To 2024 θα είναι μια υπέροχη χρονιά, το μυρίζομαι ήδη πως θα παίξει μακελειό με τις ελληνικές κυκλοφορίες. Ήδη έχω μαζεμένες αρκετές περιπτώσεις που θα εξεταστούν διεξοδικά μέσα από το Παρατηρητήριο και χαίρομαι πολύ με αυτή την εξέλιξη. Μέχρι να πέσω στην «φλύαρη» κατάσταση μου, αρκούμαι να τσιγκλάω κόσμο μέσα από τις ερωτήσεις μου. Ο Δημήτρης Νικολής των KIVA το επόμενο θύμα του Θαλάμου Επικοινωνίας, με αφορμή την κυκλοφορία του debut αλμπουμ τους, με τίτλο An Elegy of Scars and Past Reflections. Πάμε να δούμε τι έχει να πει.

Καλωσορίζουμε στον Θάλαμο Επικοινωνίας τον Δημήτρη Νικολή, τον τραγουδιάρη μιας φρέσκιας μπάντας που ακούει στο όνομα Kiva και ξεκινάμε ευθύς αμέσως την αλληλεπίδραση μαζί του με την προφανέστατη ερώτηση: τι στον μπούτσο σημαίνει KIVA και τι συμβολίζει για το μουσικό σας σχήμα;

Γεια χαρά Επίτροπε, καλώς ανταμώσαμε! Στο ψητό λοιπόν… “kiva” είναι ένας χώρος που χρησιμοποιείται από τους ιθαγενείς Αμερικάνους για τελετές και πολιτικές συναντήσεις. Το όνομα το σκέφτηκα ένα βράδυ που χάζευα ένα ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση. Μου κέντρισε το ενδιαφέρον το concept πίσω απ’ αυτό και ο μυστικισμός που αποπνέει, και έδεσε τέλεια με το ύφος και τη μουσική μας.

Δηλαδή θες να μας πεις ότι όλα αυτά τα χρόνια, τόσα καουμπόικα μας λένε ψέματα; Οι ιθαγενείς της Αμερικής δεν είχαν φτερά στο κεφάλι και δεν χόρευαν γύρω από φωτιές κάνοντας άναρθρες κραυγές; Έκαναν και πολιτικές συζητήσεις ρε συ; θα μας τρελάνεις;;;

Θα σε στεναχωρήσω αλλά θέλω επίσης να σε ενημερώσω πως δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης και επίσης στο "...And Justice for All" δεν υπάρχει μπάσο (γέλια). Για να είμαστε ακριβείς και επειδή σεβόμαστε το κοινό μας και θέλουμε να του δίνουμε σωστές πληροφορίες, να επισημάνουμε ότι μιλάμε για το Νοτιοδυτικό κομμάτι της Αμερικής, προς New Mexico μεριά σαν να λέμε.

Τι τρομερά πράγματα μπορεί να μάθει κάποιος στον Θάλαμο της Επικοινωνίας… Οι KIVA παίζουν σκοτεινή μουσική, το καταλαβαίνεις και από το εξώφυλλο, χωρίς καν να ακούσεις νότα. Είστε σκοτεινοί, περίεργοι τύποι ή όλα είναι κατασκευάσματα του μάρκετινγκ;

Αν μας ενδιέφερε τόσο το μάρκετινγκ τότε θα είχαμε καταστρώσει πλάνο για το promotion του δίσκου, με πρεμιέρες, single, teasers και άλλες τέτοιες φανφάρες. Απ' την άλλη, μην αρχίσετε και μας ψάχνετε στα βουνά και σε σπηλιές.

Ωχ, πάλι σε πρωτοπαλίκαρα του underground πέσαμε. Τρία χρόνια θάλαμο επικοινωνίας, ούτε έναν rock star δεν βρήκα. Μήτσο, για πες μου για τον δίσκο τώρα: An Elegy of Scars and Past Reflections, τίτλος που τον θυμάσαι εύκολα, νομίζω. Αντιλαμβάνεσαι ότι θα το λέμε μεταξύ μας «το έλεγκι» ε;

Κανένα πρόβλημα, Επίτροπε. Είμαστε λαϊκά παιδιά εμείς, έχουμε μεγαλώσει στον Πειραιά και τα περίχωρα. Η αλήθεια είναι ότι ο τίτλος είναι λίγο μακρόσυρτος, αλλά ταιριάζει με τη μουσική μας θα έλεγα. Όπως λέει και το γνωστό meme, στην τελική... «εμένα μου άρεσε».

Και μένα μου άρεσε που ένα από τα στοιχεία των τραγουδιών σας είναι οι «σχετικά μεγάλες διάρκειες» χωρίς τα βαρετά post απλώματα. Πιστεύεις πως είστε περισσότερο sludge από post;

Για εμάς έχει να κάνει περισσότερο με τη ροή του κάθε κομματιού. Τι ταιριάζει ώστε να κυλάει ωραία και σωστά, χωρίς να χάνεται το ενδιαφέρον. Για κάποιους από την μπάντα, το post είναι η αδυναμία τους, για κάποιους άλλους ο πιο σκληρός sludge ήχος ή τα πιο doom περάσματα, οπότε ό,τι δουλεύει το κρατάμε. Η μίξη αυτών και προφανώς, περισσότερων επιρροών, έχει να κάνει με την αισθητική του καθενός και είμαστε πολύ τυχεροί που οι αισθητικές όλων ταιριάζουν και «δουλεύουν» μαζί και έχουμε αυτό το αποτέλεσμα.

Χαίρομαι που χαίρεστε και μιας που πιάσαμε τους μουσικούς, να πω ότι στα drums είδα ένα πιο γνωστό ονοματάκι (ο Στέφανος από Allochiria) ενώ στο κομμάτι Delusion τραγουδάει κ ο Victor από τους Δανούς LLNN. Νιώθεις πως οι KIVA δεν ξεκινάνε από το σημείο μηδέν και έχουν την γνώση να σκιπάρουν όλες αυτές τις αδέξιες καλλιτεχνικές κινήσεις ενός νέου ξεκινήματος;

Γενικά μπορούμε να πούμε ότι όλοι όσοι απαρτίζουμε την μπάντα έχουμε κάνει κάμποσα χιλιόμετρά στην ελληνική underground σκηνή. Το λες ότι «πάμε και για service σύντομα». Και ο Στέφανος, όπως πολύ σωστά ανέφερες και ο Αντώνης παλιότερα με τους Amniac, ο Γιώργος με Euphrosyne, Mind Ripple, Solarmonkeys, Sober on Tuxedos αλλά και ο υποφαινόμενος με Amniac, Spacement κ.α. Υπάρχει σίγουρα η γνώση και οι βάσεις για το τί και το πώς πρέπει να γίνει αλλά πρακτικά είμαστε ένα νέο project και πρέπει να αρχίσουμε απ' τα χαμηλά και σιγά-σιγά να αναρριχηθούμε στο «Έβερεστ του post metal της Ελλάδας».

Μην ξεχάσετε τις μπουκάλες οξυγόνου ρε μάγκες και σας κοπεί η ανάσα…(γέλια). Συγνώμη για την διακοπή, συνέχισε.

Συνεχίζω: Όσον αφορά το guest με τον Victor, είχαμε ανακαλύψει μουσικά τους LLNN μέσα απ'το “Deads”, που μας έκαναν φοβερή εντύπωση, και απ' μετά την επίσκεψη που μας έκαναν τον Σεπτέμβρη του 2022, παρέα με τους The Ocean, είχαμε μια πρώτη επικοινωνία. Έσκασε η ιδέα ότι τα πιο hardcore screams του Victor θα ταίριαζαν γάντι στο “Delusion” και θα έδιναν μια ωραία αντίθεση σε σχέση με τη δική μου χροιά.

Η δική σου φωνή είναι πιο ντεθομεταλλάδικη για τον μέσο φασαίο ποστ χαρντκορα, το έχεις καταλάβει ε;

Η αλήθεια είναι ότι αυτό που λες έχει πέσει στην αντίληψη μου αλλά προσωπικά το λαμβάνω σαν κάτι θετικό. Είναι ένα απ' τα πολλά στοιχεία που προσπαθούμε να παντρέψουμε στη μουσική μας. Δεν επιθυμούμε να μπούμε σε κουτάκια. Έχω ακούσει πολλούς να μας χαρακτηρίζουν doom, άλλοι sludge, άλλοι post. Ιt is what it is. Ό,τι ακούγεται σωστό και ταιριαστό στα δικά μας αυτιά έχει θέση στους Kiva και με αυτό σαν γνώμονα, πορευόμαστε.

Δηλαδή γουστάρετε και Autopsy; Πρόσεχε τι θα απαντήσεις; Από μια απάντηση κρέμεται η παρουσία σου στον θάλαμο αυτή την στιγμή...

Ωχ…ωχ…ωχ.... Μπορώ να σου πω γενικά ότι περισσότερο εγώ, άντε και ο Γιώργος έχουμε και τέτοιες καταβολές, προς παραδοσιακό death metal. Γουστάρουμε ναι, δεν τους ακούμε και κάθε μέρα ρε παιδί μου αλλά μπάντες όπως οι Death, Obituary, Morbid Angel, Suffocation και άλλες τόσες (don't get me started..) έχουν παίξει πολύ στα walkman μας και στα diskman μας παλιότερα αλλά και digital πλέον στην εποχή μας.

Ε άμα είχαν παίξει και στο walkman σου, σε αφήνω ήσυχο, από σεβασμό για την ηλικία σου. Λοιπόν επόμενο ερώτημα για τον δίσκο: Στο κομμάτι "From the Ego of our Anchestors", έχω μια μικρή εντύπωση, διαβάζοντας τους στίχους πως έχετε λίγο θέμα με τις θρησκείες, χωρίς να το περιορίζετε στην αντιχριστιανική black metal θεματολογία. Έχω πέσει μέσα ή έξω και γιατί;

Έχεις πέσει μέσα κατά το ήμισυ. Η θεματολογία του δίσκου βασίζεται πολύ στην ουσία της ψυχής του ανθρώπου. Υπήρξαν πολλές επιρροές από βιβλία, ταινίες, ντοκιμαντέρ ή οτιδήποτε μπορεί να μας είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον εκείνη την περίοδο. Συγκεκριμένα όμως το “From the Ego of Our Ancestors” που ανέφερες, λυρικά είναι επηρεασμένο από την αλληγορία του σπηλαίου, της Πολιτείας του Πλάτωνα, ειδικά στο πρώτο του μισό.

Έχω χρησιμοποιήσει και εγώ την αλληγορία του Σπηλαίου για τους χατζημεταλλαδες που ακούνε αλυσοδεμένοι μόνο μάνογουορ και μέηντεν, μέχρι που φτάνω εγώ και τους ελευθερώνω και τους βγάζω από την σπηλιά και τους βάζω να ακούσουν KIVA. Το πούλησα καλά;

Επίτροπε... Προσλαμβάνεσαι. Η θέση του σόσιαλ μίντια έξπερτ είναι δικιά σου! Νομίζω πωε όχι μόνο ο Πλάτωνας αλλά και ο μαθητής του ο Αριστοτέλης αλλά και ο μεγάλος δάσκαλος  όλων, ο Σωκράτης, θα ήταν υπερήφανοι για σένα, που μεταλαμπαδεύεις αυτή τη γνώση στους δέσμιους χατζημεταλλάδες αυτής της δύστυχης χώρας.

Και εσύ ωραία την πουλάς την Επιτροπή ρε μπαγάσα. Πούλα και λίγο KIVA, όμως. Γι’ αυτό κάνουμε την συνέντευξη, εξάλλου.

Η αλήθεια βρίσκεται... όχι στους Σεξ Πίστολς. Ούτε... εκεί έξω. Η αλήθεια βρίσκεται στους KIVA. Πλάκα κάνουμε, εννοείται. Μη μας την πέσουν οι χατζηπανκάδες εκεί έξω και οι X-Files νέρντουλες.

Τέλειος είσαι. Και μου έδωσες τρομερή πάσα για μια φοβερή ερώτηση, που θα πρέπει να πω ακόμα μια φορά μπράβο στον εαυτό μου. Έρχεται ένας εξωγήινος επίσκεψη στον όμορφο πλανήτη μας και για καλή/κακή του/μας τύχη πέφτει πάνω σε ένα τραγούδι από «το έλεγκι». Το ακούει προσεκτικά, απομαγνητοφωνεί τους στίχοι, ξαναμπαίνει στο διαστημόπλοιο του και επιστρέφει μια εβδομάδα αργότερα μαζί με τους φίλους του και ξεκινούν invasion αφανίζοντας το ανθρώπινο είδος. Ποιο κομμάτι σας άκουσαν και γιατί;

Κατ' αρχάς να πούμε ότι αν γίνεται αυτό το υποθετικό σενάριο, θα μας κάνουν τεράστια χάρη οι αδερφοί εξωγήινοι. Θα μας βγάλουν και από τη δύσκολη θέση. Εν συνεχεία τώρα, θα έλεγα ξεκάθαρα ότι άκουσαν το τελευταίο (σ.Ε. και καλύτερο;) κομμάτι του δίσκου που έχει τίτλο "Voracious Soul". Καταλαβαίνεις και απ' τον τίτλο πως αναφέρεται στην αδηφάγα ψυχή του ανθρώπου, που έχει φτάσει τον πλανήτη στο χείλος της καταστροφής, χωρίς καμία ελπίδα πλέον και το μόνο που μένει να κάνει είναι να περιμένει καρτερικά το τέλος.

Έτσι αισιόδοξα θα ήθελα να κλείσουμε αυτήν την επικοινωνία, μέσα σε κλίμα που αρμόζει στον ήχο των Kiva. Δημήτρη σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου, θα ήθελα να μου δώσεις μαζί με την αποφώνηση και μια χάρτα των άμεσων σχεδίων σας.

Πάντα με μια αισιόδοξη νότα! Ευχαριστούμε πολύ για την ενδιαφέρουσα κουβέντα Επίτροπε. Να πούμε ότι στα πολύ πολύ άμεσα σχέδια της μπάντας είναι να κυκλοφορήσει ο δίσκος σε φυσική μορφή, για όλους εμάς τους ρομαντικούς, που κάνουμε συλλογή ακόμα. Καλώς εχόντων των πραγμάτων τέλος του μήνα, αρχές του επόμενου, θα έχουμε στα χέρια μας σε πρώτη φάση τα digipack CDs και αργότερα μέσα στον χρόνο (αν έχουμε λεφτά...) θα προκύψει και βινύλιο. Επίσης προς Απρίλη, μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως θα γίνει και live παρουσίαση παρέα με δύο πολύ δυνατές μπάντες. Σου δώσαμε ήδη αποκλειστικότητα! Περισσότερες πληροφορίες σε λίγες μέρες, οποτε stay tuned στα social της μπάντας (FB, IG) για ανακοινώσεις!

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured