Η μουσική πολλές φορές θα κάνει τα αδύνατα δυνατά, θα φέρει τα πάνω κάτω, θα ανοίξει μυαλά και θα τα κάνει χίλια κομμάτια. Η μουσική γεννά μουσική. Οι ιδέες έρχονται για να χτίσουν μουσική και η ίδια η μουσική θα φέρει ιδέες για νέα μουσική. Πολλές φορές η μουσική χτίζεται πάνω σε εξωτερικούς παράγοντες και εξαρτάται πολύ απο αυτούς. Στην περίπτωση των Βραζιλιάνων Persona τα πράγματα είναι μοναδικά αλλά όχι και τελείως πρωτότυπα. Πολλές φορές, 'άλλωστε, η μουσική βασίστηκε σε ένα concept, σε ένα installation και γράφτηκε επί τούτου. Το 1975 η παρέα των εικαστικών - μουσικών  Luis Sérgio Carlini, Roberto Campadello και Lee Marcucci παρουσίασαν κάτι πολύ ιδιαίτερο στη 12η Μπιενάλε στο Σάο Πάολο (XII Bienal de Arte de São Paulo).

Το Som  των Persona είναι ένας δίσκος γραμμένος ολόκληρος για έναν και μόνο σκοπό: να συνδυάζεται με το παιχνίδι "The Game of Persona" που σχεδιάστηκε πακέτο. Την μουσική θα την χαρακτήριζα ως πολύ ενδιαφέρουσα: folk, ροκ, cinematic, μυστήρια, ψυχεδελική, με κατά τόπους φωνητικά και αρκετό spoken word. Το παιχνίδι είναι οι αντικατοπτρισμοί που πετυχαίνονται με τα κατάλληλα σύνεργα. Ο δίσκος κυκλοφόρησε σε 10ιντσο βινύλιο σε κουτί και περιείχε 2 κεριά, κομμάτια καθρέφτη και τις βάσεις τους. Μαζί και ένα ένθετο με φωτογραφίες απο την έκθεση. Οι κανόνες απλοί και γραμμένοι σε μια μεγάλη αφίσα μέσα στο κουτί.  Στέκεται απέναντι ο ένας απο την άλλον, πίσω απο τον καθρέφτη κρατώντας το κερί αναμμένο στο ύψος του προσώπου περιμένοντας να δείς το μισό πρόσωπο του στην επιφάνεια μαζί με τον μισό του συμπαίκτη. Όπως ακριβώς γίνεται στο εξαιρετικό εξώφυλλο του Som, με τη γάτα και το κορίτσι.

Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως όλα τα κομμάτια είναι εμπνευσμένα από το Βιβλίο των Αλλαγών, το Γιν και το Γιαν. Οι μουσικοί πειραματίστηκαν με fuzz κιθάρες, delay, echo, εξωτερικές ηχογραφήσεις και tropicalia κρουστά, με σκοπό να κάνουν εμπειρία το ταξίδι στο υποσυνείδητο. Για καλή μας τύχη η Black Sweat Records επανεξέδωσε με περίσσια φροντίδα το original υλικό, αφού η πρώτη έκδοση στοιχίζει αρκετά, υπολογίσιμα ευρώ. Εννέα tracks με πολλές δυνατές στιγμές αυτοσχεδιασμού και αυτοστοχασμού. Diggin στο απύθμενο υποσυνείδητο του μυαλού. Δίσκος - εμπειρία. Item που λέμε και οι πορωμένοι.

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured