Τα Μυστήρια του Αμαζονίου. Υποσχόμενος τίτλος για δίσκο. Χωρίς πολλά-πολλά, αυτό είναι ένα βινύλιο που και από τον τίτλο, αλλά και από το εξώφυλλο, θα μπορούσε να κολλήσει το χέρι στο ψάξιμο σε κάποια xtra πονηρή κούτα. Για να μην πω ότι γίνεται αρκετά ελκυστικό στον κόσμο των diggers μόνο και μόνο που έχει κυκλοφορήσει σε μικρό label: μάλιστα είναι το πρώτο του νούμερο, με σχεδόν promo ετικέτες. 

Ίσως είναι βέβαια η πιο ακατάλληλη στιγμή να μιλήσει κάποιος για τον φλεγόμενο Αμαζόνιο, το τελευταίο δυνατό πνευμόνι της Γης· αλλά, συγκυριακά και μόνο, έχει ένα μικρό ενδιαφέρον. Όλα για κάποιον λόγο γίνονται μάλλον, όπως μας έλεγαν οι παππούδες μας –και εννοώ προφανώς τη συγγραφή αυτής εδώ της ταπεινής στήλης. Επιλέγω λοιπόν να γράψω για τα μυστήρια του Αμαζονίου εν μέσω Καλοκαιριού, περιτριγυρισμένος από άπειρη βλάστηση και πράσινο, που φτάνει ως εκεί όπου μπορεί το μάτι να δει.

Πολύ ιδιαίτερη η περίπτωση του Cariocas, αλλιώς Ronaldo Leite de Freitas. Ενός αρκετά ανήσυχου Βραζιλιάνου κιθαρίστα, ο οποίος γεννήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο και σπούδασε μουσική στο Σάο Πάολο. Πολύ μπροστά από την εποχή του, αυτό το private pressing LP πουλήθηκε από τον ίδιο σε φίλους πίσω στο 1980· σε μια άτυπη, crowdfunding προσπάθεια ώστε να πληρωθούν τα έξοδα του στούντιο και των ηχογραφήσεων, για να κυκλοφορήσει και επίσημα σε βινύλιο.

Ξεκινώντας δειλά-δειλά με το "Canto Dos Pescadores" (Δύο Ψαράδες Τραγουδούν), ξεδιπλώνεται όλη η μαγεία μέσα σε δευτερόλεπτα. Ένας δίσκος φουλ στα έγχορδα, στον λυρισμό, στα field recordings του ίδιου του Cariocas (θροΐσματα φύλλων, νερά, εξωτικά πουλιά να κελαηδούν). Κιθάρες μπλέκονται άρτια με τα φλάουτα και τα πομπώδη κρουστά, άλλες δε φορές με πολύ δυνατά φωνητικά από κάτω και άλλες πάλι μένοντας σε instrumental διαδρομές. Ένα μοναδικά spiritual ύφος, το οποίο κρατάει σε όλη την κατά τα λοιπά μικρή διάρκεια του άλμπουμ.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό εδώ είναι ένα «άλλο» βραζιλιάνικο άλμπουμ: ψυχεδελική φολκ, με όλη τη σημασία της λέξης. Ακριβό στην πρώτη του έκδοση του 1980, μα με επίσημη, καλά φροντισμένη επανέκδοση από την Alter Cat (σε περιορισμένα αντίτυπα). Είστε έτοιμοι για ένα φανταστικό ταξίδι στα άδυτα του Αμαζονίου;

{youtube}iGIMdGJ5cks{/youtube}

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured