Σεπτέμβριος. Ολική επαναφορά, διατροφή, γυμναστήριο, σέρβις αυτοκινήτου, μετακομίσεις, ανακαινίσεις, μακροπρόθεσμα πλάνα, επαγγελματικοί στόχοι, δημιουργικός οίστρος. Προς το παρόν, η To Do List μπορεί να γεμίσει με όλα τα παρακάτω:

 

5 ταινίες να δείτε

7/9: Εύκολος Στόχος: Η Isabelle Huppert ενσαρκώνει την Maureen Kearney, υπαρκτό πρόσωπο, που το 2012, μέσα από τη θέση της στο συνδικάτο CFDT στην πολυεθνική Areva, αποκάλυψε ένα κρατικό μυστικό που συγκλόνισε την πυρηνική βιομηχανία της Γαλλίας. Το τίμημα για τη γενναιότητά της, όμως, ήταν μια βίαιη επίθεση που έφερε τα πάνω-κάτω στη ζωή της και της άφησε ανεπανόρθωτο τραύμα. Το πολιτικό θρίλερ του Jean-Paul Salomé έκανε παγκόσμια πρεμιέρα το 2022 στο φεστιβάλ Βενετίας, συμμετέχοντας στο τμήμα των Οριζόντων. Η ίδια η Maureen Kearney, με τη σύμφωνη γνώμη της οποίας ολοκληρώθηκε η ταινία, συγκλονίστηκε τόσο πολύ από την ερμηνεία της Huppert, που την πρώτη φορά που είδε το φιλμ, εγκατέλειψε την αίθουσα, μην μπορώντας να βιώσει εκ νέου ψυχολογικά τα όσα είχε περάσει.

 

14/9: Μυστήριο στη Βενετία: Στην μεταπολεμική Βενετία, την παραμονή των αποκριών, ο διάσημος ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό, πλέον συνταξιούχος κι αυτοεξόριστος, παρευρίσκεται απρόθυμα σε μία συνάθροιση πνευματιστών. Όταν ένας από τους καλεσμένους δολοφονείται, ο δαιμόνιος Πουαρό καλείται να λύσει το τρομακτικό μυστήριο. Τον Kenneth Branagh, ο οποίος βρίσκεται και πίσω από τη σκηνοθεσία της ταινίας, πλαισιώνουν μεταξύ άλλων οι Kelly Reilly, Tina Fey, Jamie Dornan και Michelle Yeoh. Μόλις δείτε το τρέιλερ θα αποφασίσετε πως είναι ό,τι πρέπει για θερινό.

 

14/9: Σιχάθηκα τον Εαυτό Μου: Αντιγράφω από το πρόγραμμα του περσινού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου η ταινία είχε προβληθεί σε πανελλήνια πρώτη:  Η Σίγκνε και ο Τόμας διατηρούν μια αρρωστημένη, ανταγωνιστική σχέση, η οποία παίρνει μια άσχημη τροπή όταν ο Τόμας αποκτά ξαφνικά αναγνώριση για το καλλιτεχνικό του έργο. Γνήσια αντιδραστική, η Σίγκνε επιχειρεί απεγνωσμένα να ανακτήσει το στάτους της δημιουργώντας μια νέα, αδίστακτη περσόνα, η οποία τρέφεται από την προσοχή και τη συμπόνια των άλλων. Μεταμφιεσμένη σε μια ταινία για μια δυσλειτουργική, τοξική σχέση, αυτή η «αντι-ρομαντική κωμωδία» είναι καταδικασμένη να γίνει επιδραστική, καθώς διατυπώνει ένα οξυδερκές σχόλιο για ένα συγκεκριμένο είδος μηδενιστικού ναρκισσισμού, χρησιμοποιεί ευφάνταστα τους κώδικες του «dead-pan», ανέκφραστου χιούμορ, αλλά και ακροβατεί στο επισφαλές νήμα που χωρίζει (ή ενώνει) την αμήχανη σάτιρα και με τη μεθοδική ωμότητα.

 

27/9: Η Υπέροχη Ιστορία του Χένρι Σούγκαρ: Λίγους μόλις μήνες από την έξοδο του Asteroid City στις αίθουσες, άλλη μία ταινία του Wes Anderson έρχεται, στη μικρή οθόνη αυτή τη φορά και με διάρκεια μόλις μισή ώρα και επτά λεπτά. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από έναν τζογαδόρο που καταφέρνει να σφραγίσει τα μάτια του, διατηρώντας την όρασή του, πράγμα που τον οδηγεί σε μια σειρά κομπίνες με χαρτιά, προκειμένου να πλουτίσει εύκολα και γρήγορα. Το The Wonderful Story of Henry Sugar είναι βασισμένο σε ομώνυμη ιστορία του Roald Dahl και θα προβληθεί αρχικά στο Φεστιβάλ Βενετίας, όπου ο σκηνοθέτης θα τιμηθεί με το βραβείο “Cartier Glory to the Filmmaker”, κι έπειτα στο Netflix, το οποίο εξάλλου έχει αποκτήσει τα δικαιώματα όλων των βιβλίων του διάσημου Βρετανού συγγραφέα…

wes-anderson-henry-sugar-1

27-30/9: Tο 29o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας έρχεται από 27 Σεπτεμβρίου μέχρι 9 Οκτωβρίου 2023, με το πλήρες πρόγραμμα να ανακοινώνεται σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 20/9. Μία από τις πρώτες ταινίες που έχουν ανακοινωθεί είναι το Το How to Have Sex της πρωτοεμφανιζόμενης Βρετανίδας Molly Manning Walker, το οποίο - γυρισμένο στα Μάλια της Κρήτης σε συμπαραγωγή με την ελληνική Heretic- απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο τμήμα του Φεστιβαλ Καννών «Ένα Κάποιο Βλέμμα». Για περισσότερες πληροφορίες και ανακοινώσεις μείνετε συντονισμένοι στα social media του Φεστιβάλ.

 nyxtes-premieras-2023-poster

 

5 events να πάτε

2/9: Η σειρά συναυλιών Parklife στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζει τους Orchestra Baobab, ένα από τα πιο εμβληματικά συγκροτήματα στην ιστορία της world μουσικής, που έρχεται να μας ταξιδέψει στους χορευτικούς ρυθμούς της αφρικανικής ηπείρου. Είσοδος ελεύθερη. Περισσότερα εδώ.

16/9: Έπειτα από τέσσερα χρόνια απουσίας, οι Allah-Las, ένα από τα σταθερά αγαπημένα συγκροτήματα του ελληνικού ραδιοφώνου, ανεβαίνουν στη σκηνή της Τεχνόπολης για να μας χαρίσουν «μια βραδιά γεμάτη '60s νοσταλγικά beats ντυμένα με μια ονειρική, χρωματιστή ψυχεδέλεια». Περισσότερα εδώ.

22 & 23/9: Το Αγοραφοβικό Φεστιβάλ, ένα φεστιβάλ δύο ημερών και δύο σκηνών, στον πολυχώρο ΠΛΥΦΑ, διερευνά την ηχητική και καλλιτεχνική ταυτότητα ενός μεγάλου μέρους του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος της εγχώριας σκηνής. Την επιμέλεια φέτος αναλαμβάνει ο Άρης των My Wet Calvin. Μεταξύ άλλων εμφανίζονται οι Σtella, The Boy, Τα Παιδιά της Παλαιότητας, The Callas, Sillyboy’s Ghost Relatives, Pan Pan, Nalyssa Green και My Wet Calvin. Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

29/9: Οι God is an Astronaut, το ιδιαίτερα δημοφιλές στη χώρα μας post-rock σχήμα από την Ιρλανδία, μετά από 5 χρόνια απουσίας, επιστρέφει στην Αθήνα, στο Gagarin 205, για μια best-of συναυλία στο πλαίσιο της "20th Anniversary Tour" τους. Περισσότερα εδώ.

29 & 30/9: Οι εκρηκτικοί IDLES, μία από τις πιο πολυσυζητημένες rock μπάντες αυτήν τη στιγμή παγκοσμίως, έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για δύο εμφανίσεις στο Θέατρο Βράχων, στο πλαίσιο του Plisskën Festival. Αναλυτικά το line-up των δύο ημερών εδώ.

agorafobiko-2023-cover-photo

 Διαβάστε επίσης: Όλες (μα όλες) οι συναυλίες που περιμένουμε το φθινόπωρο 

Μείνετε συντονισμένοι στην ατζέντα και τα συναυλιακά νέα του Avopolis (διεθνή και ελληνικά) για πολλά περισσότερα live music events, δείτε ανταποκρίσεις και φωτογραφίες από όλες τις μεγάλες συναυλίες στην ενότητα LIVE.

5 σειρές να παρακολουθήσετε

The Changeling: Βασισμένο στο ομότιτλο best seller του Victor LaValle, το νέο ψυχολογικό θρίλερ του Apple TV+ αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής γυναίκας που μόλις βλέπει τις μεγαλύτερες επιθυμίες της να γίνονται πραγματικότητα -και αφότου αποκτά το πρώτο της παιδί- εξαφανίζεται μυστηριωδώς, αφήνοντας πίσω της τον σοκαρισμένο σύζυγό της να προσπαθεί με κάθε κόστος να μάθει τι συνέβη. Με τον LaKeith Stanfield στον πρωταγωνιστικό ρόλο και την Melina Matsoukas πίσω από την σκηνοθεσία του πρώτου επεισοδίου, από τα οκτώ συνολικά. Πρεμιέρα 8 Σεπτεμβρίου.

 

The Morning Show (Σεζόν 3): Ένας κολοσσός της τεχνολογίας εκδηλώνει το ενδιαφέρον του στο τηλεοπτικό δίκτυο UBA και ένας ζάπλουτος επιχειρηματίας (Jon Hamm) εκδηλώνει το ενδιαφέρον του στην Alex (Jennifer Aniston), συγκεκριμένα. Θέλουμε καιρό να κάνουμε binge αυτό το καλοφτιαγμένο saga με την Jennifer Aniston και τη Reese Witherspoon σε ρόλο τηλεπαρουσιαστριών, τώρα που στο cast προστέθηκε και ο "Don Draper", μάλλον ήρθε η ώρα μας. Πρεμιέρα στο Apple TV+, με διπλό επεισόδιο, στις 13 Σεπτεμβρίου.

 

The Other Black Girl: Η Nella (Sinclair Daniels) ενθουσιάζεται μόλις μαθαίνει ότι η Hazel (Ashleigh Murray προσλήφθηκε στο ίδιο τμήμα με εκείνην στον εκδοτικό οίκο Wagner Books. Τι καλά, δεν θα είναι πια η μόνη μαύρη υπαλληλος της εταιρείας! Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που η φάση θα αρχίσει να γίνεται περίεργη, πολύ περίεργη… Αυτό που ξεκινά σαν «ελαφρύ workplace drama» εξελίσσεται σε ψυχολογικό θρίλερ για γερά στομάχια, βασισμένο στην ομώνυμη δημοφιλή νουβέλα της Zakiya Dalila Harris. Πρεμιέρα στο Hulu στις 13 Σεπτεμβρίου.

 

Sex Education (Σεζόν 4): Σε περίπτωση που αισθάνεστε πως έχει ακόμα κάτι να σας δώσει αυτή η σειρά (ή αν απλά δεν αντέχετε να αφήνετε πράγματα στη μέση) η 4η σεζόν του ιδιαίτερα δημοφιλούς και στην Ελλάδα teen drama Σεξουαλική Αγωγή έρχεται στο Netflix στις 21 Σεπτεμβρίου.

 

The Continental: From the World of John Wick: Spin-off και prequel του επιτυχημένου κινηματογραφικού franchise με τον Keanu Reeves, το The Continental παρακολουθεί τη ζωή του Winston Scott σε νεαρή ηλικία, εξερευνώντας το παρελθόν του γνωστού ξενοδοχείου για δολοφόνους. Τον Winston Scott (τον οποίο στην ταινία υποδύεται ο Ian McShane) εδώ ενσαρκώνει ο Colin Woodell, ενώ στη σειρά πρωταγωνιστεί και ο Mel Gibson στον ρόλο του Cormac, που ήταν επικεφαλής του ξενοδοχείου στα 70s. Το πρώτο επεισόδιο έρχεται στο Amazon Prime στις 22 Σεπτεμβρίου, με τα δύο επόμενα να ακολουθούν στις 29 Σεπτεμβρίου και στις 6 Οκτωβρίου. Σημειωτέον ότι το κάθε επεισόδιο της σειράς κόστισε σχεδόν όσο το πρώτο John Wick του 2014. Ka-ching!

 

5 μέρη να επισκεφθείτε

Τη Φouska στο Παγκράτι που άνοιξε μόλις τον Ιούλιο, για “cocktails & bites”.

Το Deos στον Πύργο Απόλλων δίπλα στο μετρό Πανόρμου, την πιο ψηλή ταράτσα της πόλης (80 μέτρα πάνω από το έδαφος), για dinner με θέα 360 μοιρών.

Το «απελευθερωμένο και ανοιχτόμυαλο» club Smut, που άνοιξε μόλις τον Ιούνιο, για νύχτες με «techno, house και κάθε είδους εκλεκτική μουσική που φιάχνεται με αγάπη και πάθος».

Το ĒRE Athens στην Ερεχθείου για χειροποίητα design διακοσμητικά αντικείμενα, καφέ, passionfruit cheesecake και σπιτικές τάρτες.

To Ρίνι Δίπλα στο Μουσείο για καφέ, brunch, lunch, κέικ σοκολάτα-μπανάνα και dulce di leche, crepe Suzette με βερίκοκα και δυόσμο και άλλες λιχουδιές.

to-rini

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured