Mισό, τι είναι το τικ τοκ; Σίγουρα όχι νέο μουσικό κανάλι, αν και στην εγχώρια τηλεοπτική πραγματικότητα, θα μπορούσε.
Παρ' όλα αυτά, στα 2 με 3 Incoming προ του τέλους της δεκαετίας, ας ρίξουμε λίγο φως στο social network που μπορεί να αλλάξει την επόμενη. Γιατί, μεταξύ μας τώρα, o game changer αυτής της δεκαετίας ήταν τα socials και ο dump Trump.
Το TikTok είναι το πιο κοντινό app στο Instagram, σε περιπτώσεις πιο χαοτικό και σε άλλες πιο οργανωμένο. Ξεκίνησε από την Κίνα, ώστε τα Κινεζάκια να επικοινωνούν με έναν διαφορετικό τρόπο απ' ότι ο υπόλοιπος κόσμος. Και από τότε έχει στήσει τη φήμη του σαν μια βελτιωμένη έκδοση του Vine, με videos διάρκειας 15 δευτερολέπτων και lip synch εφαρμογή που το κάνουν α) underground, γιατί δεν το ξέρει όλος ο πλανήτης β) σούπερ φαν, ώστε να είναι ελκυστικό και στις ανά τον κόσμο μειονότητες. Καθόλου τυχαία, οπουδήποτε η ιστορία έχει φέρει σοβαρές συγκρούσεις με τον Δυτικό πολιτισμό το TikTok έχει κάνει μαζική εμφάνιση –βλέπε π.χ. αγορές όπως Κίνα, Ρωσία και ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης όμως και της Γερμανίας. Έχει δε μεγάλη πέραση και στη γειτονική μας Αλβανία, με τους εν Ελλάδι Αλβανόφωνους ράπερς να φέρνουν έτσι το trend και στη χώρα μας.
Έγραψα πριν λίγο «πιο χαοτικό», γιατί το TikTok είναι ικανό να σου δημιουργεί χάος σκέψης και άγχους, ειδικά αν ασχολείσαι με τα socials. Κάνεις δηλαδή log in και αναρωτιέσαι για ώρες πώς γίνεται ένας 17άχρονος από τη Ρωσία να έχει δεκάδες χιλιάδες followers και να ξέρει να βάζει σωστά πάνω στο video τα εφέ, τη μουσική, τα hashtags.
Αυτό είναι βέβαια που το κάνει και πιο οργανωμένο, συν η συνεργασία με το app Musical.ly. Εκεί δηλαδή που στο Instagram πρέπει να έχεις συνήθως το ηχητικό φόντο του χώρου σου (ή καθόλου), το TikTok σου δίνει την επιλογή α. να κάνεις lip synch ατάκες που επιθυμείς και που σε κάθε χώρα έχουν προκύψει ως trends (κάτι σαν το «καλώς» του Αλέξανδρου Τσουβέλα ή το «ρε μαλάκα, ρε μπρο» του Mad Clip) και β. να συγχρονίσεις στο στόρι σου είτε με ένα μουσικό θέμα που κάνει trending παγκοσμίως (εδώ είναι το κλειδί), είτε να ανεβάσεις ένα νέο δικό σου θέμα, με την ελπίδα ότι, αν κάνεις κάτι που θα γίνει viral, θα σπάσει μαζί και το κομμάτι.
Περισσότερα για το τι είναι το TikTok, σε αυτό το ενδιαφέρον άρθρο των New York Times, απ' όπου άλλωστε τα έμαθα κι εγώ. Αν τώρα πατήσατε το λινκ και είδατε ότι οι NY Times σας ζητάνε e-mail εγγραφή και άμεσα ψάχνουν για συνδρομή, αυτό είναι το μέλλον της online δημοσιογραφίας και πληροφόρησης. Θα τα πούμε όμως σύντομα (και) γι' αυτό.

Πίσω στο TikTok. Θα λήξει η χρονιά και θα καταγράψει στην ιστορία τον gay μαυρούλη ράπερ Lil Nas X με το "Old Town Road" να έχει αν όχι ΤΟ single, τότε σίγουρα ένα από τα singles του 2019. Όλο δε το virality συνέβη από το TikTok. Είτε δηλαδή η εταιρεία του, είτε ο ίδιος, πέρασε στους ακόλουθούς του ένα μπόμπα κομμάτι με μια viral χορογραφία. Όχι κάτι νέο – το είχαμε δει και στο Harlem Shake– αλλά εδώ έγινε ακόμα πιο οργανικά και ακόμα πιο οργανωμένα. Το κάθε πιτσιρίκι λοιπόν που κόλλησε με το τραγούδι, αρχικά το έκανε γιατί του το επέβαλλε το TikTok trend και έπειτα, αφού προφανώς λάτρεψε το "Old Town Road", έβαλε το μυαλό του να σκαρφιστεί περίεργα πράγματα που μπορεί να κάνει και θα χωρέσουν σε 15 δευτερόλεπτα, ώστε να δείξει τη διαφορετικότητά του ακούγοντάς το. Και μπουμ! Το "Old Town Road" πέρασε και στον κανονικό κόσμο και έγινε ό,τι ξέρουμε, φτάνοντας μέχρι και τις Grammy υποψηφιότητες.
Το νιώθω, όμως: σας φαίνεται θεωρητικό. Γι' αυτό πάμε σε κάτι που συμβαίνει τώρα. Στo "La La La" του Baby No Money. Νο. 3 στα Shazam trends της χώρας μας αυτή τη στιγμή και όσοι έχετε TikTok σίγουρα έχετε ήδη στοιχειωθεί από την ατάκα «Did I Really just forget the melody? No, na na na…». Δείτε εδώ πώς ο κόσμος το συνδυάζει με videos των 15 δευτερολέπτων.
Mιλάμε για εθισμό. Αν γελάτε με τα memes, από τα εγχώρια ancient memes μέχρι τα θρυλικά fuck jerry memes, τότε το TikTok είναι ικανό να καταναλώσει όλον τον ελεύθερο χρόνο σας. Αν είστε φαν της νέας ποπ μουσικής, θα ξεκινήσετε παράλληλα να ψάχνετε τα tracks. Είναι απίστευτη η extra δυναμική που δίνουν σε ένα κολλητικό και συνήθως διαφορετικό κομμάτι οι viral ιδέες και το πώς το ερμηνεύει μέσω microvideos ο απλός κόσμος.
Είναι λοιπόν προφανές ότι, για μία ακόμη φορά, η μουσική ξεπερνά τη βιομηχανία. Το TikTok ακόμα δεν αποδίδει τίποτα στους πνευματικούς δημιουργούς, ούτε στα labels, αλλά φαντάζεστε τώρα τη χαρά ενός καλλιτέχνη ή μιας εταιρείας, να βλέπει 15 δευτερόλεπτα από ένα τραγούδι να έχει αναπαραχθεί χιλιάδες ή και εκατομμύρια φορές. Θα είναι το πρώτο και βασικό σημάδι ότι σύντομα θα έχουν hit.

Μάλιστα, στην εν λόγω πλατφόρμα πολλές φορές αναγράφονται λανθασμένοι τίτλοι κομματιών ή αναγράφεται μόνο ο τίτλος του χαρακτηρισμού με τον οποίον κάποιος έκανε viral ένα meme, ένα sketch ή μια χορογραφία. Κοινώς, αν οι influencers του TikTok ξεχωρίσουν το όποιο νέο κομμάτι, αυτό μεταφέρεται παγκόσμια στην TikTok κοινότητα (που ξεκάθαρα ζει για το τι έχει πλάκα τώρα) και μαζί, τρόπον τινά, σπάει το επόμενο ντόπιο ή παγκόσμιο χιτ. Ούτε ο πάντα μπροστά Trent Reznor στα πιο περίεργα όνειρά του δεν θα το είχε δει να έρχεται. Ακόμα κι αν στην Ελλάδα μας είδαμε μέσα στο ’19 την "Παράνοια" του Νίνο να παίρνει δεύτερη ζωή χάρη στα Instagram stories του πρόεδρα Γιαννακόπουλου.
Ξανασκεφτείτε το, κάντε τον απολογισμό σας, αγνοήστε το ή βγάλτε το συμπέρασμά σας, αν βλέπετε μπροστά. Από τις εποχές που η εφηβική εκδοχή μου λάμβανε το promo sampler των Make Believe από τη Hitch Hyke για να το παρουσιάσει στην Αργειακή Ραδιοφωνία, μέχρι το περασμένο Σ/Κ που έβαζα από το ένα κινητό TikTok stories και με το άλλο έκανα Shazam για να ανακαλύψω τη νέα ποπ –και το βράδυ στο 48 Urban Garden τη μίξαρα και έβλεπα πόσος κόσμος ξέρει νέα χιτ, που εγώ παντελώς αγνοούσα– έχουν αλλάξει άπειρα. Και το περίεργο είναι ότι καθημερινά εξελίσσονται. Και μπορείς είτε να «καείς» κυνηγώντας τα, είτε να τα εκμεταλλευτείς, είτε να τα αγνοήσεις και να συνεχίσεις να ζεις με τις συνήθειες με τις οποίες μεγάλωσες: τα βινύλια, τα CD και ασφαλώς τις αγαπημένες σου κασέτες (who’s the old guy now, bruh?).
Tέλος, να ξεκαθαρίσουμε τα εξής. Κάποιος που ξέρει τι παίζει στο TikTok από το '17, έχει το δικαίωμα να με πει ετεροχρονισμένο, εκτός κι αν χρησιμοποιούσε το TikTok στην 6η δημοτικού και το σταμάτησε για να βγάζει νορμάλ φωτό στο Instagram τώρα, λίγο πριν το λύκειο. Κάποιος που μόλις έμαθε το TikTok αλλά του φαίνεται ρηχό, ας μην ξεχάσει ότι όπως και η ραπ/τραπ (πώς τη λένε αυτοί οι νέοι μαύροι τη μουσική τους), έτσι και το TikTok έχει αντίκτυπο σε εκατομμύρια κόσμου. Όποιος λοιπόν ενδιαφέρεται στο να παρατηρεί τα σημάδια των καιρών, ας αναλογιστεί πόσα άρθρα εγχώριας δημοσιογραφίας σχετικά με το TikTok έχει διαβάσει στα έντυπα ή στο ελληνικό ίντερνετ: μόλις ένα (της Lifo), συν άλλα δύο σε sites τύπου e-parenting, τα οποία βασικά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρήση που κάνουν τα πιτσιρίκια. Κι ακόμα περισσότερο, ας αναλογιστεί πόσα από αυτά τα κείμενα το συνέδεσαν με τον άμεσο μουσικό αντίκτυπο που έχει.
Καληνύχτα και καλή τύχη.
3 Singles Out Now
1. Toxe / Crystallmess - Split (PAN 105)

Το label του Βασίλη Kουλιγκά επιστρέφει σε πιο dancefloor φόρμες, με νέο split 12ιντσο στη white label σειρά της PAN. Περιορισμένο στις 300 κόπιες, με στάμπα και χωρίς repress, το "Kiss Kiss" του Toxe έχει σχετικό electro break φορμάτ και ξεχωρίζει, εκεί που ο Crystallmsess δίνει abstract Detroit techno πόνο.
Τα ακούτε εδώ, τα αγοράζετε από εδώ.
2. Άστυτεκκ - Lick My Bass (FTP)

Γιορτές έρχονται, οι ταχύτητες στο ίντερνετ στη διάδοση της μουσικής και στην κατανάλωσή της γίνονται όλο και πιο γρήγορες. Οπότε πιο επίκαιρη από ποτέ η speed-up και 2 step breaks εκδοχή του "Lick It" από τον Αθηναίο Άστυτεκκ, στη συμμετοχή του αυτή στη νέα συλλογή FTP Bootlegs της βερολινέζικης FTP.
To ακούτε και το αγοράζετε εδώ. Όλη η συλλογή εδώ.
3. Girls Οf Τhe Internet - When It Comes To Love, I’m Cut Above (Drab Queen)
Αυτό βγαίνει 13 Δεκέμβρη. Αν δεν έχετε τσεκάρει τη house disco ευφυΐα που διακρίνει τις παραγωγές των Girls Of The Internet στο άλμπουμ Syrup, δώστε βάση στα edits που ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει η Drab Queen. Έτοιμα για τα χριστουγεννιάτικα party, με το αποχαιρετιστήριο “When It Comes To Love, I'm Cut Above” να γεμίζει το δωμάτιο με ανθεμικά disco soul vibes. Good old funky μουσική, παιγμένη με το φρέσκο άγγιγμα των Girls Of The Internet, για τα ρεβεγιόν του 2020.
ALBUM REVIEW
Aleksi Perälä - Resonance (Trip)
Υποθέτω ότι οι πιο ψαγμένοι techno heads, στην industrial μάλιστα εκδοχή τους, εδώ θα έχουν να μιλάνε για την album-of-the-year περίπτωση. Και ίσως όχι άδικα: στο τέλος του 2019 το Resonance ακούγεται σαν modern classic για τη σκηνή. Ψαρωτικό, όσο acid και στακάτο χρειάζεται, σε έχει καρφώσει στον τοίχο μέχρι το 3ο κομμάτι. Και ακριβώς όπως δεν χρειάζονται πολλά-πολλά σε τέτοιες περιπτώσεις, το artwork μένει μίνιμαλ και οι τίτλοι κωδικοποιημένοι.

Το promo του δίσκου στηρίζεται στη λακωνική δήλωση «Today it has been 6 years, 7 months and 19 days since I based all my music on the colundi sequence. This album is a milestone on my colundi journey. The first half of it was made in Montreal, Canada; and the second half in Lahti, Finland». Και το ξύλο πέφτει ανελέητο.
Αν αυτό δεν είναι το soundrack των παιδιών μετά τις 4 από το Άστρον bar μέχρι το Temple και το Six d.o.g.s., όσοι φτιάχνουν τα δόγματα της techno μουσικής στην πόλη μας, κάνουν κάτι λάθος. Έχω καιρό να λάβω το techno μου τόσο τακτοποιημένο, τόσο άμεσο και τόσο εγκεφαλικό. This is sick.