Το 1970 πρέπει να ήταν μια πολύ καλή χρονιά, δεν εξηγείται αλλιώς. Εικάζω πως μετά από την τρέλα των 60s, όλα πρέπει να έγιναν εξαιρετικά προσεγμένα και φιλοσοφημένα πριν φτάσουμε στο χάος των μέσων των 70s. Μάλλον όλοι οι τζαζίστες μπήκαν στο στούντιο για να βγάλουν χαρακτήρα και να ηχογραφήσουν μερικά από τα πιο σημαντικά άλμπουμ εκείνης της, μακρινής πια, δεκαετίας. 

Είναι καλοκαίρι και όπως όλα δείχνουν κάποια στιγμή θα τελειώσω το Dark που μονοπωλεί το ενδιαφέρον των περισσοτέρων αυτό το διάστημα. Μόνο που φέτος, τα πράγματα είναι πιο βαριά και η κατάσταση έχει ξεφύγει με τους δύο παράλληλους κόσμους. Δεν θα σταθώ τόσο στο σενάριο της σειράς, όσο στην δύναμη της τηλεμεταφοράς στον χρόνο. Το έχω ξαναπεί, πολύ θα ήθελα να καβαλήσω μια χρονομηχανή και να πεταχτώ στις ηχογραφήσεις σημαντικών δίσκων εκείνης της δεκαετίας.

Πετάω στα σύννεφα σκεπτόμενος την παρουσία μου στην τεράστια αίθουσα που στοίβαξε ο David Axelrod, ένα κάρο μουσικούς για να γράψει το Song of Innocence. Θα ήταν σκέτη μαγεία όπως και πολλές άλλες ηχογραφήσεις σπουδαίων δίσκων της εποχής. Ένας από αυτούς είναι και το πολύ αγαπημένο Mike Westbrook's Love Songs του 1970 στην αγγλική Deram. Πίσω από αυτό το εξαιρετικό άλμπουμ βρίσκεται φυσικά ο Mike Westbrook με ιδέες που καίνε μέχρι και σήμερα. Οι Mike Westbrook Concert Band πρέπει να έκαναν τρελό χαμό εκείνες τις μέρες στο Λονδίνο. Ο ίδιος υπήρξε πιανίστας της house band του Ronnie Scott Jazz Club.

Mια από τις πιο δημοφιλείς φτιαχτές κατηγορίες που χρησιμοποιούμε με τους φίλους που ακούμε jazz φανατικά είναι η «Φωνές», ή αλλιώς, «Έχει φωνές». Αυτό σημαίνει ότι οι συνθέσεις περιέχουν χορωδία ή γενικά φωνητικά. Όχι όμως και στίχους, απλά χορωδιακούς λαρυγγισμούς. Εδώ ο Mike Westbrook έχει στήσει με μπόλικη μαεστρία ένα συνδυασμό από χορευτική αλλά και πιο smooth jazz με στακάτους ρυθμούς, με μια ολόκληρη ορχήστρα να παίζει στα όρια, με cosmic αισθητική. Με δυνατά σόλο στα κενά και big band ήχο, γεμάτο πνευστά. Ο δίσκος λειτουργεί με concept και ίσως η πιο δυνατή του στιγμή είναι το ''Original Peter'' που φιγουράρει ως το hit του άλμπουμ.

Όσον αφορά το παραπάνω track, με μια ιαπωνική επανέκδοση σε λογική τιμή υπάρχει θεός αφού η αυθεντική πρώτη έκδοση ακουμπάει τα 150 ευρώ σε καλή κατάσταση. Δεν σχολιάζω τις πιθανότητες (που είναι λίγες, εκ των πραγμάτων) για να βρεθεί σε digging, αφού η Jazzman κυκλοφόρησε το "Original Peter" στην πετυχημένη σειρά 7ιντσων του κάπου το 2006.

Αφορμή για ολοκληρωμένη ακρόαση στην δροσιά. Το Love Songs ακούγεται νεράκι και πάει εξαιρετικά με βιβλιαράκι κάτω από σκιά.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured