Παρθενογένεση: όρος που συνοδεύεται συνήθως από το αρνητικό μόριο «Δεν» και το ρήμα «υπάρχει» και χρησιμοποιείται κατά κόρον στη μετά ίντερνετ εποχή για να υποστηρίξει ότι κάποια εκδοχή της τέχνης, της ιστορίας ή της καθημερινότητας που επαναλαμβάνεται ή αντιγράφεται δεν είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται, αλλά κάτι εκ νέου ενδιαφέρον και άξιο viral  αποδοχής.

«Πάλι» τραγούδησε εξαιρετικά όπως το συνηθίζει η Μαρίνα Σάττι, στο single της πολυαναμενόμενης επιστροφής της. Μία πεντάδα δημιουργών μεταξύ των οποίων και o Saske υπογράφουν τους στίχους ενώ η μουσική, στον «ήχο της» πλέον, δίνει εκ νέου ζωή σε αυτό που ονομάζουμε σύγχρονη ελληνική pop και που είχε χρόνια τώρα απαξιωθεί.

Λίγο πριν την απόλυτη viral καταξίωση, δηλαδή το νούμερο 1 των τάσεων στο ελληνικό YouΤube -το μοναδικό στον κόσμο που θεωρεί τη θέση νο.1 στις YouTube τάσεις επιτυχία- οι (πάντα ανενημέρωτοι) πολιτιστικοί συντάκτες των τηλεοπτικών εκπομπών και οι απανταχού influencers αποθεώνουν την αισθητική του βίντεο, αφενός γιατί συντάχθηκε με τις κατευθυντήριες γραμμές των παριζιάνικων hipster κύκλων μόδας και αφετέρου, γιατί αποθεώνει με τον πιο κουλ/κιτς τρόπο την ελληνική παράδοση.

Στον πραγματικό κόσμο πάντως, όχι αυτόν των social media shares και εντυπώσεων, οι  παρατηρήσεις σχετικά με το viral βίντεο γέμισαν τα inbox των ενημερωμένων μουσικών συντακτών με καρέ καρέ αναλύσεις από προηγούμενα παγκόσμια αποδεκτά βίντεο που έγιναν σημεία αναφοράς για την δημιουργία του «Πάλι».

Στο επίκεντρο των επιρροών, δύο ονόματα που και η ίδια η Μαρίνα Σάττι θαυμάζει ιδιαίτερα, κυρίως για την αποδοχή που τους επεφύλαξε η μουσική βιομηχανία όταν (όπως η Σάττι τώρα) στήριξαν την αισθητική τους στην έθνικ καλτ κουλτούρα τους.

Ο λόγος ασφαλώς για τη Rosalía (που ηχοχρώματα από το αριστουργηματικό El Mal Querer αλλά και λίγο από το μανικιούρ ή τα κάδρα του “Di Mi Nobre” συναντάμε στο «Πάλι») ενώ αν μπορείτε να ανακαλέσετε το “Bad Girls” της M.I.A. που είχε σκηνοθετήσει ο Romain Gavras θα καταλάβετε ότι όλη η ιδέα του μοντέρνου κιτς, από τα άλογα, μέχρι τις σούζες, τα κορίτσια στις καρότσες, τους drifters, τις ομαδικές χορογραφίες με έθνικ ντυσίματα, διάολε, είναι όλα εκεί. Το πρωτότυπο, μέσα από την αισθητική και τη φωνή της καλύτερης που έπαιξε ποτέ το παιχνίδι της έθνικ κουλτούρας στην pop μουσική, είναι στο “Bad Girls” και είναι να απορείς πώς τόσος κόσμος που κάθε καλοκαίρι χορεύει ακόμα τα κομμάτια της M.I.A. δεν απάντησε στους influencers του ελληνικού ίντερνετ για τις «αντιγραφές» που έχει κάνει η Σάττι, προκειμένου να βγει με κουλ αισθητική το «Πάλι».

Μα δεν υπάρχει παρθενογένεση, χρυσέ μου, εσύ απλά μας αραδιάζεις μουσικές γνώσεις που «και καλά» διαθέτεις, ενώ πραγματικά το κορίτσι χιτάρει ασταμάτητα με ένα βίντεο προχώ αισθητικής που χίλια μπράβο στην ομάδα που το σκέφτηκε. Δίκαια θα της χαρίσουν την κορυφή στις τάσεις.

Στην Ελλάδα σίγουρα. Ακόμα και αν ξέρω πως παραπάνω από μία ντουζίνα ημερομηνίες περιμένουν τη Σάττι στο νέο της σπίτι, την γαλλική αγορά, θα ήθελα να δω τον διεθνή μουσικό τύπο να αντιδρά στην αισθητική του «Πάλι» και όλους εμάς που αποθεώνουμε να γινόμαστε λίγο πιο αυστηροί στην χρήση του όρου παρθενογένεση (δεν υπάρχει). 


 

Εδώ τα 5 singles που οδηγούν την λίστα μου με τα καλύτερα τραγούδια του 2021 μέχρι στιγμής.

 

Kings Of Convenience feat. Feist - "Catholic Country" (EMI)

https://www.youtube.com/watch?v=sI6NryLACaY

Όταν οι βασιλιάδες του cool by the pool επιστρέφουν με νέο δίσκο και στο πλευρό τους έχουν την Feist, ο κόσμος είναι ένα κλικ καλύτερος.

 

 Major Lazer - "Titans" feat. SIA & LABYRINTH (EMI)

Δεν είναι οι LSD, είναι η σειρά των Major Lazer να επιστρέψουν σε πίστες και ραδιόφωνα. Το "Titans" έχει μία ακόμα τεράστια εμφάνιση της SIA, με σεμιναριακή παραγωγή από τον μετρ του pop latino beat κύριο Thomas Wesley. 

 
 

Silk Sonic - "Leave The Door Open" (Warner)

Bruno Mars και Anderson. Paak αναρωτιούνται γιατί η Motown soul δεν ακούγεται όπως παλιά.

 


El Alfa "El Jefe" x CJ x El Cherry Scom - "La Mamá de la Mamá" (El Jefe Records)

Πότε δεν ήταν εύκολο να μοιράζεις «τυρί» στην πίστα χωρίς να το αντιλαμβάνονται οι μάζες. Εκ του, “Ain’t easy being cheesy”.

 

WeTurnToRed - "Make Me Weak” (PITS)

Με ρίζες στην Συρία και έδρα το Τορόντο η Shamanta Chandran aka WeTurnToRed είναι το μέλλον της εγκεφαλικής και με βάθος house. To "Make Me Weak" από το πρόσφατο Smoked Glass ep είναι το διαβατήριο της.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured