Κάλιο αργά παρά ποτέ λένε στο χωριό, στην Θεσσαλονίκη το λένε "χαλλλλαρά" με παχύ το λου. Εξαντλήθηκα με την 200αρα λίστα που κάλυψε ολόκληρο το 2023 σαν ζεστή νουτέλα πάνω σε ψωμάκι χωριάτικο, όμως η αλήθεια είναι ότι αμα τρως και κάθε μέρα το ίδιο πρωινό το βαριέσαι λιγάκι. Οπότε επιστρέφω στο πόστο μου και για αρκετό καιρό θα επικοινωνώ με όμορφους καλλιτέχνες που μου κάνουν εντύπωση και αξίζουν να λάβουν το ενδιαφέρον σας. Για σήμερα φιλοξενώ στον Θάλαμο Επικοινωνίας τους Psyanide, που κυκλοφορούν το δεύτερο αλμπουμ τους, με τίτλο Vertigo και παίρνουν κεφάλια. Ο Κώστας Αλβανός (Κ) που παίζει κιθάρα και ο Διονύσης Κλόκας (Δ) που γκαρίζει, μας χαρίζουν το κέφι και τις σκέψεις τους, σε μια αλληλεπίδραση που πήγε τέλεια. Πάρτε μάτι.

Φίλε Κώστα, φίλε Διονύση, σας καλωσορίζω στον Θάλαμο Επικοινωνίας, όπου ελπίζω να έχετε μια ευχάριστη διαμονή.

Κ - Καλησπέρα Επίτροπε!

Δ - Καλησπέρα Επίτροπε! Τιμή μας!

Είστε μια νέα μπάντα δεκαετίας, με λίγα χιλιόμετρα και εσχάτως δερμάτινα σαλόνια, ζαντολάστιχα και GPS οθονάρα πλοήγησης. Θέλω σαν καλοί πωλητές να μου μιλήσετε για την μηχανή της μπάντας; Τι φόραγε το 2014 και τι φοράει το 2024;

K - Το 2014 βγάζαμε δίπλωμα και δεν ξέραμε να στρίβουμε! To 2018 πήγαμε να τρέξουμε σε πρωταθλήματα Ευρώπης με τον πρώτο μας δίσκο, αλλά η παγκόσμια πανδημία μας έφαγε το μοτοσακό (όπως όλων). Το 2024 με όλη την εμπειρία που αποκτήσαμε και τα μαθήματα που πήραμε μπορούμε να πούμε ότι είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε αγώνες με πολύ υψηλές ταχύτητες και να πάμε όσο πιο ψηλά γίνεται!

Επιβεβαιώνω πως τα γκάζια είναι τσίτα στο φετινό σας άλμπουμ, ελπίζω να σας πάει μακριά. Από διόδια και μπενζίνα πως πάμε μάγκες;

K - Από διόδια προπληρώσαμε pass και προσπαθούμε να το πάμε όλο ευθεία αλλά ανά τόσο μπαίνει ένας λίγο πιο μακρινός προορισμός. Το οποίο θέτει λίγο τις βενζίνες εκτός προϋπολογισμού γιατί Ελλάδα είσαι, θες δε θες έχεις ένα ταβάνι στο budget. Παρόλα αυτά, τον τελευταίο καιρό έχουμε λάβει τρελή στήριξη από τον κόσμο στα live μας, το οποίο μας λύνει τα χέρια και μας δίνει πάτημα να κοιτάμε όχι μόνο εντός αλλά και εκτός της χώρας.

psyanide photo band

Ας τα πιάσουμε από την αρχή. Το εικαστικό του νέου σας άλμπουμ θα σας βοηθήσει πολύ σε αντίθεση με το αμέσως προηγούμενο, που ήταν κομματάκι πιο αδύναμο για να είμαι ευγενικός κάτι που δεν το συνηθίζω. Από αισθητική μέσα στην μπάντα, ποιος τραβάει το κουπί; Είναι δημοκρατικές οι αποφάσεις στις επιλογές της «εικόνας» της μπάντας ή επικρατεί ο πιο δυνατός, ο νόμος της ζούγκλας κ.τ.λ.;

Δ - Στην αρχή το πηγαίναμε φουλ δημοκρατικά, με πενιχρό budget, τερματισμένο από ιδέες 5 διαφορετικών εφήβων, που σημαίνει πως είχαμε και πιο ανώριμο αποτέλεσμα. Μεγαλώνοντας καταλαβαίνουμε πως ο καθένας μας τα πάει καλύτερα από τους άλλους σε διαφορετικά πράγματα. Παρολαυτά, πριν δοθεί το τελικό ΟΚ για το οτιδήποτε, περνάει από κριτική επιτροπή και μάλιστα αυστηρή.

Αυτό με την μονομελή Επιτροπή 4 ατόμων μου αρέσει, μάλλον θα το υιοθετήσω.

(γέλια) Δ - Αν συμφωνούμε όλοι και το αποτέλεσμα ταιριάζει σε όλους, τότε περνάμε στο επόμενο στάδιο. Όμως δεν αναφέρουμε ποτέ ποιος κάνει τι, ποιανού ιδέα ήταν, ποιος το έγραψε κλπ. Το όνομα που μπαίνει μπροστά είναι της μπάντας και μόνο της μπάντας.

Ένας για όλους και όλοι για έναν, είμαι σίγουρος πως παίζει πολύ ξιφομαχία στα καμαρίνια (πονηρό κλείσιμο ματιού). Πάμε να μιλήσουμε για το concept του Vertigo άλμπουμ και ας το πιάσουμε από τον τίτλο που μεταφράζεται στα ελληνικά σε Φερτιγκο και σημαίνει Ίλιγγος. Γιατί πάθατε Ίλιγγο ρε μλκες; έχετε υψοφοβία, έχετε λαβύρινθο, είστε έγκυοι; Έχετε κοιταχτεί σε κανένα γιατρό;

Δ - Κοίτα η μουσική και το πως θα πάνε οι φωνές ήταν κατά ένα μεγάλο μέρος έτοιμα πριν τις καραντίνες, το στιχουργικό όχι και τόσο. Μέσα στην πανδημία πέρασε αρκετά από το μυαλό μας να ξεπεράσουμε την υψοφοβία μια και έξω. Αυτό οδήγησε σε μια αναπόφευκτη ενδοσκόπηση, όπου έγινε φανερό ότι η απόσταση μέχρι τον πάτο του μέσα  είναι μεγαλύτερη από αυτή που είχε το πεζοδρόμιο από το μπαλκόνι. Έτσι ήρθε η ώρα να αναμετρηθούμε με την υψοφοβία όντως πηδώντας, απλά προς τα μέσα. Και ιδού, το Vertigo.

Να επιβεβαιώσω πως το άλμπουμ ακούγεται φουλ μελετημένο και καλοστημένο και καλογραμμένο αλλά σε μια συνομιλία με τον Επίτροπο πρέπει να είσαι βέβαιος ότι θα αναφερθούμε για τον ελέφαντα στο δωμάτιο, αν και έχω αδυνατίσει αρκετά τους τελευταίους μήνες. Από το 1 έως το 10 πόσο Lamb of God είστε και γιατί;

Κ - Εσύ πόσο λες Επίτροπε από το 1 έως το 10; Έτσι να για να δούμε άποψη!

Εγώ θα έλεγα ένα 8,5 μπορείτε και καλύτερα, πχ να πετάξετε κανένα κλγδ από την σκηνή άμα ανέβει για stage diving...oops..sorry...

Κ – Ντροπή σου Επίτροπε…

Άνευ πλάκας, δεν νομίζω να έχει νόημα να αρνείστε την ομοιότητα του ύφους. Το καλό είναι ότι τα κομμάτια actually γαμάνε ίσως και αρκετά παραπάνω από τις τελευταίες δουλειές της επιρροής σας.

Κ - Όχι δεν αρνούμαστε τίποτα προφανώς. Όλες οι μπάντες έχουν μια μπάντα οδηγό. Και εμείς γουστάραμε τους LOG αλλά γουστάρουμε και έξτρα ατμόσφαιρα και μελωδία όπως άκουσες στον δίσκο! Θέλαμε να μπλέξουμε την Αμερική με την Σουηδία κάπως. Ευτυχώς δεν παίζουμε black metal, ρε επίτροπε που ακούγονται όλα σαν Mayhem.

Μπορείτε να το κάνετε στον επόμενο δίσκο ρε μάγκες. LAMB OF GOD BLACK METAL δεν ξανάγινε ποτέ, πρώτοι εδώ.

Κ – Μήπως να προσθέσουμε και λίγο Ρουβά για να τραβήξει στο ελληνικό κοινό;

Μόνο μεθυσμένους θαμώνες (κυρίως 40άρες) του 8ball Disco Parties σε βλέπω να τραβάς.

Δ - Εγώ θα έπαιζα και στα ντίσκο, δεν κολλάω.

Κ - Δεν μας χαλάει καθόλου, Επίτροπε. Fun fact πριν τα live ακούμε Σάκη Ρουβά για μπούμε σε mood.

Δ - Ακούτε* εγώ δεν συμμετέχω σε τέτοιες ανίερες τελετές.

Κ - Συμμετέχεις σε άλλες όμως.

Δεν θέλουμε άλλες λεπτομέρειες ρε μάγκες. Κρατήστε κ τίποτα κρυφό. Σταματήστε να παίζετε ρε γμμν και απαντήστε μου.

Κ – ΟΚ, λοιπόν σοβαρά τώρα. Απο το 1-10 η απάντηση ειναι "ΝΑΙ". Είναι από τις αγαπημένες μας μπάντες και τουλάχιστον εμείς οι δυο όταν τους είδαμε live στην Αθήνα κλαίγαμε.  Δεν νιώθουμε άσχημα όταν μας λένε ότι στη μουσική μας βρίσκουν ομοιότητες με ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα του σύγχρονου ήχου. Ίσα ίσα περηφάνεια νιώθουμε γιατί πλέον μας δηλώνουν πως αναγνωρίζουν μέσα στα κομμάτια και το δικό μας στυλ. Κατά την άποψη μας κάθε νέο group έχει μια μπάντα που επηρεάζεται και την παίρνει σαν οδηγό. Σε εμάς ακούγεται αρκετά το στυλ των Lamb of God αλλά θεωρούμε ότι έχουμε πολλά περισσότερα στοιχεία στην μουσική μας και όποιος ακούσει τον δίσκο και έχει ένα καλλιεργημένο μουσικό αυτί θα τα ακούσει! Ο δίσκος έχει στοιχεία post, black σίγουρα melodic death πράγματα τα οποία δεν τα ακούς και πολύ στους LOG. Σιγουρά αυτοί, όπως οι Machine Head, οι Gojira, οι The Haunted είναι βασικές μπάντες που μας επηρέασαν στον τρόπο γραψίματος. Θεωρούμε όμως ότι έχουμε μια ταυτότητα και συνδυάζουμε το groove με την ατμόσφαιρα και την μελωδία όπως εμείς θέλουμε και ότι αυτό ακούγεται μόνο ως Psyanide. Οπότε άντε να καταλήγαμε σε ένα 6 στα 10 για εμάς.

Πάνω από την βάση είστε, περνάτε στην επόμενη τάξη. The Haunted εποχή The Eye είναι κάτι ωραίο για να επηρεαστείς πάντως. Όχι ότι δεν μας αρέσουν κ τα δύο πρώτα. Μιας που μιλάμε για μουσικούλα, για ρίξε μου 2 μπάντες που θα έβγαινες τώρα περιοδεία μαζί τους, όχι από τις πολλές μεγάλες.

Κ - Αν επιλέγαμε θα λέγαμε τους Sylosis και τους Bleed From Within! Θεωρούμε είναι δύο μπάντες που πάνε μπροστά το είδος και σχετικά νέες και όχι ακόμα όσο μεγάλες τους αξίζει.

Σας το εύχομαι, να σας τύχει. Έχετε και 2 βίντεο, (επαγγελματικοτατα μπορώ να πω) που ενώ το πρώτο ακουμπάει στην πρακτικη "η μπάντα παίζει λαηβ σε έναν σκοτεινό χώρο, συνήθως εγκαταλελειμμένη αποθήκη παύλα βιοτεχνία ραφής εσωρούχων", στο πιο πρόσφατο για το Future Tense videο είχατε και ηθοποιούς. Δώσε λίγο info για το concept να βοηθήσουμε τα παιδιά να το δουν με άλλο μάτι το υλικό αυτό.

Δ - Κοίτα, υπήρξε μια προσπάθεια να αποδοθεί η φιλοσοφία του κομματιού σε εικόνα το οποίο δεν είναι και ο,τι πιο εύκολο. Γενικότερα το κομμάτι έχει μηδενιστικό ύφος, σαν να είχε το υποκείμενο την ευκαιρία να κοιτάξει από ένα παραθυράκι το όχι και τόσο μακρινό μέλλον και να βλέπει μόνο φωτιά και ερείπια.  Τι κάνεις όταν συνειδητοποιείς πως ο ρους της ιστορίας πλέον δεν αλλάζει; Πως πλησιάζουμε αναπόφευκτα στο τέλος μας; Αυτό το σκεπτικό το μετατρέψαμε σε ένα πιο εύπεπτο μήνυμα (μην ταράξουμε και τον ύπνο κανενός), το οποίο είναι ένας άνθρωπος που σπαταλάει τη ζωή του σε ανούσιες διαδικασίες, χάνει τους πάντες και σε ένα plot twist ο μελλοντικός του εαυτός, του γράφει προειδοποιητικά μηνύματα, τα οποία εν τέλει καίει. Παρολ'αυτά ο νεότερος εαυτός του καταφέρνει να τα βρει.

Ακριβώς αυτό, τίποτα άλλο, με λίγα λόγια. Τα κοινωνικοπολιτικά μηνύματα είναι πολύ καλοδεχούμενα αλλά θα θέλαμε πολύ να μάθουμε που σπαταλούν χρόνο οι Psyanide, εκτός από τις πρόβες τους; Τι αλλά ενδιαφέροντα έχουν; Γιατί θα τους κάναμε παρέα, μπορεί και όχι;

Δ - Καταρχάς, δεν υπάρχει απόσταση από αυτό που αντιλαμβάνεσαι όταν ακούς την μπάντα, με αυτό που θα αντιληφθείς όταν μας γνωρίσεις. Έχουμε την χαρά και την τύχη όλοι μας να είμαστε ο εαυτός μας όταν παίζουμε, να μην παριστάνουμε την σκηνική μας παρουσία ή τα μουσικά μας ακούσματα. Με f*cking μέταλ μεγαλώσαμε, από μωρά μαζευόμασταν και αράζαμε στο σαλόνι των δικών μου το οποίο κάναμε τριμπουρδελο υπό τα live video των Arch Enemy στην Αγγλία, τις συλλογές της Nuclear Blast το live in San Diego των  Metallica (με το οποίο μέχρι και σήμερα άνετα βάζω φωτιά το σπίτι μου).

Ψυχραιμία ρε μάγκες, αφήστε τα σπίτια ήσυχα. Προχωράμε.

Δ - Τώρα που θα μας βρεις για να πιούμε καμιά μπύρα; Εξαρτάται από το αν δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ ή αν έχουμε επιτέλους την ευκαιρία να μπούμε σε κανένα game ή παίζει ο Κώστας μουσική σε κανένα ροκομπαρο. Οπότε, είτε σε κάποιο από τα μπαρ της πόλης να πίνουμε το τρυπάκι μας μέχρι να μας ξαναφυτρώσει ή σε κάνα server στο Baldur’s Gate. Αλλιώς στο διάλλειμα για τσιγάρο στη δουλειά. Διάλεξε και πάρε.

Εννοείται διαλέγω Baldur’s Gate, αφού δεν καπνίζω και δεν πίνω. Οδεύοντας προς την λήξη της επικοινωνίας μας, μια ερώτηση για το κομμάτι που κλείνει τον δίσκο (με τον καλύτερο δυνατό τρόπο), το "Olēka"? Αρχικά τι σημαίνει ο τίτλος;

Δ - Olēka σημαίνει να καταλαβαίνεις ότι ο χρόνος γλιστρά ασταμάτητα μέσα από τα χέρια σου. Η αντίληψη του πόσος χρόνος έχει χαθεί και δεν γυρνάει πίσω. Ο φόβος ότι σπαταλάμε την ζωή μας.

psyanide 2

Το αντίθετο από το Carpe diem ένα πράγμα.. Και επειδή δεν θέλω να σπαταλάω άλλο τον πολύτιμο χρόνο σας (γιατί κινδυνεύω να με κάνετε τραγούδι) μια τελευταία ερώτηση για το άμεσο μέλλον σας. Έχετε κλείσει κανένα date για αθηναϊκό live, μετά την καταστροφή του 8ball πριν λίγες μέρες;

Κ - Θέλουμε πάρα πολύ να κατέβουμε Αθήνα και να παρουσιάσουμε τον δίσκο μας! Είναι στα σκαριά να κλείσει η ημερομηνία και θα ανακοινωθεί σύντομα!

Σας ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και είμαι σίγουρος ότι θα τα ξαναπούμε σύντομα. Η αποφώνιση δική σας.

Κ - Εμείς ευχαριστούμε Επίτροπε για τον χρόνο σου και το ενδιαφέρον! Θα τα πούμε σύντομα στην Αθήνα.

Δ - Επίτροπε εμείς ευχαριστούμε για την ευκαιρία! Ελπίζω να πέρασες όσο ωραία περάσαμε και εμείς!

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured