναι συγκεκριμένος ο κύκλος ατόμων και λίγο-πολύ γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας. Αυτό συμβαίνει γιατί, ό,τι κι αν λάβει χώρα ή ό,τι κι αν κυκλοφορήσει, μαθαίνεται αμέσως εντός αυτού του κύκλου, αφού τα νέα διαδίδονται με ταχύτητα φωτός πλέον! Το ζήτημα είναι τελικά πόσο «διάσημος» είναι κανείς στον ευρύτερο μουσικό χώρο και στον απλό κόσμο εκεί έξω, που δεν γνωρίζει λεπτομερώς τι συμβαίνει στο ελληνόφωνο hip hop ή δεν έχει άμεση σχέση με εξειδικευμένες ορολογίες αυτής της κουλτούρας. Εμείς μπορεί να είμαστε υποθετικά «διάσημοι» και καταξιωμένοι στον χώρο μας με όσα έχουμε πετύχει, αλλά σ’ ένα μεγάλο κοινό, που ακούει άλλα είδη μουσικής και ίσως να μας έχει ακούσει έστω και μια φορά, συνήθως παραμένουμε «παραλίγο διάσημοι». Το κοινό αυτό είτε δεν μπορεί να συγκρατήσει το όνομα μας, είτε μας ομαδοποιεί με mainstream καταστάσεις του τύπου «εσείς δεν είστε απ’ αυτούς με τα καπέλα που κουνάνε τα χέρια τους»; Ή θα πρέπει να τους κάνουμε επεξήγηση «μέσω Λαμίας» για να καταλάβουν ποιοι είμαστε και τι ακριβώς κάνουμε».

Πείτε μας τις βασικές σας μουσικές επιρροές από τον χώρο της μαύρης μουσικής, της ξένης hip hop (MCs, σχήματα, DJs, παραγωγούς), αλλά και της ελληνικής μουσικής.

«Οι βασικές μας επιρροές πηγάζουν κυρίως από τη soul, jazz και funk μουσική της δεκαετίας του 1970! Οι καλλιτέχνες που θαυμάζαμε μια ζωή ήταν αθάνατοι θρύλοι όπως: ο James Brown, o Miles Davis, o Barry White, o Marvin Gaye, o Luther Vandross κ.α. κάτι το οποίο διαφαίνεται στη μελωδικότητα και λυρικότητα των τραγουδιών μας. Κατά συνέπεια, από hip hop σχήματα και μουσικούς ακολουθούμε τον vintage hip hop ήχο πιστά επηρεασμένοι από αξιοσήμαντα ονόματα όπως: τον rapper Guru με τις φοβερές Jazzmatazz συλλογές του, τον DJ Premier, τους Pete Rock & Cl Smooth, τη φοβερή μπάντα των Roots, τους De La Soul κ.λ.π.! Από την ελληνική μουσική μας αρέσουν αρκετά καλλιτέχνες όπως ο Χρήστος Θηβαίος, o Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Μίλτος Πασχαλίδης, η Ελένη Βιτάλη και γενικότερα καλλιτέχνες με πιο έντεχνο και low profile ύφος».

Πώς βλέπετε την ελληνική hip hop σκηνή αναφορικά με την ποιότητα των δουλειών μουσικά, στιχουργικά και σημειολογικά (ύφος, αισθητική κτλ).

«Η ελληνική hip hop σκηνή, παρά το γεγονός ότι τα δυο τελευταία χρόνια εμφανίζει μια άνθηση και συγχρόνως αύξηση στις δισκογραφικές της κυκλοφορίες, βρίσκεται σε μια περίοδο μεταλλαγής και αναζήτησης της μουσικής της ταυτότητας. Δυστυχώς η αισθητική λείπει σε μεγάλο βαθμό και αυτό είναι κάτι με το οποίο γεννιέσαι! Λίγα σχήματα έχουν κρατήσει αναλλοίωτο τον μουσικό τους χαρακτήρα, αφού λόγω της σύγχρονης εποχής προσπαθούν να κάνουν την υπέρβαση ή το κάτι «διαφορετικό» ή να πειραματιστούν, αλλά τελικά δεν προκύπτει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εμείς πιστεύουμε ότι το κάθε σχήμα θα πρέπει να εκσυγχρονίζεται βάση του ύφους του περισσότερο σε θέματα ιδεών και ηχητικής ποιότητας, παρά στο ν’ ακολουθεί τις επιταγές της σύγχρονης μόδας. Δηλαδή επειδή είναι στη μόδα αυτή την στιγμή π.χ. ο παραγωγός Timbaland ή οι Linkin Park δεν σημαίνει ότι, αν κάποιοι κοπιάρουν τον ήχο τους, θα έχουν αντίστοιχη επιτυχία. Ή αν ένας Έλληνας rapper βάψει τα μαλλιά του ξανθά σαν τον Eminem θα έχει πέραση στις κοπελίτσες! Μάλλον φαίνεται πως κανείς δεν θέλει να κάνει τον εαυτό του πλέον και εκεί χάνει το παιχνίδι με το κοινό. Σκεφτείτε εμάς ν’ αρχίσουμε να το παίζουμε «γόηδες» και «χλιδάτοι» μέσα στα τραγούδια μας! Αφού δεν μπορούμε να το υποστηρίξουμε, ποιος ο λόγος να το κάνουμε;».

Οι λόγοι αποχώρησής σου από το Family the Label είναι προσωπικοί ή καλλιτεχνικοί;

«Οι λόγοι αποχώρησης μου έχουν να κάνουν με τη χείριστη αντιμετώπισή μου τα τελευταία 4 χρόνια, πρώτα ως άνθρωπο και μετά ως καλλιτέχνη του συγκεκριμένου labelH συγκεκριμένη αντιμετώπιση, από ό,τι φάνηκε, ήταν εσκεμμένη και κατά συνέπεια γινόταν για να μου «ρίξει στάχτη στα μάτια» και να βλέπω τον εαυτό μου ως καλλιτέχνη και άνθρωπο μια ζωή μειονεκτικά. Φοβόντουσαν τη στιγμή που θα πίστευα υπερβολικά στις δυνάμεις μου! Μόλις άρχισα να κάνω μεγαλύτερη επιτυχία από την επιτρεπόμενη και όταν όλος ο κόσμος άρχισε να μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τον Ominus ως ράπερ και να διαπιστώνει την αξία μου, τότε αυτό άρχισε να ενοχλεί αρκετούς μέσα στον τότε κύκλο μου. Αν σκεφτούμε ότι μια ζωή, βάση της γνώμης του κοινού, ήμουν η πιο συμπαθής φιγούρα και ο πιο «διαφορετικός» καλλιτέχνης στο Family, δεχόμενος τα λιγότερα αρνητικά σχόλια, αυτό αρρώσταινε κάποιους νεοεισαχθέντες στο label, οι οποίοι μπροστά μου με «άλειφαν μέλι» κι από πίσω μου προσευχόντουσαν για την πρώτη στιγμή που θα σκοντάψω! Ειλικρινά λυπάμαι που πλέον κάποιοι άνθρωποι εκεί μέσα, ενώ έχουν την πραγματική δύναμη και τον πρώτο λόγο στα χέρια τους, κατέληξαν φερέφωνα κάποιων εφήμερων κολάκων, οι οποίοι κοιτάνε το προσωπικό και οικονομικό τους συμφέρον… Σε καμία περίπτωση δεν αποποιούμαι τις καλές στιγμές και τις πολύτιμες εμπειρίες που κέρδισα εκεί μέσα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επρόκειτο να καταλήξω «αυλικός» και «δουλοπρεπής» για να κερδίσω την εύνοια του βασιλιά. Ούτε ποτέ πρόκειται να δαγκώσω τη γλώσσα μου για κανέναν και για τίποτα! Οφείλω να ευχαριστήσω τον κόσμο όμως, γιατί με στήριξε σ’ αυτήν μου την απόφαση και με ακολουθεί πιστά σε κάθε βήμα μου».

Δώστε μας μια δουλειά από Ελλάδα ή εξωτερικό, ανεξαρτήτως μουσικής, που σας τράβηξε τελευταία.

«Μια από τις πιο αξιόλογες πρόσφατες κυκλοφορίες στην hip-hop μουσική παγκοσμίως ήταν το τελευταίο album του Αμερικάνου rapper Common με τίτλο Finding Forever, το οποίο συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τον σύγχρονο soulful ήχο με έναν λυρισμό, ο οποίος τσακίζει κόκκαλα!!!».

Γιατί ο σύγχρονος ήχος του hip hop (dirty south-crunk, “RnB”, reggaeton) έχει απομακρυνθεί τόσο πολύ από την επονομαζόμενη «χρυσή εποχή» (early-mid 1990s);

«Κάθε μουσική κυκλοφορία σηματοδοτεί και την εποχή της αντίστοιχα. Η χρυσή εποχή και γενικότερα η δεκαετία του 1990 στη hip hop μουσική ήταν βασισμένη στο λεγόμενο «sampling» και σε πιο γήινους και ζεστούς ήχους. Αλλάζοντας οι εποχές και η τεχνολογία μαζί, ήταν φυσικό να έχουν έναν ισχυρό αντίκτυπο και στην εξέλιξη της μουσικής. Οπότε, απ’ τη στιγμή που ο σύγχρονος τρόπος ζωής κατάντησε fast-food, το ίδιο θα συνέβαινε και με την μουσική αναπόφευκτα…».

Ενημέρωσε μας για μελλοντικά σας πλάνα, καλλιτεχνικά, σχετικά με lives εμφανίσεις ή parties σας και πως μπορεί κάποιος να προμηθευτεί τη νέα σας δουλειά ή να επικοινωνήσει μαζί σας.

«Μέσα στο καλοκαίρι του 2008 θα πραγματοποιήσουμε αρκετές εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, με επικρατέστερα μέρη την Πάτρα, την Τρίπολη, τη Θεσσαλονίκη, τη Νάξο, τη Χίο, και άλλα πολλά. Όσον αφορά την Αθήνα ο κόσμος μπορεί να μας βρίσκει κάθε Τετάρτη από τις 30 Απρλίου στο Club Dekko (πρώην Bocca) στην περιοχή της Βούλας, όπου κάνουμε τα καλοκαρινά hip hop και RnB parties μας υπό την ονομασία Purple Reign μαζί με τον DJ S, τον Tns, τον DJ Priest, τον MC Βο, τη Shaya και πολλούς άλλους guests-έκπληξη! Το νέο μας cd με τίτλο Παραλίγο Διάσημοι ο κόσμος μπορεί να το βρει σε όλα τα μεγάλα δισκοπωλεία. Επίσης, όποιος επιθυμεί να επικοινωνήσει μαζί μας μπορεί να μας βρει στη διεύθυνση: www.ominus-djs.gr».

Τέλος, όλη αυτή η ενασχόλησή σας με την μουσική τι εμπειρίες σας έχει αποφέρει;

«Σίγουρα μας έχει κάνει πιο σκεπτόμενους και εγκρατείς σαν χαρακτήρες αλλά μας έχει χαρίσει τόσο όμορφες στιγμές και εμπειρίες που δεν θα τις αλλάζαμε με τίποτα στον κόσμο».

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured